Moartea Papei Francisc a survenit la doar două luni după ce Vaticanul anunțase că Papa fusese diagnosticat cu o afecțiune severă, una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel global.
Lumea catolică și întreaga comunitate internațională sunt în doliu. Papa Francisc, liderul spiritual al Bisericii Catolice și unul dintre cei mai iubiți suverani pontifi din istorie, a trecut la cele veșnice luni, 21 aprilie 2025, în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani.
Pe 19 februarie 2025, Vaticanul transmitea un comunicat oficial în care dezvăluia că Suveranul Pontif fusese supus unei tomografii computerizate toracice, care arătase „debutul pneumoniei bilaterale, necesitând terapie farmacologică suplimentară”. Deși inițial se părea că tratamentul administrat are efect, starea Papei s-a deteriorat treptat.
În ultimele săptămâni, Papa Francisc a fost vizibil slăbit, iar aparițiile sale publice au fost tot mai rare. Cu toate acestea, a ținut să apară la balconul Bazilicii Sfântul Petru în ziua de Paște, pentru a adresa tradiționalul mesaj Urbi et Orbi, un gest de forță și credință, în ciuda suferinței evidente.
Pneumonia este o infecție severă a plămânilor, cauzată de bacterii, virusuri sau fungi. Ea poate afecta pe oricine, dar este deosebit de periculoasă pentru persoanele în vârstă, copiii mici sau cei cu boli cronice. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 2,5 milioane de oameni își pierd viața anual din cauza acestei afecțiuni. În cazul Papei Francisc, antecedentele medicale și vârsta înaintată au contribuit decisiv la agravarea bolii.
Foto: Profimedia
Slujbă dedicată Papei Francisc, la Biserica Sfântului Mormânt. „S-a întors la casa TATĂLUI”