El Pais: Până la 2.000 de imigranți, în principal din Polonia și România, în circumstanțe vulnerabile, în Marea Britanie. Ministerul de Interne: Mai întâi le-am cere să părăsească voluntar țara

El Pais: Până la 2.000 de imigranți, în principal din Polonia și România, în circumstanțe vulnerabile, în Marea Britanie. Ministerul de Interne: Mai întâi le-am cere să părăsească voluntar țara
Publicat: 23/02/2021, 01:14

Imposibilitatea de a găsi un loc de muncă, lipsa asistenței social din cauza situației nereglementate și a singurătății amplificate de izolare au motivat acest exod. Noua lege a imigrației aprobată de guvernul Boris Johnson, în vigoare de la 1 ianuarie, va complica foarte mult întoarcerea celor care vor să o încerce în viitor. Dar aplicarea definitivă a Brexitului, la mijlocul acestui an, amenință să devină o bombă cu ceas pentru mii de oameni convinși că se bucură deja de o viață stabilă în această țară.

Aproape un milion de imigranți au decis să părăsească Marea Britanie și să se întoarcă în țările lor în 2020, potrivit Observatorului privind imigrația de la Universitatea din Oxford (MO).

„Problema va veni la jumătatea anului, cu bătrânii care încep să aibă probleme și își dau seama, de exemplu, că pașaportul lor nu a fost nici măcar reînnoit după atâția ani”, spun serviciile diplomatice spaniole din Statele Unite State. Guvernul conservator a lansat, începând din martie 2019, așa-numita schemă de decontare a UE (Programul de decontare a cetățenilor UE). Prin intermediul serviciului online, orice comunitate care își are reședința pe teritoriul britanic își poate solicita reședința prin prezentarea pașaportului și a oricărui document care dovedește o ședere anterioară de cel puțin șase luni (închiriere, taxe municipale sau factură la electricitate și gaze). Odată ce cererea a fost recunoscută și acceptată de Home Office, drepturile la mobilitate, muncă sau asistență socială înainte de Brexit au rămas intacte.

Brexit îi urmărește pe cei mai vulnerabili europeni din Marea Britanie

Până în prezent, potrivit unor surse oficiale, puțin peste cinci milioane de oameni au dobândit noul statut (la începutul negocierii Brexit, erau aproximativ 3,6 milioane de cetățeni ai UE în Regatul Regatului Regatului). Și până la 30 iunie 2021, fereastra rămâne deschisă, sub rezerva dovezii de rezidență până la 31 decembrie 2020, data la care s-a încheiat perioada de tranziție. „Majoritatea cetățenilor UE care locuiesc în Marea Britanie sunt tineri și foarte educați și nu ar trebui să aibă nicio problemă în înțelegerea și utilizarea unui proces de petiție care a fost simplificat la maximum”, a declarat Madeleine Sumption, directorul MO. „Dar amenință să prezinte mult mai multe dificultăți pentru anumite grupuri de oameni care nu sunt conștienți de acest proces sau aparțin unor grupuri vulnerabile care suferă excludere socială sau abuzuri”, adaugă el.

Cifrele recensământului din Marea Britanie sunt confuze, dar MO estimează că aproximativ 140.000 de persoane au venit în această țară acum mai bine de 30 de ani. Vârsta lor medie este de aproximativ 68 de ani și mulți dintre ei tind să creadă că sunt scutiți de noua schemă sau chiar nu știu existența acesteia. În cazul copiilor născuți pe teritoriul britanic, legea nu acordă cetățenia imediat, așa că părinții trebuie să-i înregistreze și în același regim. Cifrele anterioare indicau existența a aproximativ 700.000 de minori în această situație.

Olandezul Wiard Sterk, unul dintre promotorii campaniei The3Million În apărarea drepturilor cetățenilor comunității împotriva Brexitului, avertizează că, deși 70% sau 80% dintre solicitanti finalizează cu succes procesul de regularizare, posibilul număr de persoane cine va rămâne neprotejat este îngrijorător. „Am găsit cazuri similare cu cele ale scandalului cursei eoliene, în care mulți oameni nu au documente, în ciuda faptului că au trăit în țară cea mai mare parte a vieții lor”.

„Guvernul a precizat deja că oricine îndeplinește cerințele pentru a beneficia de regim și are motive rezonabile pentru a nu respecta termenul va avea noi oportunități de a prezenta petiția”, a declarat pentru EL PAÍS Kevin Foster, secretar de stat pentru imigrare. într-un interviu recent. Dar executivul lui Boris Johnson nu a definit încă clar care ar fi aceste motive rezonabile, în timp ce noile reguli de imigrare mult mai restrictive sunt deja în vigoare.

Aproximativ 2.000 de imigranți, în principal din Polonia și România,  în circumstanțe vulnerabile 

Mai multe organizații umanitare au denunțat situația tuturor cetățenilor comunității în circumstanțe vulnerabile care au ajuns să crească numărul „persoanelor fără adăpost” din Regatul Unit. Se estimează că pot adăuga până la 2.000, în principal din Polonia și România.

 Purtător de cuvânt al Ministerului de Interne: Expulzarea lor ar fi ultima soluție și am proceda mai întâi să le cerem să părăsească voluntar țara

Expulzarea lor ar fi ultima soluție și am proceda mai întâi să le cerem să părăsească voluntar țara. Dacă refuză, este posibil să fim obligați să îi expulzăm”, a recunoscut  un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. Guvernul Johnson a lansat un sistem de returnare voluntară, care include cetățeni ai comunității care locuiesc în Marea Britanie, cu un ajutor de până la 2.300 EUR, însă numărul de persoane care au acceptat oferta este în prezent necunoscut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Un nou Drum Expres în România. Conexiune mai rapidă spre Bulgaria
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...