”Cel mai faimos porc din istorie” a murit la 14 ani. De ce a devenit acest animal special

”Cel mai faimos porc din istorie” a murit la 14 ani. De ce a devenit acest animal special
Publicat: 19/06/2021, 13:14

Celebrul porc chinez Zhu Jianqiang, care a supraviețuit 36 ​​de zile sub dărâmături după cutremurul de la Wenchuan, a murit miercuri la vârsta de 14 ani.

Un porc masculin din China, care a devenit un simbol al speranței în urma devastatorului cutremur din Sichuan din 2008, a murit miercuri (16 iunie) la vârsta de 14 ani, potrivit comunicatului emis de muzeul care a îngrijit animalul, citat de The Science Times.

Reprezentanții instituției au declarat că porcul a murit liniștit de „epuizare” și „bătrânețe”. Porcul a fost numit Zhu Jianqiang, adică „Porc cu voință puternică”, după ce a fost descoperit în mijlocul dărâmăturilor, supraviețuind 36 de zile după cutremurul cu magnitudinea de 7,9, care a lăsat aproape 90.000 de oameni morți sau dispăruți și alți 370.000 răniți.

Cutremurul cu magnitudinea 7,9 din sud-vestul provinciei Sichuan din 12 mai 2008 a ucis aproape 90.000 de oameni.

Porcul a devenit un simbol național după salvare

În urma salvării sale și după ce a pierdut aproape 100 kg,  în timpul calvarului de 5 săptămâni, Zhu a fost transformat într-un simbol al voinței de supraviețuire și în „spiritul de a nu renunța niciodată”. Salvatorii din acea vreme au spus că Zhu era atât de subțire și murdar încât inițial au crezut că este o capră.

Greutatea sa a fost redusă de la 150 kg la 50 kg, iar picioarele din față au fost rănite în urma cutremurului, ceea ce i-a îngreunat mersul.

Un muzeu local din apropierea orașului Chengdu l-a cumpărat și l-a păstrat ca o atracție turistică.

Porcul a fost cumpărat de muzeu după ce oamenii au solicitat să se asigure că nu va fi sacrificat deoarece Zhu devenise un simbol al speranței pentru mulți oameni din China. De atunci a devenit o atracție turistică pentru muzeu și multe dintre evenimentele majore din viața lui Zhu au fost raportate de către mass-media.

El a murit de „bătrânețe și epuizare”, a spus muzeul pe platforma Weibo, asemănătoare Twitter, a Chinei.

Porcul a trăit o viață lungă, 14 ani umani echivalează cu aproximativ 100 de ani de porc și s-a bucurat de câteva momente remarcabile după cutremur.

Hashtagul de pe Weibo „un porc puternic a murit”  a atras aproape 300 de milioane de vizionări până joi. Utilizatorii Weibo l-au salutat drept „cel mai faimos porc din istorie”.