Prima pagină » Actualitate » Cum să prepari MĂMĂLIGA perfectă în 4 pași? Secretul care face diferența. Multe gospodine fac această greșeală

Cum să prepari MĂMĂLIGA perfectă în 4 pași? Secretul care face diferența. Multe gospodine fac această greșeală

Cum să prepari MĂMĂLIGA perfectă în 4 pași? Secretul care face diferența. Multe gospodine fac această greșeală
Mămăligă - Sursa foto: Shutterstock

Mămăliga, „pâinea de odinioară” nelipsită din bucătăria românească tradițională, poate părea simplu de preparat, însă are câteva secrete, pe care puțini le cunosc, dar care fac diferența, scrie EVZ.ro.

Odinioară făcută din mălai proaspăt măcinat, astăzi mămăliga poate fi pregătită și din mălaiul mai fin de supermarket, obținând un preparat delicios cu doar câțiva pași esențiali.

Rețeta tradițională de mămăligă: pașii de urmat

Pentru a obține o mămăligă ca la carte, este important să folosești un mălai de calitate. Iată cei 4 pașii principali pentru o mămăligă ca la carte:

  1. Pregătirea apei: Pune apă la fiert într-un ceaun, presară un praf de sare grunjoasă și adaugă o lingură de mălai, lăsând apa să ajungă încet la punctul de fierbere.
  2. Adăugarea mălaiului: Toarnă mălaiul în fir subțire, amestecând constant pentru a evita formarea cocoloașelor. La început, este indicat să folosești un tel, iar când mămăliga începe să se îngroașe, treci la o lingură de lemn.
  3. Gătirea mămăligii: Continuă să amesteci pe tot parcursul fierberii. Dacă ai optat pentru mălai de moară, lasă mămăliga pe foc aproximativ 15-20 de minute în plus, pentru a-i permite să se gătească bine.
  4. Servirea: Mămăliga tradițională este ideală atunci când este așezată pe un tocător de lemn, nu într-un bol sau pe un platou de porțelan. Lemnul ajută la absorbția excesului de apă, păstrând textura perfectă.

Mămăliga „reinterpretată” – trucul folosit de bucătarii profesioniști

În restaurantele moderne, mămăliga clasică a primit un twist culinar. Pentru o textură mai cremoasă, bucătarii adaugă un cub de unt spre finalul preparării, un ingredient care aduce și un plus de savoare.

O altă reinterpretare surprinzătoare a mămăligii este cea „varianta italiană”, unde „mămăliga neagră” se pregătește cu cerneală de sepie, oferindu-i astfel o culoare și un gust unic.

Acest preparat este popular în anumite regiuni italiene și este servit ca delicatesă. În Italia, veți găsi acest preparat sub denumirea de „polenta”.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Pe cine avantajează prezența mică la alegerile din București
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Primele rezultate. Cum au votat bucureștenii până la acestă oră
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
O crimă care pune gaz pe foc în procesul de mobilizare din Ucraina, în criză de soldați. „Sunt incredibil de ruşinată”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
De ce poți simți singurătate chiar și atunci când ai prieteni și cum poți restabili legăturile?