Cum arată Donețk și Lugansk la o zi după ce Putin a ordonat armatei să intre în regiunile separatiste din Ucraina (GALERIE FOTO)

Cum arată Donețk și Lugansk la o zi după ce Putin a ordonat armatei să intre în regiunile separatiste din Ucraina (GALERIE FOTO)
Soldații ucraineni din Brigada 93 Cold Yar a Forțelor Armate ucrainene din regiunea separatistă Donețk, aflați în linia întâi. Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 23/02/2022, 20:51

Civilii ucraineni din regiunile separatiste Donețk și Lugansk caută cu disperare să părăsească zonele care ar putea deveni, în curând, teatru de război. Drumurile sunt înțesate, pe de o parte, cu camioane cu refugiați și ajutoare pentru refugiați, iar pe de altă parte cu camioane și autobuze militare rusești care sunt mobilizate în cele două regiuni separatiste, după ce Rusia le-a recunoscut independența.

Odată cu creșterea tensiunilor în estul Ucrainei, liderii Republicilor Populare Donețk și Lugansk au anunțat o evacuare în masă a civililor în Rusia, urmată de o mobilizare generală ordonată a doua zi. Oficialii celor două regiuni separatiste  spun că 44 de regiuni rusești au anunțat că pot oferi refugiu locuitorilor din Donbass. Unii refugiați știu că nu vor mai avea case unde să se întoarcă, pe măsură ce bombardamentele, cel puțin momentan izolate, distrug locuințele, iar pompierii se luptă zadarnic cu focul.

Mii de ucraineni își caută refugiul inclusiv în România, iar numărul celor care trec granița în județul Botoșani a început să crească tot mai mult în ultima perioadă, în contextul tensiunilor dintre Kiev și Moscova.

Între timp, trupele rusești înaintează către cele două regiuni separatiste, iar militarii ucraineni sunt mobilizați, la rândul lor, în linia întâi.

În acest context, Consiliul de Securitate Națională și Apărare (SBO) din Ucraina a solicitat miercuri instituirea stării de urgență la nivel național.

Solicitarea ar urma să fie analizată de către Parlamentul ucrainean în cursul zilei de miercuri, iar dacă va fi aprobată, starea de urgență va fi instituită la nivel național timp de 30 de zile, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk, care deja sunt sub administrație politico-militară.

În același timp, autoritățile de la Kiev le-au cerut celor trei milioane de ucraineni care trăiesc în Rusia să părăsească de urgență țara.

Liderul regiunii separatiste Donețk, susținută de Rusia, a declarat miercuri că dorește să își reglementeze pașnic granițele cu Ucraina, dar că își rezervă dreptul de a cere ajutorul „măreței Rusia.

Denis Pușilin conduce autoproclamata Republică Populară Donețk, recunoscută de Rusia săptămâna aceasta, a declarat că este în favoarea dialogului cu Ucraina în primă instanță.

Atmosfera de război se instaurează în cele două regiuni separatiste pe măsură ce conflictul din estul Ucrainei se acutizează.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală