Marcel Ciolacu, NEGOCIERI cu vicepreședintele Turciei: Vom reuși să creștem schimburile comerciale între România și Turcia la 15 miliarde de dolari

Publicat: 26/04/2024, 09:30
Actualizat: 26/04/2024, 12:15

Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a explicat că a discutat cu acesta, despre proiectele de colaborare cu antreprenorii turci. „Am toată încrederea că prin eforturile noastre vom reuși să creștem schimburile comerciale bilaterale, așa cum ne-am propus la 15 miliarde de dolari”, a declarat premierul.

România rămâne ferm angajată în demersurile demarate deja pentru dezvoltarea cooperării cu Republica Turcă, în scopul atingerii obiectivelor pe care ambele țări și le-au propus la nivel economic, prin Parteneriatul Strategic bilateral, cât și în domeniul securității, în regiunea Mării Negre, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, în cadrul întrevederii de astăzi cu vicepreședintele turc, Cevdet Yılmaz.

Înaltul oficial turc efectuează în aceste zile o vizită în România, împreună cu o delegație guvernamentală, la invitația premierului Marcel Ciolacu.

Vom continua să dezvoltăm în mod activ agenda de dialog și colaborare bilaterală, cu accent special pe dimensiunile strategice ale cooperării sectoriale în domenii precum afacerile interne, energie, economie și comerț, agricultură și cercetare. Am toată încrederea că prin eforturile noastre vom reuși să creștem schimburile comerciale bilaterale, așa cum ne-am propus la 15 miliarde de dolari, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Discuții pe zona de securitate

Referitor la cooperarea bilaterală și regională sub umbrela Alianței Nord-Atlantice, premierul Marcel Ciolacu s-a pronunțat pentru o colaborare mai strânsă în materie de securitate în zona Mării Negre, având în vedere contextul securitar actual, subliniind că Turcia este un partener-cheie pentru România atât în cadrul NATO, cât și în zona Mării Negre, alături de Bulgaria.

Am discutat cu domnul vicepreşedinte şi despre situaţia de securitate şi implicaţiile războiului ilegal şi neprovocat pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei. Am reafirmat sprijinul României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Dar am vorbit de asemenea şi de procesul de reconstrucţie al Ucrainei. În acest context am discutat şi despre situaţia din Republica Moldova în actuala conjunctură şi-am pledat pentru menţinerea unui sprijin solid în eforturile Chişinăului de a rezista presiunilor hibride menite să inducă dezinformarea populaţiei în scopul afectării directe a stabilităţii sale, a mai declarat Marcel Ciolacu.

Totodată, un alt subiect abordat de premierul României şi de Cevdet Yılmaz a fost situaţia din Orientul Mijlociu.

În ceea ce priveşte perspectivele relaţiilor Uniunii Europene-Turcia, considerăm că Turcia este o ţară candidată şi un partener cheie al Uniunii Europene. Pentru România este importantă consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană şi Turcia în domeniile sectoriale de interes. Am discutat şi despre cele mai recente evoluţii din Orientul Mijlociu, exprimându-ne îngrijorarea faţă de riscul extinderii conflictului la nivel regional. Am reiterat condamnarea atacului iranian asupra Israelului, precum şi sprijinul României faţă de iniţiativele internaţionale care vizează soluţionarea crizei din Fâşia Gaza şi ameliorarea situaţiei civililor din enclavă. În acelaşi sens, am susţinut şi necesitatea asigurării libertăţii de navigare din Marea Roşie. Așteptăm cu nerăbdare implementarea inițiativei pentru crearea Grupului Naval de Deminare în Marea Neagră România – Turcia – Bulgaria, o expresie concretă a cooperării noastre în regiune, a declarat în acest context șeful Executivului român.

Ulterior, Vicepreşedintele Republicii Turcia va fi primit la Palatul Cotroceni, la ora 18:30, de preşedintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu, discuții cu Jutta URPILAINEN privind demersurile României pentru a dezvolta proiecte la Marea Neagră în cadrul Global Gateway

Marcel CIOLACU răspunde atacurilor lui Clotilde ARMAND: Văd că ăia care fură mă trimit pe mine la covrigărie!

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul