Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, a vorbit la Gândul Exclusiv despre relațiile cu rușii

Publicat: 22/05/2024, 21:17
Actualizat: 22/05/2024, 21:36

Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a ajuns în spațiul cosmic, a fost invitat la GÂNDUL EXCLUSIV. Printre altele, el a vorbit despre relațiile României cu URSS de la acel moment.

Celebrul cosmonaut a devenit unul dintre puținii români eroi.  Moderatorul emisiunii, jurnalistul și analistul  H.D. Hartmann, a remarcat faptul că „Nicolae Ceaușescu, practic n-a vrut să vi-l dea, dar era un document internațional care obliga România să vă dea (n.r. acest titlu). Și așa ați devenit și Erou al Republicii Socialiste România (…) Da, ați avut și aveți titlul cel mai înalt de Erou al României, pentru că asta e foarte important și aveți cele mai înalte titluri în domeniu ale Federației Ruse”.
Prunariu a povestit cum se vedeau relațiile cu rușii, la acel moment, din perspectiva echipei spațiale române.

„Am avut două, să spun, cazuri în care ne-am dat seama, totuși, cum ne privesc rușii. Una – eram în vizită la un candidat, însurat cu fata unui general rus și întâmplător am ajuns să vorbim despre Moldova. Le-am spus că da, sigur, ei vorbesc românește, cum vorbim și noi. Fata generalului s-a făcut roșie, a spus . Vă dați seama că din momentul acela, mă rog, cum a continuat seara. N-au mai vrut să discute cu noi.

Un alt incident a fost faptul că noi, când aveam nevoie să mergem la Moscova, inclusiv la ambasadă, ne dădeau o mașină cu șofer, ca să avem și siguranța respectivă asigurată, să spun, și ne dădea și câte un ofițer care să ne însoțească în caz că ne oprea poliția sau ceva, ăla rezolva problemele. Și la un moment dat eram cu Dediu pe banchetele din spate și discutam între noi. Și mi-a spus el un număr de telefon pe care nu l-am reținut eu. Și am întrebat ce număr era și șoferul, într-o naivitate, s-a întors și a spus păi, ați spus numărul acesta și mi-a spus numărul. În momentul acela, ofițerul de lângă el s-a uitat să-l mănânce, s-a făcut roșu și am aflat că de a doua zi, acel șofer a fost mutat în Siberia. S-a deconspirat. Ei ne puneau în mașină pe cineva care să înțeleagă ce spunem noi. Apoi a mai fost un incident în momentul în care rușii au intrat în Afganistan în 1979, eram numai din țări socialiste în pregătire acolo. Și i-au convocat pe toți străinii într-o sală în care un reprezentant de partid de la ei trebuiau să vină să ne îndoctrineze puțin. Că de ce au intrat ei în Afganistan să strigăm lozinci, mă rog, să spunem că au făcut bine ce au făcut.

Noi depindem din punctul acesta de vedere al relațiilor cu ei de ambasada noastră de la Moscova. Aveam atașat militar acolo. Imediat l-am sunat pe atașatul militar, ne-a spus în niciun caz nu participați la nimic. Sunteți acolo strict pentru pregătire de specialitate, nu pentru pregătire politică și știți poziția României – suntem împotriva invaziilor, ș.a.m.d.  Nu ne-am dus la acea adunare, iar trei zile după aceea eram cei mai mari dușmani ai lor, se uitau pe stradă urât la noi (…) Da, dar după aceea au uitat și am redevenit aceeași prieteni care am colaborat în continuare pentru pregătirea pentru cosmos. Deci se simțea totuși, erau diferențe între politicile noastre. Se simțea acest lucru în momente cheie. În rest n-am avut nicio problemă”, a povestit Dumitru Prunariu.

Urmăriți emisiunea integrală aici:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Kevin Spacey a cedat și a izbucnit în lacrimi la TV, când a fost...
Multimilionarul de 71 de ani se însoară cu o ”puștoaică”! I-a lăsat jumătate de avere...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp...
Răsturnare de situație! Ce se întâmplă cu voturile de la sectorul 1
Sfâşietor! Ultimul schimb de mesaje între Anca Molnar şi soţul său: 'Te rog să mai...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Ce să faci dacă pleci cu maşina în vacanţă. Sfatul mecanicilor auto
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Violeta Bănică are un iubit! Ce părere are Andreea Marin despre alegerea fiicei sale: „Sunt...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Nemții au pus mâna pe noul DUSTER 2024 și l-au tunat. Modificările sunt notabile -...
În ultimul an, aproape 11.000 de români au intrat în clubul bogaţilor. Numărul românilor bogaţi...
A fost găsită BRUMĂ pe MARTE! Cercetătorii credeau că e IMPOSIBIL!
Maghiarii cuceresc România: Este un moment istoric
Dispare un medicament important din România. Decizia a fost luată
Imagini tulburătoare de la priveghiul make-up artistului Anca Molnar. Gestul neobișnuit făcut la căpătâiul regretatei...
Știrea momentului! Prezentator celebru, găsit mort în Grecia! Ultimele clipe din viață, surprinse de camerele...
Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor....
Cum a petrecut Loredana Groza de ziua ei de naștere? Artista a făcut senzație: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Pe vremea lui Ceausescu, Bulă intră în măcelărie: - Aveţi mânzat?
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
×