Delegația Rusiei, „gata de negocieri” cu Ucraina, în Belarus. Zelenski respinge oferta. „Zero ultimatumuri”

Delegația Rusiei, „gata de negocieri” cu Ucraina, în Belarus. Zelenski respinge oferta. „Zero ultimatumuri”
Publicat: 27/02/2022, 11:19
Actualizat: 27/02/2022, 11:34

Delegația rusă ar fi ajuns în Belarus și este gata pentru negocieri cu ucrainenii. Propunerea este respinsă, însă, de președintele Ucraienei, Volodimir Zelenski, care spune că vrea să poarte aceste discuții, dar nu în Belarus.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Dmitri Peskov, a spus, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti, că din delegație fac parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării și ai altor departamente, inclusiv ai administrației prezidențiale.

„Delegația rusă este pregătită pentru discuții, iar acum îi așteptăm pe ucraineni”, a spus Peskov.

Ministerul de Externe din Belarus a declarat că a pregătit tot ce este necesar pentru întâlnire și că acum se ocupă de rezolvarea problemelor de protocol.

Volodimir Zelenski nu crede că Rusia vrea într-adevăr să negocieze

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu crede, însă, că Rusia vrea într-adevăr să negocieze și spune că va sta la masa discuțiilor oriunde, dar nu în Belarus.

Într-un discurs public, susținut duminică dimineață, Zelenski a spus că rămâne deschis discuțiilor în acele locații care nu arată agresiune față de Ucraina.

Președintele ucrainean a adăugat că discuțiile de la Minsk ar fi putut fi posibile dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul belarus.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihail Podoliak, a vorbit, de asemenea, despre propunerea Rusiei.

Podoliak a spus că delegația rusă a sosit la Gomel, un oraș din sud-estul Belarusului, știind că nu are niciun sens să facă asta. El a reiterat că poziția lui Zelenski rămâne aceeași – doar discuții reale, zero ultimatumuri.

A patra zi de la invazia Rusiei în Ucraina

Răsare soarele în Ucraina, în a patra zi de la invazia rusă, iar Kievul rezistă.

Forțele ruse se confruntă cu o rezistență puternică în Ucraina și avansează mult mai lent decât au planificat, potrivit Ministerului Apărării britanic. Și surse oficiale din SUA, cu informații direct de pe front, au spus jurnaliștilor CNN că Rusia are pierderi mari pe teatrele de luptă, în timp ce nu a reușit să preia controlul spațiului aerian.

Forţele ruse au acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, potrivit unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA. Rusia a comasat peste 150.000 de militari în jurul Ucrainei, a adăugat el. În afara unităţilor de luptă, există şi unităţi pentru logistică şi alte misiuni.

„Ruşii au în prezent „peste 50% din forţele lor de luptă comasate pe teritoriul ucrainean”, a menţionat într-un briefing oficialul de la Pentagon.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult