Prima pagină » Actualitate » Crin Antonescu, despre iniţiativa SNSPA de a-l nominaliza pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace: „Salut această iniţiativă”

Crin Antonescu, despre iniţiativa SNSPA de a-l nominaliza pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace: „Salut această iniţiativă”

Crin Antonescu, despre iniţiativa SNSPA de a-l nominaliza pe Donald Trump la Premiul Nobel pentru Pace: „Salut această iniţiativă”

Candidatul Alianţei electorale „România Înainte”, Crin Antonescu, salută iniţiativa Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) de a-l nominaliza pe preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace.  Până acum, doi președinți americani – Jimmy Carter și Barack Obama – au obținut Nobelul pentru Pace.

Antonescu a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că dacă Trump va reuşi să închidă „conflictul ucrainean într-o manieră onorabilă”, atunci ar merita acest premiu, transmite Agerpres.

„Eu salut această iniţiativă. Nu vreau să mă pun rău nici cu unul, nici cu altul, nici cu domnul Pricopie, nici cu domnul Trump. (…) Dar acum, lăsând gluma la o parte (…), de ce nu? Dacă (Trump – n.r.) închide conflictul ucrainean într-o manieră onorabilă, onorabilă însemnând totuşi garanţia că trăim în continuare într-o lume guvernată de principiile dreptului internaţional, de dreptul şi al unor ţări mai mici de a avea garantată securitatea şi aşa mai departe, cred că domnul Trump, acum vorbesc foarte serios, poate să ia Premiul Nobel pentru Pace. Premiul Nobel pentru Pace, ştiţi bine, în istorie a fost luat de multe persoane care n-au fost foarte paşnice la viaţa lor, dar, la un moment dat, au făcut un gest, o decizie fundamentală pentru pacea lumii şi atunci au luat Premiul Nobel”, a afirmat Crin Antonescu.

Acesta a mai spus, printre altele, că se miră că Victor Ponta „nu a fost mai iute de mână să-l propună pe Trump la Premiul Nobel sau la orice alt premiu, pentru literatură”.

Trump a fost propus la Nobel în 2021

Președintele Donald Trump a fost propus la Nobel în 2021, în primul său mandat la Casa Albă, dar nu l-a obținut, lucru cu care nu s-a împăcat nici la ora actuală. Până acum, doi președinți ai SUA au obținut Premiu Nobel pentru Pace.

Primul a fost Jimmy Carter, care l-a obținut, însă, abia în 2002, la mult timp după terminarea mandatului său derulat în perioada 1976-1980. El a fost recompensat astfel pentru că a inițiat negocieri de pace, a militat pentru drepturile omului și a lucrat pentru bunăstarea socială.

Potrivit președintelui Comitetului Nobel, Carter ar fi trebuit să primească premiul încă din 1978, când a mediat cu succes un acord de pace între Egipt și Israel cunoscut drept Acordurile de la Camp David, scrie nobelprize.org.

Barack Obama a rămas singurul președinte al SUA care a primit Premiul Nobel – în 2009 – când încă era în funcția de la Casa Albă

Donald Trump, actualul titular de la Casa Albă a fost și el „în cărți”, în 2021, dar acesta a fost decernat jurnaliștilor Maria Ressa din Filipine și Dmitri Muratov din Rusia.

SNSPA a declanșat procedurile pentru a doua nominalizare a lui Trump

Senatul SNSPA a hotărât, joi, declanşarea procedurilor pentru nominalizarea preşedintelui SUA, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace.

„Această decizie vine ca o recunoaştere a eforturilor susţinute ale preşedintelui Donald Trump în promovarea păcii şi stabilităţii în regiuni marcate de tensiuni globale. Printre iniţiativele diplomatice care au stat la baza acestei nominalizări se numără acţiunile sale pentru detensionarea situaţiei din Gaza, demersurile inovatoare pentru a încheia o pace justă în Ucraina, precum şi preocuparea permanentă pentru a menţine echilibrul între principalii actori geopolitici, la nivel mondial. (…) Recunoaştem rolul preşedintelui Donald Trump în facilitarea soluţiilor diplomatice pentru încetarea conflictului din Ucraina, cu respectarea suveranităţii statelor şi în concordanţă cu valorile euro-atlantice”, menţionează rectorul SNSPA, Remus Pricopie, într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit acestuia, SNSPA va invita şi alte universităţi, parteneri naţionali şi internaţionali, să se alăture acestei iniţiative.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și