CE anunță că va cumpăra 54.000 de doze de vaccin contra variolei maimuței. Sunt 7.000 de cazuri confirmate în Europa

CE anunță că va cumpăra 54.000 de doze de vaccin contra variolei maimuței. Sunt 7.000 de cazuri confirmate în Europa
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 18/07/2022, 18:17
Actualizat: 18/07/2022, 18:30

Comisia Europeană a anunţat luni că va achiziționa 54.530 de doze suplimentare de vaccin contra variolei maimuţei în cadrul contractului său cu laboratorul danez Bavarian Nordic, pe fondul îngrijorărilor legate de creşterea numărului de cazuri cu ”aproape 50% în Uniunea Europeană” într-o singură săptămână.

Numărul dozelor cumpărate în numele ţărilor europene a ajuns acum la 163.620, a precizat executivul european într-un comunicat.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat că este ”îngrijorată de numărul în creştere al cazurilor de variola maimuţei în Uniunea Europeană”,

”Avem acum peste 7.000 de cazuri în Uniunea Europeană, echivalentul unei creşteri de aproape 50% faţă de săptămâna trecută”, potrivit acesteia.

Europa are cele mai multe cazuri la nivel global

Europa este regiunea cu cele mai multe cazuri de variola maimuţei la nivel global.

Potrivit datelor Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), pe 14 iulie, 7.128 de cazuri confirmate au fost recenzate în Uniunea Europeană, cele mai multe în Spania (2.477), Germania (1.790) şi Franţa (912).

”Am reacţionat prompt şi am oferit un răspuns rapid prin intermediul noii Autorităţi UE pentru pregătire şi răspuns în caz de urgenţă sanitară (HERA) şi am livrat deja circa 25.000 de doze către şase state membre”, a amintit comisarul european.

Spania a primit 5.300 de doze de vaccin, la fel şi Germania şi Italia, Belgia – 3.040, Suedia – 2.700, la fel şi Portugalia, iar Irlanda, 1.400.

Comisia precizează că livrările vor continua în lunile care urmează în statele membre UE, precum şi în Norvegia şi în Islanda. Comitetul de urgenţă al OMS urmează să se reunească joi pentru a stabili mijloacele de a aduce sub control focarul de cazuri.

Ce este variola maimuței și cum se transmite

Variola maimuței (monkeypox) este o infecție virală rară cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței. Boala este o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ 40 de ani. A fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe studiate în laborator, de unde și numele de „variola maimuțelor” sau „monkeypox”.

Virusul poate fi transmis prin contact direct cu leziunile cutanate sau mucoase ale unui bolnav, precum şi prin picături de salivă. ”Raporturile sexuale (…) reunesc aceste condiţii de contaminare, iar a avea mai mulţi parteneri creşte riscul expunerii la virus”, aminteşte Santé Publique France.

Variola maimuţei se vindecă de obicei de la sine după două sau trei săptămâni.

Care sunt simptomele infecției cu variola maimuței

Perioada de invazie (durează între 0–5 zile) caracterizată prin febră, cefalee intensă, limfadenopatii (umflarea ganglionilor limfatici), dureri de spate, mialgii (dureri musculare) și astenie intensă (lipsa de energie). Limfadenopatia este o caracteristică distinctivă a variolei maimuței în comparație cu alte boli care pot apărea inițial similare (varicela, rujeola, variola);

Erupția cutanată, care începe de obicei în 1-3 zile de la apariția febrei. Erupția tinde să fie mai concentrată pe față și pe extremități, mai degrabă decât pe trunchi. Afectează fața (în 95% din cazuri), palmele și tălpile picioarelor (în 75% din cazuri). De asemenea, sunt afectate mucoasele bucale (în 70% din cazuri), organele genitale (30%) și conjunctivele (20%), precum și corneea. Erupția cutanată evoluează secvențial de la macule (leziuni cu o bază plată) la papule (leziuni ferme ușor ridicate), vezicule (leziuni pline cu lichid limpede), pustule (leziuni pline cu lichid gălbui) și cruste care se usucă și cad. Numărul de leziuni variază de la câteva, la câteva mii. În cazurile severe, leziunile se pot uni până când secțiuni mari de piele se desprind.

Dacă în marea majoritatea a cazurilor europene şi americane, bolnavii sunt bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi, aceştia nu sunt singurii vizaţi, fiind detectate de asemenea cazuri la copii şi la persoane imunodeprimate.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase