Ce s-a întâmplat după ce un bărbat din Botoșani a trecut vama cu 60 de cartușe de țigări cumpărate din Duty Free

Ce s-a întâmplat după ce un bărbat din Botoșani a trecut vama cu 60 de cartușe de țigări cumpărate din Duty Free
Sursa foto: Facebook
Publicat: 02/08/2022, 11:09

Un bărbat în vârstă de 55 de ani din Municipiul Botoșani a fost depistat de polițiști în timp ce încerca să treacă vama cu 60 de cartușe de țigări cumpărate dintr-un Duty Free.

Totul s-a petrecut sâmbătă, iar polițiștii l-au sancționat contravențional pe bărbat cu 20.000 de lei.

De asemenea, oamenii legii au confiscat cele 1.200 de țigări descoperit asupra bărbatului.

Zeci de milioane de țigări confiscate de autorități în primele 6 luni ale anului

În primele șase luni ale anului 2022, autoritățile române au capturat peste 41 de milioane de țigarete, a căror valoare de piață se ridică la peste 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro), conform datelor stopcontrabanda.ro, singurul centralizator în timp real al capturilor de țigarete de contrabandă din România.

  • În primele șase luni ale anului 2022 autoritățile române au confiscat peste 41 de milioane de țigarete de contrabandă
  • Valoarea totală a acestora pe piața neagră este de peste 26 de milioane de lei
  • Obiectivul BAT este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™), ceea ce implică susținerea eforturilor autorităților de combatere a activităților de trafic ilicit

Piața neagră a țigaretelor din România a înregistrat astfel o  scădere de aproximativ 30% față de prima jumătate a anului 2021, pe fondul eforturilor autorităților de combatere a traficului ilicit și al reducerii volumului contrabandei la granițele de nord ale țării. Potrivit StopContrabanda.ro, în primele 6 luni ale anului 2021 au fost capturate peste 61 de milioane de țigarete de contrabandă, cu aproximativ o treime mai mult decât volumul înregistrat în prima jumătate a anului curent.

Piața neagră de țigarete se menține sub pragul istoric de 8% din consum în prima jumătate a anului, un nivel relativ constant față de începutul de an, conform datelor Novel Research.

„În 2021, pe fondul reducerii pieței negre de țigarete, BAT a plătit la bugetul de stat cu circa 1,25 miliarde de lei mai mult față de anul precedent, ajungând la aproape 11 miliarde de lei contribuții prin accize și taxe. În cei 25 de ani de prezență în România, deși vedem anumite perioade în care volumul contrabandei înregistrează o scădere, asistăm de asemenea la o adaptare permanentă a pieței negre, care reușește să identifice noi metode de introducere ilegală în țară a produselor ilicite.

Sunt necesare eforturi continue pentru menținerea unui nivel redus al traficului ilicit care, alături de un cadru fiscal echilibrat și predictibil pentru toate categoriile de produse cu nicotină, reprezintă principalele condiții pentru creșterea investițiilor private legitime și, implicit, a veniturilor la bugetul de stat”, declară Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice al Ariei Europa centrală și de sud din cadrul BAT.