CONCEDIU special plătit pentru pentru angajații aflați în anumite situații. Unde se aplică și care sunt condițiile

CONCEDIU special plătit pentru pentru angajații aflați în anumite situații. Unde se aplică și care sunt condițiile
Sursa foto: Profimedi images
Publicat: 15/11/2023, 10:07

Cu toții trecem prin momente fericite sau pline de tristețe de-a lungul vieții, unele dintre ele având un impact semnificativ asupra stării noastre de bine, care pot influența radical gradul de eficiență la locul de muncă. Cei mai mulți apelează zilele de concediu atunci când au nevoie să meagă la nuntă, când au un deces în familie sau au nevoie să îngrijească un membru al familiei la domiciliu.

Situația devine strsantă pentru angajați atunci când rămân fără zile legale de concediu conform contractului de muncă și din acest motiv, legislația muncii în Germania oferă posibilitatea de a solicita concedii speciale plătite în anumite circumstanțe.

Acestea reprezintă o pauză scurtă, menită să ajute angajații să facă față situațiilor excepționale. În această perioadă, veți continua să primiți salariul, dar nu sunteți obligat să vă prezentați la locul de muncă. Mai mult, aceste zile de concediu nu afectează în mod obișnuit alte zile de odihnă planificate.

Iată câteva motive pentru care puteți cere un concediu special și informații relevante despre acesta conform Codului Civil (BGB) din Germania, în special Secțiunea 616.

  1. Nunta: Propria nuntă reprezintă un motiv întemeiat pentru a solicita concediu special. De asemenea, puteți primi concediu special dacă copiii sau părinții dumneavoastră se căsătoresc, sau pentru evenimente speciale precum aniversarea nunții de aur a părinților.
  2. Deces: În cazul decesului unui membru apropiat al familiei, angajații au dreptul la două zile de concediu special pentru a participa la comemorare și înmormântare. Partenerii de viață, părinții, frații și copiii sunt considerați membri de familie apropiați.
  3. Îngrijire: Dacă o rudă are brusc nevoie de îngrijire, este posibil să se acorde o zi de concediu special.
  4. Dezastru Natural: În situația în care locuința dumneavoastră devine temporar inabitabilă din cauza unui dezastru natural, aveți dreptul la concediu special, de obicei, pentru una sau două zile.
  5. Vizite la Medic: Vizitele la medic ar trebui, în mod normal, programate în afara orelor de muncă, însă în cazuri de urgență, concediul special poate fi acordat.
  6. Date Importante: Concediul special poate fi solicitat pentru date importante, cum ar fi participarea la procese judiciare.
  7. Ajutor Voluntar: Persoanele implicate în voluntariat, cum ar fi pompierii voluntari sau agenții de ajutor tehnic, pot primi concediu special pentru orele dedicate acestor activități.
  8. Căutarea unui Loc de Muncă: Angajații concediați sau aflați în demisie au dreptul la concediu special în perioada de preaviz, de exemplu, pentru raportarea la Oficiul de ocupare a forței de muncă sau pentru interviuri de angajare.
  9. Mutare: Persoanele care se mută din motive profesionale beneficiază, de obicei, de concediu special. Cu toate acestea, mutările private nu justifică, în general, concedii speciale.

Este important de menționat că angajații trebuie să consulte contractul lor de muncă pentru a fi siguri de condițiile specifice care li se aplică. Aceste documente pot indica și numărul de zile libere acordate în plus față de concediul obișnuit pentru situații precum nașterea unui copil.

În unele cazuri, concediul special poate fi excluziv sau poate fi acordat doar pentru o zi. Femeile beneficiază de concediu de maternitate și sunt eliberate de la muncă cu șase săptămâni înainte și opt săptămâni după naștere, ceea ce poate reduce  concediul special în această perioadă, potrivit ziarulromanesc.de.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Se stabilește chiar mâine, 30 aprilie. Decizia care este obligatorie în România
Meghan Markle, eșec de proporții în afaceri. Ce se întâmplă cu American Riviera Orchard
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto