ChatGPT concurează cu SUCCES medicii. Chatbotul a diagnosticat corect un copil de 7 ani, după ce 17 medici au dat greș

ChatGPT concurează cu SUCCES medicii. Chatbotul a diagnosticat corect un copil de 7 ani, după ce 17 medici au dat greș
Publicat: 12/09/2023, 18:36

Alex, un băiat de 4 ani, a trecut vreme de trei ani prin dureri care l-au împiedicat să se joace cu alți copii, dar medicii care l-au consultat în tot acest timp, 17 la număr, nu au găsit cauza problemelor. În cele din urmă, mama sa a cerut ajutor botului ChatGPT și a obținut un diagnostic corect.

În timpul lockdown-ului din cauza COVID-19, Courtney a cumpărat o casă pentru cei doi copii mici ai săi. La scurt timp după, fiul ei, Alex, pe atunci în vârstă de 4 ani, a început să aibă dureri.

„(Dădaca noastră) a început să-mi spună: ‘Trebuie să-i dau Motrin în fiecare zi, sau are aceste crize gigantice de durere’”, a declarat Courtney, care a cerut să nu-și folosească numele de familie pentru a-și proteja confidențialitatea familiei, pentru TODAY.com. 

Apoi Alex a început să aibă dureri dentare, așa că Courtney l-a dus la dentist. Ceea ce a urmat a fost o căutare de trei ani a cauzei durerii în creștere a lui Alex și, în cele din urmă, a altor simptome.

Dar prima direcție corectă în diagnosticare a venit la începutul acestui an, când Courtney a primit în sfârșit câteva răspunsuri de la o sursă puțin probabilă: ChatGPT. Mama, frustrată de problemele fără rezolvare ale fiului său, și-a făcut un cont și a împărtășit platformei de inteligență artificială tot ce știa despre simptomele copilului și toate informațiile pe care le-a putut aduna din RMN-urile lui.

„Am văzut atât de mulți medici. Am ajuns la urgențe la un moment dat. Am continuat să caut explicații”, spune ea. „Chiar mi-am petrecut noaptea pe (computer)… trecând prin toate informațiile medicale”

Așadar, când ChatGPT a sugerat un diagnostic de sindrom medular central totul „a avut mult sens”, își amintește ea.

Simptomele nedescifrate de medici

Când Alex a început să mestece lucruri, părinții săi s-au întrebat dacă molarii îi intră și provoacă durere. Deoarece au continuat, au crezut că avea o carie.

„Copilul nostru a devenit de nerecunoscut”, își amintește Courtney.

Stomatologul  s-a gândit că poate Alex scrâșnea din dinți și a crezut că un ortodont specializat în obstrucția căilor respiratorii ar putea ajuta. Obstrucțiile căilor respiratorii afectează somnul unui copil și ar putea explica de ce părea atât de epuizat și de capricios, s-a gândit dentistul. Ortodontul a descoperit că palatul lui Alex era prea mic pentru gura și dinții lui, ceea ce îi făcea mai greu să respire noaptea. Ea a pus un expander în cerul gurii lui Alex și părea că lucrurile se îmbunătățesc.

„Totul a fost mai bine pentru puțin timp”, spune Courtney. „Am crezut că s-a rezolvat”

Pediatrul l-a trimis pe Alex la kinetoterapie

Dar apoi a observat că Alex nu mai creștea, așa că au vizitat medicul pediatru, care credea că pandemia îi afectează negativ dezvoltarea. Courtney nu a fost de acord, dar și-a adus fiul înapoi la începutul lui 2021 pentru un control.

„A crescut puțin”, spune ea.

Pediatrul l-a trimis apoi pe Alex la kinetoterapie pentru că părea să aibă unele dezechilibre între partea stângă și cea dreaptă.

„El conducea cu piciorul drept și ducea doar piciorul stâng pentru plimbare”, spune Courtney.

Dar, înainte de a începe kinetoterapie, Alex se confruntase deja cu dureri de cap puternice care se agravau. A vizitat un neurolog, care a spus că Alex avea migrene. Băiatul s-a luptat și cu epuizarea, așa că a fost dus la un medic pentru urechi, nas și gât pentru a vedea dacă are probleme cu somnul din cauza cavităților sinusurilor sau a căilor respiratorii.

Specialiștii au eșuat în a observa simptomatologia în ansamblu

Indiferent de câți medici ar fi văzut familia, specialiștii s-au adresat doar domeniilor lor individuale de expertiză, spune Courtney.

„Nimeni nu este dispus să rezolve problema în ansamblu”, adaugă ea. „Nimeni (n.r. dintre specialiști) nu a dat nici măcar un indiciu despre care ar putea fi diagnosticul.”

În continuare, un kinetoterapeut a crezut că Alex ar putea avea ceva numit malformație Chiari, o afecțiune congenitală care provoacă anomalii la nivelul creierului unde craniul se întâlnește cu coloana vertebrală, potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologi. Courtney a început să investigheze și a vizitat mai mulți medici – un nou medic pediatru, un medic internist pediatru, un medic internist pentru adulți și un medic musculo-scheletic – dar părinții au ajuns din nou într-o fundătură.

În total, au vizitat 17 medici diferiți pe parcursul a trei ani. Dar Alex încă nu avea un diagnostic care să-i explice toate simptomele. Mama  epuizată și frustrată s-a înscris la ChatGPT și a început să-și introducă informațiile medicale, sperând să găsească un diagnostic.

„Am analizat rând cu rând tot ce era în el (notele RMN) și l-am conectat la ChatGPT”, spune ea. „Am pus bilețelul acolo despre tot”

În cele din urmă, a primit răspuns că ar fi vorba despre Sindromul medular central și s-a alăturat unui grup de Facebook pentru familiile copiilor cu această problemă. Poveștile lor sunau ca ale lui Alex. Ea a programat o întâlnire cu un nou neurochirurg și i-a spus că suspectează că Alex are sindromul cordonului legat. Doctorul s-a uitat la imaginile  RMN și a știut exact ce era în neregulă cu Alex.

Sindromul măduvei prinse apare atunci când țesutul din măduva spinării formează atașamente care limitează mișcarea măduvei spinării, determinând întinderea anormală a acesteia, potrivit Asociației Americane a Chirurgilor Neurologi.

ChatGPT și medicina

ChatGPT este un tip de program de inteligență artificială care răspunde în funcție de întrebarea pe care o persoană o introduce, simulând conversații similare cu cele cu un operator uman.

Însă ChatGPT funcționează „prevăzând următorul cuvânt” într-o propoziție sau o serie de cuvinte pe baza datelor text existente pe internet, spune Andrew Beam, Ph.D., profesor asistent de epidemiologie la Harvard, care studiază modelele de învățare automată și medicina.

„De fiecare dată când pui o întrebare ChatGPT, acesta își amintește din memorie lucruri pe care le-a citit înainte și încearcă să prezică fragmentul de text”, explică el.

Când folosește ChatGPT pentru a pune un diagnostic, o persoană poate spune programului: „Am febră, frisoane și dureri de corp” și completează „gripa” ca posibil diagnostic, explică Beam.

„Va face tot posibilul să vă ofere o bucată de text care să arate ca un… pasaj pe care îl citește”, adaugă el.

Există atât versiuni gratuite, cât și versiuni plătite de ChatGPT, iar cea din urmă funcționează mult mai bine decât versiunea gratuită, spune Beam. Dar ambele par să funcționeze mai bine decât Google ca instrument de diagnosticare. „Este un motor de căutare medical foarte puternic”, spune Beam.

Poate fi benefic în special pentru pacienții cu afecțiuni complicate care se luptă să obțină un diagnostic, spune Beam.

Acești pacienți „bâjbesc după informații”, adaugă el. „Cred că ChatGPT poate fi un partener bun în acea odisee de diagnosticare. Pentru că programul AI citit literalmente întregul internet. Este posibil să nu aibă aceleași lacune ca și medicul uman”, adaugă Beam.

Dar nu este probabil să înlocuiască în curând expertiza unui clinician, spune el. De exemplu, ChatGPT fabrică informații uneori când nu poate găsi răspunsul. Să zicem că îi cereți studii despre gripă. Instrumentul ar putea răspunde cu mai multe titluri care sună reale, iar autorii pe care îi enumeră ar fi putut chiar să fi scris despre gripă înainte – dar lucrările ar putea să nu existe de fapt.

Acest fenomen se numește „halucinație AI” și „aceasta devine cu adevărat problematic atunci când începem să vorbim despre aplicații medicale, pentru că nu vrei ca doar să inventeze un diagnostic”, spune Beam.

Sursa foto: Profimedia

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...