VIDEO | Ciucă, despre criza din Ucraina: „Suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”

Publicat: 09/02/2022, 21:52
Actualizat: 09/02/2022, 23:36

Premierul Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, la Antena 3, că există o îngrijorare în ceea ce privește creșterea trupelor militare ruse care sunt poziționate la granițele Ucrainei, dar ceea ce este extrem de importat relevă din faptul că România este țară membră NATO și în acest context beneficiem de protecția Alianței. 

Ciucă consideră că desfășurările de forțe ale Rusiei nu se încadrează nici pe de parte în scenariile normale ale exerciţiilor militare și că este evident că se pregătesc de o agresiune a Ucrainei.

„Putem să vedem cât se poate de clar că există o creştere a dispozitivului militar al Federaţiei Ruse atât la graniţa de este a Ucrainei, cât şi în Peninsula Crimeea şi în Belarus.

Este, de asemenea, foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exerciţiilor militare şi, de altfel, discuţiile care au fost publice până în momentul de faţă, solicitările publice ne lasă să înţelegem că dispozitivul militar este pregătit pentru ceva anume”, a afirmat Nicolae Ciucă la Antena 3.

De asemenea, el afirmă că soluția diplomatică este calea cea mai bună pentru rezolvarea crizei dintre Rusia și Ucraina.

„Totuşi, consider că diplomaţia şi soluţia diplomatică în continuare trebuie să prevaleze unei soluţii militare. Am văzut că s-au făcut eforturi internaţionale deosebite şi se caută soluţii, astfel încât această acţiune militară să nu se producă”, a spus el.

Premierul afirmă că România beneficiază în acest context de protecția NATO care ne oferă garanții de securitate în fața unor posibile agresiuni din partea Rusiei.

„În ceea ce priveşte situaţia în care ne găsim, cred că este foarte important să subliniem faptul că atât timp cât suntem o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice (NATO) garanţiile de securitate, umbrela de securitate cum am văzut că se foloseşte foarte des în prezentarea situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, constituie într-adevăr un element de siguranţă pentru ceea ce înseamnă apărarea noastră ca ţară şi apărarea noastră în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

„Pe de altă parte am putut să observăm soluţiile de garantare a securităţii, am putut să vedem şi salutăm decizia Statelor Unite de a trimite un detaşament de 1000 de militari pe flancul estic, pe teritoriul României.

Este o măsură de asigurare suplimentară, atât în baza parteneriatului strategic pe care noi îl avem cu Statele Unite, cât şi în interiorul Alianţei Nord-Atlantice. De asemenea, este binevenită oferta Franţei de a asigura o structură militară pentru naţiunea-cadru a unei capabilităţi militare NATO care, de asemenea, să fie desfăşurată în România”

Premierul transmite românilor că trebuie să fie vigilenți și dă asigurări că indiferent de ce se va întâmpla, România este pregătită să facă față oricăror provocări de securitate.

Ca atare, putem să vorbim pe de o parte de măsurile diplomatice şi pe de altă parte de asigurare a apărării şi descurajării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, ceea ce pentru mine ca fost militar, şi vreau să transmit acest mesaj şi populaţiei, reprezintă măsuri de securitate care nu trebuie să ne liniştească întru totul, însă există în schimb măsuri care vin şi dau siguranţa că indiferent de ceea ce se întâmplă suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”, a declarat premierul Nicolae Ciucă

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Devine ilegal în TOATĂ ROMÂNIA. NU se va mai putea face acest lucru sub NICIO...
Poveste uluitoare pentru un popular actor român. Viața i-a fost dată total peste cap
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
(P) Ceasuri Swatch inspirate de opere de artă
×