De ce s-au prăbușit multe clădiri în Turcia. Marius Marinescu, de profesie inginer constructor: „Același scenariu se poate produce în București, cu 6.500 de morți”. Ce blocuri din Capitală ar rezista și la 8 grade | DECLARAȚII EXCLUSIVE

De ce s-au prăbușit multe clădiri în Turcia. Marius Marinescu, de profesie inginer constructor: „Același scenariu se poate produce în București, cu 6.500 de morți”. Ce blocuri din Capitală ar rezista și la 8 grade | DECLARAȚII EXCLUSIVE
Publicat: 07/02/2023, 15:52
Actualizat: 07/02/2023, 15:56

Fostul senator Marius Marinescu, de profesie inginer constructor, este de părere că multe clădiri din Turcia care s-au prăbușit la marele cutremur de luni, au fost construite fără respectarea normelor. Din nefericire, catastrofa din Turica și Siria se poate întâmpla și la noi, în București, unde sunt foarte multe clădiri vechi extrem de șubrede, dar și blocuri construite după 1990, la care unii dezvoltarori „au făcut rabat la proiectul de siguranță”, potrivit lui Marius Marinescu.

Tragedia din Turcia se poate produce și în București, unde sunt mii de clădiri extrem de șubrede.

„Cele mai multe blocuri care s-au prăbușit în Turcia nu au avut o structură bună, nu au fost consolidate, era de așteptat să se prăbușească multe dintre ele. Se poate observa că nu au o structură de calitate acele clădiri. Dar, Doamne ferește, la fel se poate întâmpla și la noi, în Capitală. Sunt și la noi blocuri construite după 1990 care nu respectă regulile de siguranță, pentru că unii dezvoltatori au vrut să se îmbogățească și au făcut economie la materiale de calitate și rabat la proiectul de siguranță. Pe de altă parte, sunt blocurile din centrul orașului, cele construite în perioada interbelică, care sunt foate șubrede, iar un raport al lui Nicușor Dan arată că în cazul unui cutremur precum cel din 1977 am avea în București 6.500 de morți și peste 16.000 de răniți grav”, a declarat, pentru Gândul, Marius Marinescu, care a participat la salvarea răniților la cutremurul din 1977.

„Toate cele 1.000 de clădiri ar urma să fie consolidate peste o mie de ani, în acest ritm”

Potrivit fostului senator, de la Revoluție și până în prezent, în București au fost consolidate doar 33 de clădiri, din 1.000 cu probleme.

„Vă dați seama, primarii Bucureștiului au reușit să consolideze un bloc pe an. Toate cele 1.000 de clădiri ar urma să fie consolidate peste o mie de ani, în acest ritm. Bucureștiul este în mare pericol. Pe de altă parte, clădirile care au rezistat 1977, acum sunt mult mai șubrede, deci într-un mare pericol”, explică Marius Marinescu.

„Este nevoie de implicarea președintelui Klaus Iohannis, prin CSAT”

Potrivit fostului senator, în prezent este nevoie de implicarea președintelui României pentru protecția celor care sunt vulnerabili în fața unui cutremur.

„Este nevoie de implicarea președintelui Klaus Iohannis, prin CSAT, pentru găsirea unei strategii urgente. În primul rând trebuie găsită cazare pentru oamenii care locuiesc în blocurile vulnerabile, care sunt adevărate cimitire pe vertical, apoi trebuie începută consolidarea acestor clădiri. De asemenea, trebuie expertizate urgent, apoi consolidate, și podurile și pasajele cu probleme, pentru a se evita o catastrofă”, susține Marius Marinescu.

Acesta a mai precizat care este perioada în care s-au construit blocuri în București cu respectarea normelor.

„Blocurile care s-au construit după 1977 au fost proiectate și să reziste la un cutremur de 8 grade”

 „Între 1978 și 1989, după ce s-a aprobat Legea 5 pe 1977, cu privire la rezistența blocurilor, toate blocurile care s-au construit după cutremurul din 4 martie 1977 au fost proiectate și gândite să reziste la un cutremur de 8 grade pe scara Richter”, a mai declarat Marius Marinescu pentru Gândul.

Turcia a fost lovită luni dimineața, într-un interval de câteva ore, de două cutremure devastatoare, primul având o magnitudine de 7,8 grade.

Bilanţul cumulat al cutremurelor produse luni în sud-estul Turciei, în apropierea frontierei cu Siria, depăşeşte 5.000 de morţi, potrivit noilor date furnizate de autorităţile turce și peste 20.000 de răniți

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii