CNN: România se luptă cu cel mai grav val de Covid-19 de până acum. Neîncrederea populației în vaccinare și convingerile religioase nu ajută

CNN: România se luptă cu cel mai grav val de Covid-19 de până acum. Neîncrederea populației în vaccinare și convingerile religioase nu ajută
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 22/11/2021, 11:34

România se luptă cu cel mai puternic val Covid de la începutul pandemiei, iar situația este greu de gestionat din cauza suspiciunilor populației privind vaccinurile, a puternicelor convingeri religioase tradiționale și a dezinformărilor, se arată într-un reportaj CNN.

„Este necruțător, necruțător”, a oftat asistentul Claudiu Ioniță, stând în fața morgii Spitalului Universitar București. Pe fiecare targă zăcea câte un cadavru într-o pungă de plastic neagră. Morga are o capacitate de 15 cadavre, dar în ziua în care jurnaliștii de la CNN au fost acolo, erau 41 de persoane decedate. Din lipsa de spațiu, tărgile cu decedații erau înșirate inclusiv pe coridorul din fața morgii.

Spitalul Universitar București este cea mai mare unitate medicală din capitala României care tratează pacienții cu Covid-19 și se confruntă cu cel de-al patrulea val al țării, cel mai rău de până acum. „Nu m-am gândit niciodată, când am început acest job, că voi trăi așa ceva”, a spus Ioniță. „Nu am crezut niciodată că s-ar putea întâmpla o asemenea catastrofă, în care vom ajunge să trimitem familii întregi în mormintele lor”.

La câteva etaje deasupra, toate paturile din unitățile de terapie intensivă ale spitalului erau pline, cu excepția unuia. O asistentă schimba cearșafurile de pe singurul pat liber, pentru că persoana care îl ocupa acum zăcea la morgă.

România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa

România are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Europa. Puțin sub 36% din populație a fost vaccinată, deși campania de vaccinare a țării a început bine în decembrie anul trecut. Lucrătorii medicali și oficialii atribuie această rată scăzută de vaccinare mai multor factori: suspiciunea față de autorități, convingerile religioase profund înrădăcinate și un val de dezinformare care se răspândește prin rețelele sociale.

Când medicul Alexandra Munteanu, în vârstă de 32 de ani, a sosit la serviciu la unul dintre centrele de vaccinare din București, după o tură de noapte la spital, a constatat că prezența era scăzută.

„Sunt o mulțime de medici, inclusiv eu, care lucrează cu pacienții cu Covid și încercăm să le spunem oamenilor că această boală chiar există”, a spus ea.

Unul dintre cei mai vocali și de profil anti-vaxxeri din România este senatoarea Diana Sosoacă. Într-una dintre numeroasele ei cascadorii publice, a încercat să împiedice oamenii să intre într-un centru de vaccinare din circumscripția ei din nord-estul țării. „Dacă vă iubiți copiii, opriți vaccinările”, spunea ea într-un clip video pe pagina sa de Facebook.

Vaccinurile oferite în România au fost testate pe larg pentru utilizare la copii și s-au dovedit a fi sigure și eficiente, dar asta nu a împiedicat-o pe ea și pe alții să răspândească zvonuri pe rețelele de socializare și la televiziunea locală.

Oficialii și personalul medical sunt exasperați de faptul că personalitățile publice au făcut atât de mult pentru a le submina eforturile.

„Uitați-vă la realitate”, a spus Valeriu Gheorghiță, medic al armatei care conduce campania națională de vaccinare. „Avem unitățile de terapie intensivă pline de pacienți. Avem o mulțime de cazuri noi. Avem, din păcate, sute de decese în fiecare zi, aceasta este realitatea. Mai mult de 90% dintre pacienții care au murit au fost nevaccinați”.

„Se sufocă. Ne imploră. Regretă”

În București, a urcat un banner uriaș, care acoperă jumătate din fațada unei clădiri de pe un bulevard important. „Se sufocă. Ne imploră. Regretă”, sunt cuvintele tipărite cu litere negre masive deasupra fotografiilor alb-negru ale medicilor care se luptă cu pacienții cu Covid într-o unitate de terapie intensivă.

Dedesubt, câțiva trecători aruncă o privire în sus la afiș și și mai puțini au grijă să-și împărtășească gândurile cu jurnaliștii CNN. În curând însă, acel banner va apărea și în alte orașe mari din țară. „Există manipulare”, a spus o femeie care și-a dat numele doar ca Claudia, adăugând: „Unii oameni nu cred în vaccinuri”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Refuzul calmantelor ar putea deveni amintire. Terapia durerii, drept al pacienților români
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice