VIDEO | Dîncu: Soldații americani vor ajunge săptămâna viitoare în România și ar putea rămâne mai mult timp pentru consolidarea flancului din estul NATO

Publicat: 03/02/2022, 20:59
Actualizat: 03/02/2022, 23:28

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că în cursul săptămânii viitoare ar trebui să ajungă cei 1.000 de militari americani dislocați din detașamentul din Germania. Aceștia ar urma putea rămâne în România pentru o perioadă mai îndelungată în cazul în care tensiunile provocate de Rusia în Marea Neagră vor continua.

„Așa cum au anunțat oficialii americani, cum am discutat cu omologul meu, prezența este sigură. Pot să vină în câteva zile, nu știu exact data. Este vorba despre 1.000 de militari dintr-un contingent din Germania. La noi sunt pregătite toate condițiile pentru a primi militari americani. Facem de mulți ani aplicații comune”, a afirmat Vasile Dîncu, la B1TV.

Ministrul nu a putut preciza data exactă când vor ajunge trupele militare americane în România, dar în orice caz acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare.

„Venirea acestui batalion se va produce foarte repede în săptămânile următoare. În ceea ce privește permanența nu este vorba de un fel de batalion permanent, este vorba despre un sistem de rotație prin care aceste dislocări pot avea loc cu o anumită periodicitate”, a  afirmat Dîncu.

El a precizat că americanii ar putea rămâne pentru o perioadă mai lungă de timp în România, atâta timp cât „apele Mării Negre o să fie tulburi”.

„Dacă nu se ajunge la o situație în care cu adevărat să nu mai existe pericol la Marea Neagră, vor rămâne totuși ca trupe permanente pentru o perioadă mai mare de timp. Nu vin doar pentru puțin timp. Este vorba de a arăta o întărire a întregului flanc estic, din țările baltice până în zona Mediteranei.

Ar putea să fie, în funcție de modul cum vor evolua și evenimentele aici. Aceste dislocări erau gândite mai demult”, a precizat ministrul Apărării.

Joe Biden a aprobat în mod oficial desfășurări suplimentare de militari americani în Europa de Est, a anunțat miercuri Pentagonul, trupe americane urmând să fie desfășurate în curând în Polonia, Germania și România. Astfel aproximativ 1.000 soldați americani vor ajunge în România și alți 2.000 vor ajunge în Polonia și Germania, potrivit CNN.

Desfășurările de trupe militare americane în Europa de Est sunt o dovadă de sprijin pentru aliații NATO care se simt amenințați de mișcările militare ale Rusiei în apropierea Ucraine. Trupele sunt așteptate să se desfășoare „în zilele următoare”, au spus oficialii.