DNA cere ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale a ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Care sunt suspiciunile procurorilor

DNA cere ridicarea imunității pentru începerea urmăririi penale a ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu. Care sunt suspiciunile procurorilor
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23/06/2022, 16:13
Actualizat: 23/06/2022, 16:22

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cere ridicarea imunității parlamentare în cazul ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, pentru că, în perioada februarie- aprilie 2022 ar fi determinat o persoană din subordine să furnizeze unui coleg informații legate de organizare concurs în minister, potrivit surselor judiciare consultate de Gândul. Numele actualului membru al Guvernulu nu apare menționat în comunicatul transmis joi de procurori.

Cererea procurorului-șef al DNA către procurorul general al României are la bază prevederile legale conform cărora în cazul unui ministru și parlamentar, DNA nu poate începe urmărirea fără vot în Parlament.

Potrivit informațiilor Gândul, Adrian Chesnoiu ar fi instigat membrii comisiei de concurs și ajutat un candidat care nu obținuse un punctaj corespunzător și alți patru candidați agreați la concursurile pe unele posturi de la direcțiile județene.

Șase volume cu copii din dosarul de la DNA au plecat deja spre Parlament cu cererea de ridicare a imunității, spun sursele judiciare menționate.

Câți bani a încasat persoana angajată

DNA a transmis, joi, că, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA, Crin Nicu Bologa, a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
  • instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni),

Solicitarea DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Potivit sursei citatem subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați „agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

„De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”, a transmis DNA.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul DNA, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

„Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție”, precizează DNA.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult