Statisticile arată că Grecia rămâne o destinație căutată de români pentru petrecerea sărbătorilor de Paște. Câteva mii de români vor fi și în acest an în weekend-ul de Paște la Thassos, în timp ce alți turiști au ales destinații precum Kavala, Lemnos, Halkidiki, Salonic sau Atena.
Dan Adrian Drăgan, reprezentantul comunității „Forum Thassos”, care de cinci ani s-a stabilit în Grecia, a povestit pentru Gândul cum se trăiesc Sărbătorile Pascale pe meleaguri grecești, dar și de ce mulți români aleg destinațiile elene pentru petrecerea Paștelui.
Adrian Drăgan spune că atmosfera în Grecia este una de sărbătoare absolută. Acesta povestește că în noaptea de Înviere, localnicii și turiștii se adună înainte de miezul nopții la biserică pentru slujbă și pentru a lua lumină.
Apoi se îndreaptă spre tavernele deschise, pentru a se bucura împreună de aceste momente de sărbătoare, de credință și de relaxare.
„Majoritatea petrecerilor cu muzică live sau DJ au loc duminică, în ziua de Paște. Turiștii apreciază mâncarea grecească în general, dar și pe cea de Paște în special. Kokoretsi și Magiritsa (Mageritsa), miel sau ied la rotisor sau la cuptor, alături de fructe de mare și pește.
Se pot bucura de frumusețea fiecărei destinații turistice pură, autentică, fără să fie înconjurați de mulți turiști, așa cum se întâmplă în sezon. Nu este foarte cald, iar prețurile la cazare sunt mici”, povestește pentru Gândul, românul stabilit în Grecia.
În tradiția Bisericii Ortodoxe Grecești, Magiritsa sau Mageritsa este o supă servită noaptea târziu, după Anastassi (n.r. – Înviere). Magiritsa conține, de obicei, organe, intestine, cap și alte ingrediente. Este considerată cea mai bună masă după perioada Postului, în care organismul trece printr-un repaus alimentar, tocmai pentru a ajuta sistemul digestiv să se obişnuiască din nou cu carnea.
Kokoretsi, o altă specialitate grecească ce va fi pe masa de Paște, este e o specialitate preparată din măruntaie de la miel – inima, rinichi, plămâni, ficat – înfășurate în mațe și puse apoi la rotisor. Rețeta este pregătită mai ales de Paște, în Grecia, dar și în Cipru, Albania și Turcia.
Cei care au pregătit această mâncare povestesc că este un preparat cu totul special. Carnea de miel este marinată în rozmarin, frăgezită pe vatră și învelită în aluat. Bucătarii îmbracă măruntaiele mielului în mațe și fac din ele kokoretsi, un deliciu de Paște, preferat de sultani și de vechii greci.
În Grecia, kokoretsi este disponibil pe tot parcursul anului, de obicei în restaurante mici, cunoscutele taverne grecești. Este consumat în mod tradițional în Duminica Paștelui. Unii preferă să-l servească pe o pâine, garnisită cu roșii și condimente.
Adrian Drăgan le recomandă românilor care pornesc la drum spre Grecia să țină cont și de regulile de circulație, pentru a nu fi amendați.
„Nu uitați să vă luați vinieta pentru România și vinieta pentru Bulgaria, de pe bgtoll.bg. Să vă luați și haine mai groase, nu doar costumul de baie, pentru că seara este încă răcoare, ca să nu spun friguț. Apa o să aibă 14-15 grade în nordul Greciei, însă știu turiști care au făcut baie și la 13 grade.
Mergeți în cât mai multe locuri, pentru că doar în perioada asta le găsiți aerisite. Conduceți legal prin Bulgaria și Grecia, respectând regulile de circulație, pentru a evita amenzile”, a mai spus Adrian Drăgan.
Sursă foto: arhivă Adrian Drăgan
CITIȚI ȘI: