Elevii de clasa a VIII-a vor susține săptămâna viitoare Evaluarea Națională. Prima probă, pe 14 iunie

Elevii de clasa a VIII-a vor susține săptămâna viitoare Evaluarea Națională. Prima probă, pe 14 iunie
Evaluarea natională/ Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 09/06/2022, 18:33

Elevii care termină ciclul gimnazial se vor afla săptămâna viitoare la primul examen din viața lor. În funcție de notele pe care le vor obține vor putea să își aleagă liceele preferate.

Evaluarea Națională va debuta în data de 14 iunie cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar în 16 iunie va urma proba la Matematică.

Rezultatele vor fi afișate în 23 iunie. Elevii care nu sunt mulțumiți de notele primite au la dispoziție două zile ( pe 23 iunie între orele 16:00-19:00 și pe 24 iunie, între orele 08:00-12:00) pentru a depune contestație, iar rezultate le finale vor fi afișate pe 30 iunie.

Cum se va desfășura examenul și ce reguli trebuie să respecte elevii

Candidații trebuie să se prezinte în clase până la ora 08:30. Subiectele vor fi date la ora 9.00. Elevii au la dispoziție două ore pentru rezolvare.

Elevii nu pot preda foaia de examen mai devreme de 60 de minute.

Candidații nu au voie să comunice între ei cu persoane din exterior, să copieze sau să transmită sau să primească material prin care pot rezolva subiectele. Este interzis ca elevii să schimbe între ei, lucrări, ciorne, notițe sau alte materiale cu care pot rezolva subiectele.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații au voie să folosească doar stilou cu cerneală albastră sau pix cu pastă albastră. De asemenea, pentru realizare schemelor și a desenelor în cadrul examenului de la matematică elevii au voie să folosească doar pix cu mină neagră.

Lucruri interzise la sala de examen

Candidațiilor le este interzis să aibă în sala de examen asupra lor orice fel de materiale de inspirație: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ai altor candidați.

De asemenea, este interzic ca elevii să intre în sala de examen cu telefoane mobile, caști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare care permite conectarea la internet sau la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați, asistenți din unitatea sau din unitățile de învățământ sau cu alte persoane din exterior.

Candidații care nu respectă regulile vor fi eliminiați, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent daca au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent daca ei au primit ori au transmis materiale interzise, potrivit ȘtirileProTV.

Cum se calculează media de admitere la liceu

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere

ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII

EN= media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a

Calendarul Evaluării Naționale

14 iunie 2022 Limba și literatura română – probă scrisă

16 iunie 2022 Matematica – probă scrisă

17 iunie 2022 Limba și literatura maternă – probă scrisă

Afișarea rezultatelor și depunerea contestațiilor

23 iunie 2022 (până la ora 14,00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor

23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor

24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor

30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase