Descoperire istorică pe șantier. Secretele celor 30 de morminte de pe drumul expres Craiova-Piteşti (REPORTAJ)

Publicat: 14/06/2021, 16:29

Un număr de 30 de gropi cu oseminte au fost descoperite pe șantierul drumului expres Craiova – Pitești. În plus, tot acolo au fost găsite și monede foarte vechi, iar istoricii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia fac acum cercetări pentru a stabili din ce perioadă provin toate acestea.

Șeful acestor lucrări a avut termen trei luni pentru a efectua aici cercetări arheologice, dar termenul va fi, cu siguranță, depăşit.

”Se observă două morminte de incineraţie din epoca romană a unei populaţii daco-romane din imperiul roman. Indivizii care au murit aici au fost incineraţi”, explică un arheolog.

Situl arheologic se întinde pe 5 hectare și este localizat între Gârlești și Pielești. În prezent, se efectuează lucrări preventive. Sunt lucrări normale începute înainte de demararea celor la drumul expres.

”Două zone în care se înmormântau oamenii, două necropole”

Mormintele au fost descoperite cu trei – patru săptămâni în urmă, iar în urma săpăturilor – săptămâna trecută – au fost găsite şi scheletele. Sunt două tipuri de morminte: de înhumare și de incinerare.

Potrivit arheologilor, acest sit este unul complex, fiind vorba despre 5 așezări din epoci diferite, dar și de două necropole.

”Am identificat un sit destul de complex în care avem documentate cel puţin 5 aşezări din epoci diferite. Alături de aceste asezări am descoperit şi două zone în care se înmormântau oamenii, două necropole”, declară Gabriel Bălan, arheolog din Alba Iulia, pentru GÂNDUL.RO.

Localnici nu știu că în această zonă au fost două cimitire

Cot la cot cu arheologii din Alba Iulia lucrează şi 40 de localnici, aceștia fiind angajaţi de firma italiană care se ocupă de tronsonul 1 din drumul expres. Niciunul dintre ei nu ştia că aici, în zona unde cultivau porumb şi grâu, au fost două cimitire.

”- Știaţi că exista un asemenea sit?
– Nu! Nici pe departe! Niciodată! Noi am venit să lucrăm şi nu ştiam despre ce e vorba”, spune un localnic.

Acum, polițiști din cadrul Secţiei 5 – Poliție Rurală Pielești, județul Dolj – s-au sesizat din oficiu după ce au văzut, pe o rețea de socializare, că pe raza comunei Ghercești, chiar în șantierul organizat pentru drumul expres Craiova-Piteşti au fost descoperite mai multe gropi în care se află oseminte.

Tronsonul 1 face parte din cele 4 tronsoane din drumul expres Craiova-Piteşti, care ar trebui să fie gata în 2023.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase