Cutremurul din 1977: au trecut 47 de ani. Cum s-ar comporta Bucureștiul la un seism atât de mare: „Va fi catastrofă, cu peste 6.500 de morți”

Cutremurul din 1977: au trecut 47 de ani. Cum s-ar comporta Bucureștiul la un seism atât de mare: „Va fi catastrofă, cu peste 6.500 de morți”
Publicat: 04/03/2024, 08:00

Luni, 4 martie, se împlinesc 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, în urma căruia au murit peste 1500 de persoane, printre care și mari artiști, precum Toma Caragiu sau Doina Badea. Din nefericire, Bucureștiul este în prezent și mai vulnerabil în fața unui seism de magnitudine mare, precum cel din 1977, iar autoritățile nu făcut nimic în ultimii 34 de ani pentru a pune în siguranță clădirile vulnerabile. Fostul senator Marius Marinescu, inginer constructor de profesie, este de părere că în cazul unui seism precum cel de acum 47 de ani, se vor înregistra peste 6.500 de morți și alte zeci de mii de răniți. Potrivit lui Marinescu, nu doar clădirile vechi, construite înainte de 1977 au probleme, ci și multe blocuri ridicate după 1990 sunt vulnerabile.

Dacă Bucureștiul va mai trece printr-un cutremur ca cel din 1977, va fi o tragedie, o catastrofă. Nu spun eu asta, o spun experții. O spune chiar și Nicușor Dan, primarul Capitalei: în cazul unui cutremur vor fi 6.500 de morți și sute de blocuri prăbușite. Vor fi zeci de mii de oameni vor fi răniți. Poate va fi și mai rău de atât”, explică Marius Marinescu.

Fostul senator, inginer constructor de profesie, spune că aceste clădiri cu bulină roșie sunt „cimitire pe verticală”.

Marius Marinescu: „Blocurile care sunt construite în perioada interbelică au cea mai mare problemă”

„Blocurile care sunt construite în perioada interbelică au cea mai mare problemă.  Au structura de rezistență extrem de precară. Mai ales că betonul armat, cam prin anii `30 a început să fie folosit. Sunt blocuri cu bulină roșie, în jur de 400. Au fost constatate pe timpul ministrului Nicolae Noica. Mai sunt și clădirile înscrise în gradul doi de risc seismic. Nu doar în București, și în alte orașe sunt probleme cu clădirile vechi. Din nefericire, aceste blocuri sunt cimitire pe verticală”, spune Marius Marinescu.

Cutremurul din 1977: Au căzut blocurile Dunărea, Casata, sau Continental – unde a murit Toma Caragiu

Fostul senator explică ce s-a întâmplat în București în timpul seismului din 1977.

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, în inspecție printre ruinele din centrul Capitalei. Foto: Fototeca de aur a comunismului, cota 37 /1977

„Multe clădiri s-au prăbușit în București. Unda seismică a pătruns pe undeva pe la spitalul Fundeni, pe care l-a pus la pământ în mare parte. Pe Lizeanu, s-a dărâmat o construcție nu foarte veche. A creat haos în centrul Capitalei. Au căzut blocurile Dunărea, Casata, sau Continental – unde a murit Toma Caragiu. Unda a ieșit prin Militari, unde a pus la pământ și o scară de bloc, OD 16. Eram militar în termen la cutremurul din 1977. Am fost dus la salvarea sinistraților de la blocul OD 16. A fost ceva dramatic acolo.

La operațiunea de salvare au participat atunci și doi câini, iar generalul de armată ne spunea să facem liniște. Și făceam o liniște de mormânt, deși era foarte multă lume adunată acolo. Era o solidaritate cum nu am văzut niciodată. Câinii mergeau prin dărâmături, și cum simțeau o urmă de viață, începeau să latre, iar noi începeam să dăm molozul la o parte. Am reușit să salvăm câteva persoane, dar atenție: doar de la ultimul nivel am reușit să salvăm. Printre ei, era și băiatul groparului din Cimitirul Militari”, își aduce aminte inginerul constructor.

Marius Marinescu: „Este sub orice critică atitudinea autorităților”

Revenind la Bucureștiul de azi, Marius Marinescu trage un semnal de alarmă și spune că sunt clădiri ridicate după Revoluție care ar avea probleme în ceea ce privește structura de rezistență.

„Este sub orice critică atitudinea autorităților. Sunt atâtea blocuri care stau să cadă. În 34 de ani s-au reabilitat cred că în jur de 30. Este extrem de puțin, iar pericolul de dezastru este imens. O problemă foarte mare au și unele blocuri construite după 1990. Unii constructori, în goana lor de îmbogățire, nu au ținut cont de proiectul de rezistență. Vorvim  de o gravitate extraordinară. Am văzut blocuri la Chiajna care stau înclinate, pentru că au fost ridicate pe o mlaștină”, mai spune Marius Marinescu.

Fostul senator este de părere că problema clădirilor cu risc seismic ar trebuit introdusă în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Date generale despre marele cutremur din 1977:

  • Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21.21, a avut o magnitudine Mw (magnitudine-moment) de 7,4.
  • Seismul s-a produs la o adâncime de 94 km;
  • Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti);
  • Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi.

Actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky se numără printre cei care au murit în cutremurul din 1977.

Citește și:

Marius Marinescu, despre cele mai rezistente blocuri vechi în cazul unui cutremur mare: „Au fost gândite și proiectate să reziste la un seism cu magnitudinea de 8 pe Richter”

De ce s-au prăbușit multe clădiri în Turcia. Marius Marinescu, de profesie inginer constructor: „Același scenariu se poate produce în București

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a reușit un bărbat să stea gratis timp de 5 ani într-un hotel celebru...
ADIO, RCS RDS! Digi dispare din luna mai. Anunţul oficial a fost făcut
FOTO. Manechinul arată fabulos, dar face pușcărie pentru că a mințit că e gravidă!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Delir după delir la televiziunea rusă: „Trebuie să-i facem pe europeni să înțeleagă că pot...
Îl recunoști?! Cine este cerșetorul din imagine, de fapt? Cândva, era un artist îndrăgit de...
Cauza morții lui Akebono Taro, primul campion de sumo. Terifiant ce i-au descoperit medicii!
Crima din Dâmboviţa. Ce le-a mărturisit suspectul turc anchetatorilor despre noaptea în care a ucis-o...
Cu ce s-ar ocupa bărbatul suspectat că ar fi omorât-o pe Mirela, femeia găsită fără...
Cum poate un pensionar să ajungă la suma de 6.100 de lei pe lună, după...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Mașină prinsă de radar, însă șoferul nu poate fi identificat. Cine plătește amenda?
Iranul a sechestrat un cargobot în Strâmtoarea Ormuz
Cel mai VIZIONAR inventator al secolului face O PREDICȚIE uluitoare
Lege nouă pentru șoferii din România. Noi reguli privind permisul de conducere
Produsele de curățenie care nu trebuie amestecate. Riscurile sunt mari
O femeie a văzut că „porțile iadului” par să se deschidă chiar în curtea casei...
Mărturii pline de durere! Ce a declarat fata unui pacient, care ar fi murit la...
Roberta, invitată de Robi în Camera Roșie. De ce crede acesta că ea se joacă...
"Uşa era închisă". Detalii cutremurătoare despre crima din județul Alba. Cum a scăpat nepoata bărbatului...
BANCUL ZILEI. Ce-i spune Bulă soției după noaptea nunții: Din câte văd, dragă, eu...
Ateneul Român a primit Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene