Cum a fost înșelat un german de un român. L-a rugat să îi schimbe 2.000 de lei în euro, dar ceea ce a urmat depășește orice imaginație

Cum a fost înșelat un german de un român. L-a rugat să îi schimbe 2.000 de lei în euro, dar ceea ce a urmat depășește orice imaginație
Publicat: 23/09/2022, 11:24

O nouă metodă de escrocherie practicată de unii cetățeni români în Germania iese la iveală. Este vorba despre o înșelăciune cu bani românești ieșiți din uz, dar cu valoare aparent mare pentru cei care nu sunt familiarizați cu bancnotele.

Un tânăr din Gifhorn, Saxonia Inferioară, este doar una dintre victime. Bărbatul a fost înșelat duminică lângă Hankensbüttel. Potrivit Poliției, acesta a observat seara o mașină cu numere străine pe marginea unui drum. Pentru că mașina avea luminile de avarie pornite, acesta a încercat să îi ajute pe cei doi ocupanți ai autoturismului.

Potrivit polițiștilor, șoferul mașinii i-a spus bărbatului că se află într-o situație disperată și l-a rugat să îi schimbe câteva bancnote românești în euro. Folosindu-se de două bancnote de 1.000 de lei vechi, ieșite din circulație și, deci, doar cu valoare de colecție, românul i-a explicat victimei că valoarea normală a celor 2.000 de lei ar fi aproximativ 400 de euro, dar că este dispus să primească doar 200 de euro, având nevoie disperată să alimenteze autoturismul.

Victima le-a dat în cele din urmă 170 de euro, iar cei doi români din autoturism au plecat într-o direcție necunoscută.

Luni, tânărul de 26 de ani a vrut să schimbe bancnotele în euro într-o bancă. Acolo i s-a spus că acele bancnote sunt învechite și deci practic lipsite de valoare, potrivit stiridiaspora.ro.

Polițiștii atrag atenția cetățenilor ca atunci când fac schimburi valutare de acest tip să fie extrem de atenți, iar atunci când observă că ceva este în neregulă să anunțe imediat autoritățile.

Metoda nu este nouă în Germania

Acest incident nu este primul care se întâmplă în Germania. Profitând de faptul că majoritatea germanilor nu cunosc bancnotele românești, infractorii inventivi se folosesc de această metodă pentru a obține bani ușor.

Practic, ei dau hârtii fără valoare și primesc la schimb sute de euro.

Cu o situație aproape identică s-au confruntat și polițiștii din Bromskirchen, landul Hessa. Și în acest caz a fost vorba despre un șofer care avea „probleme” cu mașina și căruia un tânăr i-a schimbat o bancnotă de 1.000 de lei (vechi, bineînțeles), într-o bancnotă de 50 de euro.

Românul i-a explicat tânărului că această bancnotă românească ar avea o valoare de 200 de euro, dar că acceptă „doar” 50, fiind într-o situație disperată. Și în acest caz, victima a aflat că a fost înșelată doar după ce a ajuns la bancă, unde angajații i-au explicat că aceste bancnote sunt ieșite din circulație și, în consecință, fără valoare.