Este vineri, week-end-ul este aproape și tot mai mulți români se gândesc la o zi relaxantă alături de prieteni și familie la un grătar în aer liber. Totuși, de multe ori cei care urmează să se ocupe prepararea cărnii și a legumelor de se lovesc mai mereu de aceeași problemă – arsura pe grilajul grătarului rămasă de data trecută. Din fericire acesta se poate curăța simplu și fără produse chimice, cu ingrediente pe care le ai deja în casă.
Odată cu încălzirea vremii și reluarea sezonului de gătit în aer liber, mulți români își scot din depozit grătarele. Însă, dacă acesta nu a mai fost folosit o perioadă, este foarte probabil să prezinte depuneri groase de grăsime întărită și arsuri greu de îndepărtat.
Pentru curățarea grătarului, nu este nevoie de soluții chimice din comerț. Mai multe ingrediente banale din bucătărie pot face minuni, lăsând grătarul ca nou, fără efort considerabil.
Una dintre cele mai eficiente metode implică un amestec de detergent lichid de vase și bicarbonat de sodiu. Se prepară o pastă din cele două ingrediente – un plic de bicarbonat este suficient – iar soluția se aplică pe grătar cu o bilă realizată din folie de aluminiu.
Aceasta se mulează perfect pe suprafața grătarului, permițând curățarea tuturor colțurilor.
Pentru rezultate și mai bune, se recomandă și folosirea unei perii sau a unui burete de vase. Spuma formată trebuie lăsată să acționeze timp de 30 de minute, apoi grătarul se clătește cu apă caldă, potrivit Fanatik.
O altă soluție naturală este amestecul de oțet cu apă, în proporții egale. Soluția se aplică pe grătar cu ajutorul unui recipient cu pulverizator, fiind lăsată să acționeze tot 30 de minute.
Ulterior, se pulverizează doar oțet pe zonele afectate și se lasă din nou la înmuiat pentru o jumătate de oră.
Pentru curățarea profundă a grătarului, acesta poate fi înmuiat complet într-un amestec de oțet și sare, timp de 12 ore.
Un truc mai puțin cunoscut, dar foarte eficient, presupune folosirea ketchup-ului. Se aplică câteva picături pe suprafața grătarului și, după 15 minute, se curăță cu un burete.
Dacă grătarul este încă fierbinte, grăsimea se poate îndepărta foarte ușor folosind o ceapă tăiată pe jumătate. Se freacă grătarul cu partea tăiată a cepei, iar enzimele acesteia vor ajuta la dizolvarea grăsimii.