DOCUMENT. Traian Băsescu, evacuat oficial din vila RAAPPS după ce judecătorii au stabilit că a colaborat cu Securitatea

DOCUMENT. Traian Băsescu, evacuat oficial din vila RAAPPS după ce judecătorii au stabilit că a colaborat cu Securitatea
Publicat: 28/03/2022, 15:06
Actualizat: 28/03/2022, 15:19

Traian Băsescu va rămâne fără vila RAAPPS din Strada Gogol, din București, după ce judecătorii de la instanța supremă au stabilit că fostul președinte al României a colaborat cu Securitatea. Gândul prezintă decizia RAAPPS de evacuare a fostului lider al țării.

Conform documentului RAAPPS, foștii președinți ai României nu mai beneficiază drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român dacă au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, conform art 1, alin (3) din Legea 406/2001, citată de RAAPPS.

Așadar, în urma deciziei din 23 martie, dată de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), „atât titularul, cât și membrii familiei acestuia au obligația de a elibera locuința în termen de 60 de zile”, de la momentul în care în care a încetat contractul de închiriere a vilei.

Sursa: Gândul
Sursa: Gândul

Traian Băsescu poate contesta decizia RAAPPS

Potrivit legii, Traian Băsescu poate contesta decizia de evacuare, la un complet Civil.

El poate cere suspendarea evacuării pana la soluționarea definitivă a acestei acțiuni. În acest timp, dacă instanța admite suspendarea cererii RAAPPS de evacuare a imobilului, poate rămâne în casă până la o hotărâre definitivă.

Traian Băsescu, fostul președinte al României, a fost colaborator al Securității, a decis, în 23 martie, Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut astfel hotărârea instanței de fond.

Fostul președinte ar putea fi operat pe cord

Traian Băsescu ar putea suferi o intervenție pe cord, au declarat surse apropiate pentru GÂNDUL.

Fostul președinte al României a ajuns la spital, în Belgia, vineri, în stare gravă, la o zi după ce instanța a decis că a fost colaborator al Securității. Lui Traian Băsescu i s-a făcut rău imediat după ce a aflat că familia sa are la dispoziție 10 zile pentru a evacua vila în care locuiește și, în plus, nu va mai avea pază și protecție asigurată de SPP.

În prezent, Băsescu se află internat la o clinică privată la Bruxelles și starea sa nu s-a agravat. Reporterii GÂNDUL au aflat că medicii îl monitorizează în permanență. De asemenea, iau în calcul o intervenție pe cord. O decizie în acest sens va fi luată în funcție de evoluția stării sale de sănătate și de rezultatele investigațiilor comandate de specialiști. Fostul președinte al României ar avea probleme cardiace și complicații la plămâni.

Săptămânile trecute, fostul lider de la Cotroceni ar fi fost internat într-un spital din România, unde a fost supus, de asemenea, la mai multe controale și investigații amănunțite.

Adina Anghelescu-Stancu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro, citeste mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult