Creșteri ale poluării aerului în București și la aproape toate stațiile din țară. Care este explicația Ministerului Mediului

Creșteri ale poluării aerului în București și la aproape toate stațiile din țară. Care este explicația Ministerului Mediului
Concentracția de poluați din aer a înregistrat depășiri, sâmbătă, la unele stații din București / Sursa foto: airly.ro - foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 25/10/2020, 12:59

După ce activiștii au atras atenția, sâmbătă seara, că aerul din Capitală devine irespirabil, după depășiri ale valorilor poluanților, Ministerul Mediului a confirmat, duminică, creșterile la aproape toate stațiile de monitorizare din țară.

„Aerul devine irespirabil în Capitală! 12 dintre senzorii din platforma www.aerlive.ro înregistrează ICA 100, valorile fiind date de depășirile pentru PM 2.5!!”, au scris, sâmbătătă seara, reprezentanții proiectului Aerlive.ro, pe contul de Facebook.

Ulterior, în cursul dimineții de duminică, activiștii de mediu au detaliat evoluția măsurătorilor din zona Capitalei. „Aseară (sâmbătă – n.r.), începând cu orele 19.00, valorile înregistrate pentru PM2.5 și PM10 au început să crească în Capitală, atât în rețeaua www.aerlive.ro, cât și în cea oficială! Stații oficiale de măsurare a calității aerului din oraș B1 (Lacul Morii) și  B6 (Piața Universității) au înregistrat la ora 23.00 valori duble față de limita legală pentru PM10 (50 ug/m3/oră)! Atragem din nou atenția că, odată cu venirea iernii, situația se va înrăutăți, mai ales că nu au fost luate măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului!”, au transmis reprezentanții proiectului.

⛔️Aerul devine irespirabil în Capitală! 12 dintre senzorii din platforma www.aerlive.ro înregistrează ICA 100, valorile…

Posted by Aerlive.ro on Saturday, October 24, 2020

Care sunt posibilele cauze

Depășirile au fost confirmate de Ministerul Mediului, care a postat, pe contul de Facebook, grafice ale măsurătorilor oficiale. Potrivit reprezentanților instituției, în cursul nopții de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20:00 și 24:00) concentrațiile poluanților monitorizați în cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului au înregistrat creșteri la aproape toate stațiile de monitorizare din țară.

„În ceea ce privește aglomerarea București-Ilfov, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00). Nu au fost depășite valorile limită, cu excepția PM10, în cazul căruia concentrația medie zilnică a depășit valorile limită la stațiile B6 (60 micrograme/mc) și B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate, ulterior, de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referință. Evoluția concentrațiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) și a indicatorilor meteo indică posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei și încălzirea rezidențială cu lemne și alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucureștiului”, a transmis Ministerul Mediului.

Potrivit oficialilor de la Ministerul Mediului, deși emisiile de poluanți nu au fost semnificative, factorii meteo au influențat dispersia poluantilor și au condus la aceste creșteri față de zilele precedente.

„Precizăm că, pe parcursul intervalului orar în care s-au înregistrat creșterile, echipele de permanență ale Gărzii Naționale de Mediu s-au aflat continuu în teren pentru a monitoriza situația și pentru a identifica eventuale arderi necontrolate sau ilegale. În urma raportărilor, nu au fost semnalate incidente care să afecteze calitatea aerului”, se arată în informarea Ministerului Mediului.

În cursul nopții de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20:00 și 24:00) concentrațiile poluanților monitorizați în…

Posted by Ministerul Mediului – România on Sunday, October 25, 2020 

Particule nocive pentru sănătate

Potrivit activiștilor din cadrul proiectului Aerlive.ro, particulele în suspensie reprezintă un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Ele reprezintă un grup complex de poluanți care variază în funcție de dimensiune, formă, compoziție și origine. Particulele produse de traficul rutier includ emisiile de carbon provenite de la motoare, bucăți mici de metal și cauciuc din uzura și frânarea motorului, precum și praful de pe suprafețele rutiere. Altele includ reziduuri din construcții și industrie, precum și polen și particule de sol.

Particulele mai mari sunt, în general, filtrate în nas și gât și nu provoacă probleme. Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10 și particule mai mici decât cele de 2,5 microni (PM2,5), se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și să provoace probleme de sănătate.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii, provoacă agravarea bolilor cardiace și pulmonare, până la moartea prematură.

Copiii sub 15 ani sunt în mod special vulnerabili, pentru că inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil, arată activiștii din cadrul proiectului Aerlive.ro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii