Prima pagină » Actualitate » Electrocasnicul care trebuie să dispară din locuințele românilor, începând cu 1 iulie 2025. Legea îl interzice!

Electrocasnicul care trebuie să dispară din locuințele românilor, începând cu 1 iulie 2025. Legea îl interzice!

Electrocasnicul care trebuie să dispară din locuințele românilor, începând cu 1 iulie 2025. Legea îl interzice!

Electrocasnicul care trebuie să dispară din locuințele românilor, începând cu 1 iulie 2025. Legea îl interzice!

Electrocasnicul care trebuie să dispară din locuințele românilor, începând cu 1 iulie 2025

Potrivit UE, reducerea consumului de energie și promovarea sustenabilității poate deveni realitate doar prin eliminarea unor electrocasnice foarte populare.

Decizia UE a fost publicată recent și transmite faptul că, începând cu luna iulie a anului 2025, câteva tipuri de uscătoare de rufe nu vor mai putea fi comercializate.

Potrivit click.ro, uscătoarele de haine prin condensare vor fi scoase de pe piață pentru că sunt considerate mai puțin eficiente din punct de vedere al energiei pe care o consumă.

Noile reglementări UE

Potrivit noilor norme de reglementare ecologică ale CE, uscătoarele de rufe cu pompă de căldură vor fi singurele permise la vânzare.

Uscătoarele prin condensare vor fi eliminate din oferta magazinelor.

Măsurile au ca scop reducerea consumului de energie și impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Bruxelles-ul vrea să permită doar comercializarea uscătoarelor de rufe cu pompe de căldură, care sunt mai scumpe decât cele prin condensare.

Uscătoarele prin condensare consumă în medie 2.400 de wați. În contrast, cele cu pompă de căldură consumă doar 280 de wați.

Noua reglementare anunță că producătorii de electrocasnice au la dispoziție doar 18 luni pentru a se adapta noilor cerințe.

Obligații pentru producători

Acces la piese de schimb

Producătorii vor fi obligați să le ofere consumatorilor și reparatorilor o listă completă de piese de schimb, astfel încât oamenii să repare electrocasnicele stricate, nu să le înlocuiască mereu, cum există acest obicei modern.

Reetichetarea produselor

Sistemul prezent de etichetare energetică (de la A+++ la D) va fi înlocuit cu o nouă scară, de la A la G, pentru o clasificare mai clară a eficienței energetice. Produsele din clasa A vor fi cele mai eficiente, transmite sursa citată.

Citește și: Aparatul electrocasnic din bucătărie care îți poate umfla factura la energie cu 16 lei pe zi. Consumul poate crește cu 50%, de Paște

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și