Cine a fost Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Putin

Cine a fost Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Putin
Consulatul Rusiei din București, pe strada „Aleksei Navalnîi”?!
Publicat: 16/02/2024, 14:43
Actualizat: 16/02/2024, 14:54

Alexei Navalnîi, cel mai important lider al opoziției din Rusia din ultimul deceniu, a murit în închisoare, relatează agențiile de presă ruse.

”Deținutul A. Navalny s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut aproape imediat cunoștința la colonia corecțională nr. 3 pe 16 februarie”, a anunțat serviciul penitenciar din Rusia.

Alexei Navalnîi a devenit cunoscut în întreaga lume pentru curajul său în organizarea demonstrațiilor anti-guvernamentale. De asemenea, a fost membru al Consiliului de Coordonare a Opoziției Ruse și lider al partidului Rusia Viitorului, fiind fondatorul Fundației Anti-Corupție (FBK).

Alexei Navalnîi a fost în mod repetat arestat de autoritățile ruse și a primit sentințe cu suspendare în cazuri de deturnare de fonduri din 2013 și 2014. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că aceste cazuri au încălcat dreptul său la un proces echitabil. În 2013, organizația Memorial l-a recunoscut ca prizonier politic, iar în 2014 a fost plasat sub arest la domiciliu, fiindu-i interzis să comunice cu oricine în afara familiei.

În august 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu agent neurotoxic Novichok și ulterior transportat în Germania pentru tratament. O anchetă a indicat implicarea agenților din Serviciul Federal de Securitate rus. Reacția internațională a fost puternică, cu impunerea de sancțiuni de către UE, Marea Britanie și SUA asupra oficialilor ruși de rang înalt.

După recuperarea din comă, Navalnîi s-a întors la Moscova în ianuarie 2021, fiind imediat arestat. În februarie același an, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor de supraveghere a unei sentințe cu suspendare din 2014, când nu a putut raporta autorităților ruse de două ori pe lună în timpul convalescenței sale în Germania.

Alexei Navalnîi își ispășea pedeapsa într-o colonie penitenciară, aflată la Cercul Polar

În momentul decesului său, Navalnîi executa o sentință de 30 de ani pentru acuzații de extremism și fraudă, pe care le considerase represalii politice pentru conducerea opoziției anti-Kremlin în anii 2010. Nu se aștepta să fie eliberat pe durata vieții lui Putin.

Văzut drept cel mai puternic critic al președintelui Vladimir Putin, Navalny ispășea o pedeapsă cu închisoarea pentru infracțiuni considerate pe scară largă motivate politic, notează BBC.

El a fost mutat într-o colonie penitenciară, aflată la Cercul Polar, cunoscută sub numele de ”Lupul Polar”, care este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia. Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave. Serviciul închisorii din districtul Yamalo-Nenets a declarat că ”s-a simțit rău” după plimbarea de vineri.

El ”și-a pierdut aproape imediat cunoștința”, se arată într-un comunicat. Cauzele morții sale sunt în curs de stabilire, a informat agenția de presă Tass.

Citește și: A MURIT Alexei Navalnîi. Cel mai mare critic al lui Vladimir Putin, liderul opoziției ruse, a decedat în închisoare

Citește și: Ultimul mesaj al lui Navalnîi, chiar de Valentine’ s Day: „Iubito, între noi sunt furtuni de zăpadă albastră și mii de kilometri, te iubesc”

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste