VIDEO | Cod roșu de furtună în București, Ilfov și Giurgiu. Inundații la metrou și în Gara de Nord, trenuri și linii STB blocate

Publicat: 14/06/2022, 18:30
Actualizat: 14/06/2022, 18:51

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis inițial, marți, o avertizare meteorologică cod portocaliu, valabilă de la ora 15.20 până la ora 16:20, pentru județul Ilfov, în Periș, Gruiu, Balotești, Moara Vlăsiei, Snagov, Ciolpani și Corbeanca. Apoi, meteorologii au emis o avertizare meteo cod roșu de ploi și furtuni în București, începând de la ora 17:00 până la 18.30.

În Capitală, se vor semnala averse torențiale care vor depăși 40…50 l/mp, descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni.

Tot avertizare cod roșu este, până la ora 18.30, în localitățile Jilava, Măgurele, Vidra, Bragadiru, 1 Decembrie, Clinceni, Cornetu și Copăceni din județul Ilfov, semnalându-se ploi torențiale care vor depăși 40…50 l/mp, descărcări electrice și grindină de mici și medii dimensiuni, dar și în Comana, Mihăilești, Adunații-Copăceni, Călugăreni, Buturugeni, Singureni, Mihai Bravu, Iepurești, Schitu, Bulbucata și Stoenești din județul Giurgiu.

Potrivit sursei citate, în localitățile din Ilfov se vor semnala local averse torențiale care vor acumula peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină, intensificări ale vântului, vijelie. De asemenea, pentru localitățile menționate a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert.

Ulterior, au fos transmie mai multe mesaje de avertizare Ro-Alert pentru toata Capitala, una valabilă în intervalul 16:42-17:30, iar a doua pentru perioada 17:00-18:30.

Inundații la metrou și în Gara de Nord

Furtuna din în București a provocat inundații serioase în Gara de Nord și la mai multe stații metrou, iar un copac a căzut pe o linie de tramvai. Sunt și câteva zeci de trenuri blocate din cauza furtunii.

În Gara de Nord din Capitală, acoperișul stației nu a mai putut face față ploii torențiale și apa a pătruns ca la duș în spațiile destinate călătorilor. Momentul a fost filmat, iar imaginile au fost postate pe Facebook:

Întârzieri la CFR și trenuri blocate

În urma furtunii de marți seară, a fost raportată lipsă de tensiune în rețeaua de contact în zona Capitalei, așa că mai multe trenuri au fost blocate. În Gara de Nord nu a intrat niciun și nici nu a plecat niciun tren.

Tabelele de la Informații afișau întârzieri atât la sosirea trenurilor, cât și la plecarea acestora din stații, unele depășind chiar două ore.

Potrivit informațiilor obținute pe surse de Club Feroviar, este lispă de tensiune între București Nord și Bucureștii Noi (pe M100), dar și pe Magistrala 800, București-Constanța.

Cascadă de apă pe cea mai nouă magistrală de metrou

La metrou, stațiile care au avut cel mai mult de suferit au fost cele de pe Magistrala 5, Eroilor-Râul Doamnei, care este și cea mai nouă din rețea, fiind inaugurată în septembrie 2020.

„Din cauza ploii torențiale de astăzi, manifestată cu intensitate, echipele Metrorex au intervenit cu operativitate, acolo unde situația a impus-o, pentru dirijarea apelor și menținerea funcționalității gurilor de evacuare. Circulatia trenurilor de metrou se desfășoară normal”, a anunțat Metrorex.

Reprezentanții societății de transport subteran au precizat că, în afară de Magistrala 5, au mai fost afectate guri de acces în stațiile Petrache Poenaru, Eroilor și Piața Unirii.

Linii STB blocate, după furtună

Și la Societatea de Transport București (STB) au fost mai multe probleme, după furtuna din Capitală, potrivit unor postări pe contul de Twitter al STB.

  • „Linia 3 – blocată pe Str. Aviator Popișteanu, pe sensul spre capătul de linie Mezeș. Cauza: copac căzut pe rețeaua de contact”;
  • „Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, în zona Calea 13 Septembrie/ Drumul Sării, pe Bd. Mărășesti, Bd. Timisoara, Str. Brașov, vehiculele STB SA sunt blocate din cauza acumulărilor de apă”;
  • „Liniile 70 și 79 – blocate pe Str. Delea Nouă, din cauza unui copac căzut pe rețea”;
  • „Linia 76 – blocată pe Str. Izvorul Rece pe sensul spre Piața Reșița. Cauza: copac căzut pe rețea”;
  • „Pe Str. Zețarilor, tramvaiele sunt blocate din cauza acumulării de apă”.

Patru avioane cu destinația București Otopeni au avut probleme la aterizare, din cauza condițiilor meteo

Patru avioane cu destinația București-Otopeni au avut mici întârzieri, din cauza condițiilor meteo, fiind nevoite să aștepte în aer îmbunătățirea vremii, potrivit BoardingPass.

În acest moment, doar trei zboruri au reușit să aterizeze, iar zborul Swiss LX1884 de pe ruta Zurich – București va ateriza pe aeroportul din Belgrad. Zborul flyDubai FZ1797 de pe ruta Dubai – București intră în zonă de așteptare.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult