Cutremurul din 1977: au trecut 47 de ani. Cum s-ar comporta Bucureștiul la un seism atât de mare: „Va fi catastrofă, cu peste 6.500 de morți”

Cutremurul din 1977: au trecut 47 de ani. Cum s-ar comporta Bucureștiul la un seism atât de mare: „Va fi catastrofă, cu peste 6.500 de morți”
Publicat: 04/03/2024, 08:00

Luni, 4 martie, se împlinesc 47 de ani de la cutremurul devastator din 1977, în urma căruia au murit peste 1500 de persoane, printre care și mari artiști, precum Toma Caragiu sau Doina Badea. Din nefericire, Bucureștiul este în prezent și mai vulnerabil în fața unui seism de magnitudine mare, precum cel din 1977, iar autoritățile nu făcut nimic în ultimii 34 de ani pentru a pune în siguranță clădirile vulnerabile. Fostul senator Marius Marinescu, inginer constructor de profesie, este de părere că în cazul unui seism precum cel de acum 47 de ani, se vor înregistra peste 6.500 de morți și alte zeci de mii de răniți. Potrivit lui Marinescu, nu doar clădirile vechi, construite înainte de 1977 au probleme, ci și multe blocuri ridicate după 1990 sunt vulnerabile.

Dacă Bucureștiul va mai trece printr-un cutremur ca cel din 1977, va fi o tragedie, o catastrofă. Nu spun eu asta, o spun experții. O spune chiar și Nicușor Dan, primarul Capitalei: în cazul unui cutremur vor fi 6.500 de morți și sute de blocuri prăbușite. Vor fi zeci de mii de oameni vor fi răniți. Poate va fi și mai rău de atât”, explică Marius Marinescu.

Fostul senator, inginer constructor de profesie, spune că aceste clădiri cu bulină roșie sunt „cimitire pe verticală”.

Marius Marinescu: „Blocurile care sunt construite în perioada interbelică au cea mai mare problemă”

„Blocurile care sunt construite în perioada interbelică au cea mai mare problemă.  Au structura de rezistență extrem de precară. Mai ales că betonul armat, cam prin anii `30 a început să fie folosit. Sunt blocuri cu bulină roșie, în jur de 400. Au fost constatate pe timpul ministrului Nicolae Noica. Mai sunt și clădirile înscrise în gradul doi de risc seismic. Nu doar în București, și în alte orașe sunt probleme cu clădirile vechi. Din nefericire, aceste blocuri sunt cimitire pe verticală”, spune Marius Marinescu.

Cutremurul din 1977: Au căzut blocurile Dunărea, Casata, sau Continental – unde a murit Toma Caragiu

Fostul senator explică ce s-a întâmplat în București în timpul seismului din 1977.

Fostul dictator Nicolae Ceaușescu, în inspecție printre ruinele din centrul Capitalei. Foto: Fototeca de aur a comunismului, cota 37 /1977

„Multe clădiri s-au prăbușit în București. Unda seismică a pătruns pe undeva pe la spitalul Fundeni, pe care l-a pus la pământ în mare parte. Pe Lizeanu, s-a dărâmat o construcție nu foarte veche. A creat haos în centrul Capitalei. Au căzut blocurile Dunărea, Casata, sau Continental – unde a murit Toma Caragiu. Unda a ieșit prin Militari, unde a pus la pământ și o scară de bloc, OD 16. Eram militar în termen la cutremurul din 1977. Am fost dus la salvarea sinistraților de la blocul OD 16. A fost ceva dramatic acolo.

La operațiunea de salvare au participat atunci și doi câini, iar generalul de armată ne spunea să facem liniște. Și făceam o liniște de mormânt, deși era foarte multă lume adunată acolo. Era o solidaritate cum nu am văzut niciodată. Câinii mergeau prin dărâmături, și cum simțeau o urmă de viață, începeau să latre, iar noi începeam să dăm molozul la o parte. Am reușit să salvăm câteva persoane, dar atenție: doar de la ultimul nivel am reușit să salvăm. Printre ei, era și băiatul groparului din Cimitirul Militari”, își aduce aminte inginerul constructor.

Marius Marinescu: „Este sub orice critică atitudinea autorităților”

Revenind la Bucureștiul de azi, Marius Marinescu trage un semnal de alarmă și spune că sunt clădiri ridicate după Revoluție care ar avea probleme în ceea ce privește structura de rezistență.

„Este sub orice critică atitudinea autorităților. Sunt atâtea blocuri care stau să cadă. În 34 de ani s-au reabilitat cred că în jur de 30. Este extrem de puțin, iar pericolul de dezastru este imens. O problemă foarte mare au și unele blocuri construite după 1990. Unii constructori, în goana lor de îmbogățire, nu au ținut cont de proiectul de rezistență. Vorvim  de o gravitate extraordinară. Am văzut blocuri la Chiajna care stau înclinate, pentru că au fost ridicate pe o mlaștină”, mai spune Marius Marinescu.

Fostul senator este de părere că problema clădirilor cu risc seismic ar trebuit introdusă în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Date generale despre marele cutremur din 1977:

  • Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21.21, a avut o magnitudine Mw (magnitudine-moment) de 7,4.
  • Seismul s-a produs la o adâncime de 94 km;
  • Cutremurul a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa (1.424 în Bucureşti) şi 11.321 de persoane au fost rănite (7.598 în Bucureşti);
  • Un număr de 32 de clădiri de înălţime mare sau medie s-au prăbuşit în Capitală, 32.900 de locuinţe au fost grav avariate la nivel naţional, aproximativ 200.000 de oameni fiind direct afectaţi.

Actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea, scriitorul Alexandru Ivasiuc, poetul A.E. Baconsky se numără printre cei care au murit în cutremurul din 1977.

Citește și:

Marius Marinescu, despre cele mai rezistente blocuri vechi în cazul unui cutremur mare: „Au fost gândite și proiectate să reziste la un seism cu magnitudinea de 8 pe Richter”

De ce s-au prăbușit multe clădiri în Turcia. Marius Marinescu, de profesie inginer constructor: „Același scenariu se poate produce în București

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Este OBLIGATORIU să plătească. Decizie pentru toți proprietarii de apartamente
Dezastrul numit Istvan Kovacs. Arbitrul român a distrus jocul Barcelonei. Declarații incredibile
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Prințul William revine la activitățile publice pentru prima oară după anunțul că prințesa Kate are...