Doliu în lumea rock-ului românesc. A murit Corneliu „Bibi” Ionescu, fondator al trupei Sfinx

Doliu în lumea rock-ului românesc. A murit Corneliu „Bibi” Ionescu, fondator al trupei Sfinx
Publicat: 23/01/2022, 10:18
Actualizat: 23/01/2022, 10:22

Corneliu „Bibi” Ionescu a murit la vârsta de 77 de ani, anunță jurnalistul Andrei Partoș.

„Am aflat astăzi vestea tristă că ne-a părăsit Corneliu „Bibi” Ionescu.

Corneliu Bibi Ionescu (n. 1945), pentru cine nu ştie nimic din istoria rock-ului românesc, este membrul fondator şi basistul trupei Sfinx, singurul care a cîntat fără întrerupere din 1962 pînă în 1994, cînd, după mai multe schimbări de componenţă şi de stil, trupa s-a desfiinţat. Dacă legenda bibsynthesizer-ului circula reprodusă de mai mulţi muzicieni, în căutările mele nu o găsisem niciodată confirmată sau povestită în detaliu de protagonistul ei”, scrie jurnalistul Andrei Partoș.

Potrivit sursei citate, basistul grupului Sfinx a coordonat în anii ’70 – ’80 o adevărată industrie, comercializând numeroase sisteme de amplificare a sunetului, manufacturate după toate standardele. La tema noastră, iată câteva extrase din amintirile basistului constructor de instrumente muzicale electronice

„Povestea formaţiei SFINX începe cu trei liceeni: Corneliu Bibi Ionescu, Octav Zemlicka şi Cristian Valica, care se întâlneau într-o cofetărie din apropierea Pieţei Romane, pentru a discuta despre muzica ascultată pe la posturile de radio străine şi au ajuns la concluzia că ar putea şi ei să cânte într-o trupă. Până prin anul 1967 nu se întâmplă nimic spectaculos. Joia, sâmbăta şi duminica cântau în casele de cultură sau la seratele studenţeşti, iar în sezonul estival erau angajaţi pe litoral cântând mai întâi la Mamaia, iar apoi la Eforie Nord.

De aici începe SFINX…”, scrie pe Facebook Manea Mihai-Croco.