EXCLUSIV | Firma de salubrizare Rosal, cu datorii de sute de milioane de lei la bugetele de stat, cereri de insolvență și dosar la DNA. Silviu Prigoană: ”Nu este problema mea, m-am retras. Cât am condus eu, nu au fost probleme de datorii sau fraude”

EXCLUSIV | Firma de salubrizare Rosal, cu datorii de sute de milioane de lei la bugetele de stat, cereri de insolvență și dosar la DNA. Silviu Prigoană: ”Nu este problema mea, m-am retras. Cât am condus eu, nu au fost probleme de datorii sau fraude”
Publicat: 23/06/2022, 12:33

Statul a prelungit recent posibilitatea apelării la mecanismului de restructurare a obligațiilor bugetare de către companiile aflate în dificultate financiară. Sunt mii de companii cu datorii din cauza condițiilor economice generate de pandemie și, mai nou, de sancțiunile aplicate ca urmare a războiului din Ucraina care pot să își amâne sau chiar să anuleze o parte semnificativă a unor dări către stat. Și firmele cu probleme în justiție pot apela, într-o anumită măsură, la mecanism, explică analistul financiar Petrișor Peiu.

Un exemplu ar fi, din informațiile Gândul, compania de salubritate Rosal Grup, cu sute de milioane de lei datorii la bugetele statului, a cărei insolvență a fost cerută repetat în instanță și care este urmărită penal de procurorii anticorupție.

Termenul până la care operatorii economici aflați în dificultate pot solicita restructurarea datoriilor bugetare, chiar și anularea unei jumătăți din cuantumul lor, s-a prelungit, printr-o Ordonanță de Urgență aprobată recent de Guvern.

Este o măsură în mare parte populistă, a explicat analistul Petrișor Peiu, într-o analiză pentru Gândul. Specialistul se așteaptă ca puțini contribuabili să apeleze la acest mecanism și consideră că statul ar trebui mai degrabă să lucreze la cauzele care au provocat probleme afacerilor și redresarea mediului dificil, cu inflație în creștere, în care funcționează.

Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modificarea unor măsuri fiscale, printre care și prelungirea amnistiei fiscale promovate inițial prin OUG 6/2019, dar și continuarea taxării inverse, pentru combaterea evaziunii cu TVA, a fost aprobată în 17 iunie, dată de la care își produce efectele. Conform actului normativ, data la care se raportează obligațiile bugetare restante, care pot face obiectul restructurării, a fost stabilită pentru 31 decembrie 2021 și a fost prelungit și termenul, până la 31 ianuarie 2023, de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare respectiv, până la 31 iulie 2023, termenul de depunere a solicitării oficiale de restructurare a obligațiilor bugetare.

Analistul Petrișor Peiu a explicat, pentru Gândul, cine sunt beneficiarii, ce datorii pot fi restructurate și care sunt condițiile de eligibilitate revăzute de noua OUG.

„Fiecare își riscă propria afacere”

Din informațiile Gândul, printre beneficiari ar fi și firma de salubritate Rosal Grup, înființată de Silviu Prigoană, în continuare acționar, condusă în prezent de Bogdan Niculescu.

Potrivit informațiilor economice de pe termene.ro, compania are ca acționari pe Silviu Prigoană, cu 40%, Dan Gabriel Gaman, proprietar fiduciar, cu 30% din acțiuni, Imperial Master Invest SRL cu 20% și Gheorghe Minea cu 10%. Administrator și președintele consiliului de administrație al firmei este Bogdan Niculescu.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, Rosal Grup a avut, la finalul anului 2020, o cifră de afaceri netă de 247 milioane de lei, o pierdere de 74 milioane de lei și 2.209 de angajați. Datoriile companiei către toate bugetele statului, conform informațiilor de la ANAF, erau, la 31 martie 2022, de 326,52 milioane de lei restanțe principale și în total, cu tot cu cele accesorii, de 376,64 milioane lei.

Sursa: ANAF

Compania a scăpat acum șapte luni, de o acțiune de deschidere a procedurii insolvenței, respinsă de Tribunalul București. Pe rolul aceleiași instanțe de află o nouă cerere, care are un nou termen de judecată peste câteva zile, în 29 iunie.

Mai mult, firma Rosal Grup a fost recent pusă sub acuzare, ca persoană juridică, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, pentru două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave.

Întrebat dacă firmele care sunt executate silit, în insolvență, în faliment se pot număra printre beneficiari, analistul Petrișor Peiu a precizat că, până în momentul în care instanța se pronunță în procedura falimentului, acestea pot fi beneficiari.

„Cine e în insolvență nu poate beneficia, e clar. Dar cine nu este și este într-o procedură judiciară, până în momentul în care nu este o procedură a instanței, poate să beneficieze.Până nu se pronunță instanța, sigur că poate să profite de această ordonanță”, a explicat specialistul.

Astfel, în principiu, și cei anchetați penal pot depune cerere pentru restructurarea datoriilor, depinde dacă cei de la Fisc aprobă sau nu.

„Da, dar problema este că atunci când apare o hotărâre judecătorească pierzi accesul la această facilitate. Mă rog, fiecare își riscă propria afacere”, a conchis Petrișor Peiu.

Silviu Prigoană: „Ce s-a întâmplat nu mai e problema mea”

Fondatorul Rosal Grup, Silviu Prigoană, a declarat pentru Gândul că nu este la curent cu decizia firmei privind o eventuală restructurare a datoriilor, pentru că s-a retras de la conducere de aproximativ opt ani.

„Nu mai sunt acționar principal de mult, de 8 ani de zile, am fiduciar pe poveste, eu sunt scos afară demult. Știam ceva de Ordonanța 6 (OUG 6/2019) de vreo un an de zile, că s-ar fi semnat sau că se semnează, sau ceva de genul ăsta, că mi-a adus la cunoștință fiduciarul. Am zis că nu e treaba mea și nu mă interesează.

Cât am condus eu compania, n-au fost probleme de datorii, de ordonanțe, de rezilieri sau chestii de-astea, sau de fraudă de vreun fel. Ce s-a întâmplat nu mai este problema mea, că eu m-am retras la vatră, având o vârstă.

Fiind bunic, mi-am schimbat statutul, am nepot și am alte treburi importante pentru țară, trebuie să merg să îmi plimb nepotul, pentru că cineva va trebui să ne plătească pensia, și mie, și dumneavoastră”, a declarat Silviu Prigoană.

„Eu mai sunt acționar în continuare, dar am un fiduciar, un reprezentant care se ocupă, nu eu. Eu nu pricep ce se întâmplă acolo și nici nu mă interesează”, a spus fondatorul firmei de salubritate, care l-a indicat pe administratorul actual al Rosal Grup, Bogdan Niculescu, pentru detalii.

Până la ora publicării articolului, Bogdan Niculescu nu a putut fi contactat.

Bogdan Niculescu este, potrivit informațiilor Gândul, „persoana fizică reprezentant al SC Rosal Grup SA” care apare în comunicatul din februarie al DNA privind începerea urmăririi penale pentru două complicități la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite cu consecințe deosebit de grave, dosar în care este urmărită penal și firma. În același dosar sunt urmăriți penal primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și șase șefi din Primărie.

Gândul a aflat la acea dată că administratorul și președintele consiliului de administrație al Rosal Grup are toate bunurile puse sub sechestru asigurator către procurorul de caz.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lege pentru românii care au casă la curte. Este INTERZIS pentru toți proprietarii
Codul Rutier. Este interzis total. Nu montați așa ceva pe mașină
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...