Ceasul care a aparținut ultimului împărat al Chinei, vândut la un preț record de peste 5 milioane dolari. Ce marcă CELEBRĂ a creat „bijuteria” unicat

Ceasul care a aparținut ultimului împărat al Chinei, vândut la un preț record de peste 5 milioane dolari. Ce marcă CELEBRĂ a creat „bijuteria” unicat
Sursa FOTO: Arhivă Gândul
Publicat: 23/05/2023, 19:05

Un ceas care i-a aparţinut ultimului împărat al Chinei, Puyi, din dinastia Qing, a cărui viaţă a stat la baza filmului recompensat cu nouă premii Oscar „The Last Emperor”, a fost vândut cu preţul record de 5,1 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate marţi la Hong Kong.

Un colecţionar asiatic care locuieşte în Hong Kong şi care a licitat prin telefon a cumpărat acel ceas, un model rar Patek Philippe, care i-a aparţinut lui Aisin-Gioro Pu Yi, potrivit casei de licitaţii Phillips Asia. Preţul de vânzare nu include comisionul casei organizatoare, scrie Reuters.

Thomas Perazzi, directorul departamentului de ceasuri de la Phillips Asia, a declarat pentru Reuters că acesta este „cel mai mare preţ” plătit pentru un ceas de mână care i-a aparţinut vreodată unui împărat.

Ceasul este unul dintre cele doar opt modele cunoscute din gama Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune şi i-a fost oferit de împăratul Pu Yi translatorului său rus atunci când a fost încarcerat în Uniunea Sovietică, au precizat organizatorii licitaţiei. Ceasul fusese estimat la un preţ de vânzare de 3 milioane de dolari.

Printre alte ceasuri care le-au aparţinut unor împăraţi şi au fost vândute la licitaţie se numără un model Patek Philippe al ultimului împărat etiopian Haile Selassie, ce a fost vândut cu 2,9 milioane de dolari în 2017.

Un ceas Rolex al ultimului împărat din Vietnam, Bao Dai, a fost tranzacţionat cu 5 milioane de dolari la o licitaţie organizată în 2017.

Născut în 1906, Aisin-Gioro Pu Yi a fost ultimul împărat al Chinei şi totodată al 12-lea şi ultimul împărat din dinastia Qing, care şi-a început domnia la vârsta de doi ani.

Casa de licitații a investigat vreme de 3 ani autenticitatea ceasului

După înfrângerea Japoniei în 1945 la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial, Pu Yi a fost capturat pe Aeroportul Shenyang din China de trupele Armatei Roşii sovietice. A fost deţinut ca prizonier de război şi încarcerat în lagărul de detenţie Habarovsk din Rusia, timp de cinci ani.

Casa de licitaţii a dezvăluit că a petrecut trei ani colaborând cu specialişti în ceasuri, istorici, jurnalişti şi oameni de ştiinţă pentru a examina istoricul acestui ceas şi pentru a-i verifica provenienţa.

Thomas Perazzi a spus că ceasul vândut marţi la licitaţie era considerat cel mai bun model Patek Philippe de la acea vreme.

Jurnalistul Russell Working, care l-a intervievat pe translatorul lui Pu Yi, Gheorghi Permiakov, în anul 2001, a dezvăluit că fostul împărat chinez i-a dăruit acel ceas interpretului rus în ultima sa zi petrecută în Uniunea Sovietică, înainte să fie extrădat înapoi în China

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?