Cea mai scumpă monedă românească valorează 100.000 de euro. Cum arată polul lui Carol I, din 1868

Cea mai scumpă monedă românească valorează 100.000 de euro. Cum arată polul lui Carol I, din 1868
Sursa foto: Academia Română
Publicat: 29/12/2021, 08:00

Cea mai scumpă monedă românească valorează acum aproximativ 100.000 de euro. Este vorba de polul lui Carol I,  moneda de 20 de lei, din aur, pusă în circulație în anul 1868, care a fost bătută în aproximativ 200 de exemplare.

Istoria polului lui Carol I, din anul 1868, este extrem de interesantă, mai ales că moneda nu a fost pusă efectiv în circulație.

Potrivit Academiei Române, moneda de aur din 1868 este prima emisiune monetară a statului român modern.

„Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil și temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obținerea independenței țării. Moneda este una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare (cifra cel mai des întâlnită fiind aceea de 200 exemplare)”, explică dr. Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.

Potrivit lui Petac, la vremea când a fost bătută această monedă, statutul de suzeranitate pe care Poarta Otomană îl exercita asupra României nu permitea monedă proprie, cu atât mai puțin una de aur. Practic, explică specialistul, prin baterea acestei monede erau prezente toate ingredientele unui conflict diplomatic de anvergură.

„Și din acest motiv, valoarea sa simbolică este una extraordinară. Mai mult decât atât, raritatea sa este excepțională, un număr foarte mic de exemplare aflându-se în colecția Băncii Naționale a României, în muzeul acesteia, a Bibliotecii Academiei Române prin Cabinetul său numismatic, respectiv în colecția Muzeului Național de Istorie a României, totalul neatingând zece exemplare. Ca urmare, valoarea de piață a acestei remarcabile piese este de circa 100.000 euro”, explică Emanuel Petac.

Sursa: BNR

Polul din 1870 a avut un tiraj de 5.000 de exemplare

După polul lui Carol I din 1868, a urmat cel din 1870, cu un tiraj de 5.000 de exemplare, tot din aur.

„Moneda a fost emisă în anul 1870, odată cu deschiderea Monetăriei de la București, în luna februarie a aceluiași an, în același timp înainte de înfrângerea Franței la Sedan în fața Prusiei (septembrie 1870), abdicarea lui Napoleon al III-lea și căderea celui de al doilea imperiu francez. Nu întâmplător, ea nu a mai fost urmată de vreo altă emisiune monetară în aur până la 1884, când se emit monede cu milesimul 1883”, explică specialiștii Academiei Române.

O altă monedă rară și valoroasă este cea de 25 de lei din anul 1906, cu bustul lui Carol I în uniformă, iar pe revers este gravat un vultur încoronat, cu aripile deschise și cu o cruce în cioc.

Tot în 1906 a fost bătută și moneda de 100 de lei, de aur, în 15.0000 de exemplare.

Prima monedă românească, pusă în circulație în 1867

În luna aprilie a anului 1867 s-a votat prima lege monetară a României prin care s-a stabilit ca monedă naţională leul.

Diviziunea se numea ban (după denumirea unei monede tradiţionale care circula în ţările române încă din secolul al XIV-lea) şi era egală cu a suta parte din leu, potrivit BNR.

Monedele divizionare trebuiau să aib ă pe avers stema statului, iar pe revers valoarea nominală şi anul de emisiune.

Sursa: BNR

Din motive financiare, urmau a se bate pentru început doar monedele de bronz, a căror execuţie s-a făcut la monetariile Watt & Co. şi Heaton din Birmingham.

În anul 2007, cu prilejul aniversării a 140 de ani de la înfiinţarea Sistemului Monetar Naţional, Banca Naţională a României a bătut în aur replici după primele monede de circulaţie româneşti, banii din 1867.

Un an mai târziu, în 1868, au fost fabricate primele monede pe care apare numele monedei româneşti – 100 de piese din aur de 20 lei.

Ele aveau acelea şi caracteristici cu monedele de 20 de franci, cunoscute sub denumirea de napoleoni: 6,45 grame, aur 900‰ şi diametru 21 mm.

”În ciuda prevederilor legii monetare din aprilie 1867, acestea figurau pe avers cu efigia domnitorului Carol I. Din cauza protestelor Înaltei Porţi şi Imperiului Austro-Ungar, emisiunea s-a limitat la cele 100 de exemplare, din care domnitorul a împărţit câteva în anturajul său, iar restul se spune că au fost îngropate la temelia Castelului Peleș”, potrivit BNR.

Replica după polul din 1868 este din aur 900/1000, are 6,452 g, 21 mm, face parte din emisiunea 2005, cu un tiraj de 250 de exemplare.

Pe avers, în centru este efigia domnitorului Carol I, în profil spre stânga, înconjurată de inscripţia circulară „CAROL I DOMNULU ROMÂNILORU”. Sub portret este litera „R” de la „replică”. Pe revers, în centru este valoarea nominală – 20 LEI şi anul emisiunii – 1868, într-o cunună din frunze de stejar.

Sursa: BNR

Citește și:

Noile bancnote de 20 de lei, scoase la vânzare pe internet. La ce preț sunt vândute

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase