EXCLUSIV VIDEO | Dezastru în agricultură. România a ajuns să importe mere și pește. Carnea de porc este 90% din străinătate, după distrugerea fermelor din cauza pestei

Publicat: 27/01/2023, 11:00
Actualizat: 27/01/2023, 12:23

România era cel mai mare exportator de pește din Europa, după Rusia și Germania, și a ajuns cel mai mare importator, pentru că mai produce doar sub 10 din nevoi. În fiecare zi intră în România peste 20 de tiruri cu carne de porc, pentru că necesarul mai poate fi acoperit doar 10% din producția internă, restul de 90% fiind din importuri. Mărul românesc a ajuns să coste în magazin dublu față de cel importat din Polonia, deși România este unul dintre cei mai mari producători din Uniunea Europeană. Despre situația alarmantă în care a ajuns agricultura României a vorbit, la GÂNDUL EXCLUSIV, Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Producția agricolă este într-un declin, România mai produce doar 3,3% din produsele agroalimentare, iar importurile au ajuns să acopere mare parte din cerințele interne. În raport cu celelalte state europene există un decalaj de performanță uriaș în agricultură, spune președintele LAPAR.

”Dacă mă uit la coșul zilnic al cetățeanului român, din 2010 până în 2021 a crescut cheltuiala cu acest coș zilnic cu 258%”, a afirmat Nicu Vasile.

Agricultura românească mai produce doar un sfert din potențial

România mai produce din agricultură doar 4,5% din PIB, în timp ce Olanda are 27% din PIB din agricultură.

”Am rămas surprins să văd o țară precum Olanda că aduce 27% din PIB-ul țării din agricultură. România produce din agricultură doar 4,5% din PIB, deși discutăm de 34% din numărul fermierilor la nivel european. Din punct de vedere al produsului agroalimentar, nu producem decât 3,3%”, a explicat președintele LAPAR declinul agriculturii românești.

România are potențial să producă din agricultură peste 60 de miliarde de euro, dar acum produce doar până în 15 miliarde de euro. Lipsa strategiilor a dus la situația în care agricultura românească nu mai produce nici 30% din potențial, spune Nicu Vasile.

Cu o producție în scădere, România a ajuns să importe produse agroalimentare din Ungaria, care are jumătate din suprafața agricolă a țării noastre.

”30% din zootehnia din Danemarca o alimentăm noi cu materie primă, cu cereale. Cum vă explicați asta? Ce strategie avem?

Ungaria este al doilea cel mai mare exportator de produse agroalimentare pentru România, pentru români. Deși noi avem 9,7 milioane de hectare de teren agricol, iar Ungaria are 5,3 milioane de hectare, ei reușesc să facă acest export de produse agroalimentare. Nu pot să înțeleg de ce această stângăcie din partea noastră”, a semnalat președintele LAPAR starea alarmantă în care a ajuns agricultura românească.

90% din carnea de porc este din import, producția internă mai acoperă doar 10%

O situație alarmantă este și la producția internă de carne de porc, care a scăzut la 10% din necesar. Pentru a acoperi restul de 90% din cerere, se fac importuri masive, care ajung la peste un miliard de euro.

”La momentul actual, asigurăm mai puțin de 10% din necesarul de carne de porc. Zilnic intră în țară 20-25 de tiruri cu carne de porc”, a spus Nicu Vasile.

Și producția de pește a ajuns departe de ce era în trecut, când România ajunsese al treilea exportator din Europa, la concurență cu Rusia și Germania. Producția internă a scăzut atât de mult încât acum nu mai asigură nucu 10% din cerere, situație care a făcut ca România să ajungă unul dintre cei mai mari importatori din Europa.

România era al treilea mare exportator de pește din Europa, după Rusia și Germania. Noi avem un consum de 210-215.000 de tone de pește și nu producem decât 13-15.000 de tone, restul importăm. Din mari exportatori, am ajuns mari importatori”, a atenționat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Mărul românesc ajunge în magazine dublu la preț față de cel polonez. Doar 10-15% dintre fermele din România sunt profitabile, în condițiile în care produsele românești nu beneficiază de stimularea exportului, a adăugat Nicu Vasile.

România a pierdut și exporturile de îngrășăminte, odată cu dispariția industriei, ajungând să importe din Ungaria și Bulgaria, țări unde în trecut ajungea producția românească.

România exporta peste 2 milioane de tone de îngrășăminte, până în 1994. Acum, nu mai exportăm nimic, dar nici nu mai avem industrie. Din 11 fabrici de îngrășăminte, nu mai avem în clipa de față nici una. Totul este import. Ungaria exportă în 12 țări membre UE îngrășăminte. Bulgaria exportă îngrășăminte în România. Până în anii ’90, noi le exportam lor”, a precizat Nicu Vasile.

Cum și-a distrus România fermele de porci în perioada pestei 

Deși România are o piață foarte mare de carne de porc, efectivele sunt mult mai mici față de nevoi și la distanțe uriașe față de alte state europene. În timp ce România, în urma pestei, care a afectat multe dintre ferme, nu mai are nici măcar 20 de porci pe 100 de hectare, Olanda are 1.141 de porci pe 100 de hectare, iar Belgia are 720 de porci pe 100 de hectare.

Din cauza acestei situații alarmante, președintele LAPAR a apelat la partidele de guvernare pentru a discuta soluțiile în cazul efectivelor de animale ale României.

”Asta a fost și tematica atunci când m-am dus la toate aceste partide politice, efectivele de animale. Noi, la 100 de hectare de teren agricol, nu avem decât echivalentul a 43 de porcine, adică 43 de porci pe 100 de hectare. Foarte puțin! Asta era înainte de pesta porcină, acum nu avem nici măcar 20. În schimb, colegii din Olanda au 1.141 de porci pe 100 de hectare. Până și Belgia numără 720 de porci pe 100 de hectare. Discutăm de Belgia, o țară destul de mică și care nu este axată pe agricultură”, a spus Nicu Vasile.

Perioada pestei porcine a distrus semnificativ fermele românești. ”În zona Galați, a fost măcel”, descrie Nicu Vasile măsurile luate de autoritățile române în cazul fermelor de porci unde au fost găsite animale cu pestă. În comparație cu România, Bulgaria a abordat total diferit problema pestei porcine.

”Am avut ocazia să mă întâlnesc cu colegii din Bulgaria, chiar cu un procesator din zona Varna. Mă tot ruga să servesc produse făcute de el și am văzut că sunt din carne de porc. L-am întrebat dacă ei nu au probleme cu pesta porcină. Eu veneam chiar din zona Brăila – Galați, unde am văzut în foarte multe gospodării cum le luau porcii, îi asomau, îi îngropau. Oamenii erau destul de triști în zona aceea, chiar m-au emoționat. Veneau în costume îmbrăcați medicii veterinari, trăgeau de animale.

L-am întreb pe colegul bulgar: «Voi nu aveți problema cu pesta porcină?»Ei nu aveau niciun fel de problemă deoarece, conform Institutului de Cercetări de la Sofia, carnea supusă la temperaturi de 60-80 de grade, poate fi consumată fără probleme”, a spus Nicu Vasile.

”Din PIB-ul României, avem mai mult de 50% datorii externe”

Nicu Vasile a mai spus că, în prezent, România nu mai produce pentru export decât ”datorii”.

”Producem datorii. Haideți să ne uităm puțin pe Planul Național de Redresare și Reziliență. Dacă ne uităm pe managementul apei, nu avem fonduri nerambursabile, dar nici nu avem cum să facem irigații în agricultură. Agricultura României nu primește bani din acest PNRR.

Din 29 de miliarde de euro, 15 miliarde sunt împrumuturi. Noi spunem că în România vin bani, dar vin ca împrumuturi. Împrumuturile în România sunt cele mai scumpe din toată comunitatea europeană. Nimeni nu s-a gândit la lucrul acesta.

România are cele mai mari cheltuieli bugetare, iar în 2023 vom mai angaja cheltuieli la buget. Din PIB-ul României, avem mai mult de 50% datorii externe”, a afirmat președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

România este și țara care are cel mai mare procent de vânzare a terenurilor.

Urmăriți interviul integral:

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului