Eugen Sechila, un apropiat al lui Călin Georgescu, a fost trimis în judecată pentru răspândirea de simboluri legionare, după ce a amplasat o troiță ce conținea însemne ale Gărzii de Fier în apropierea unei primării din județul Călărași.
Potrivit Parchetului General, Sechila este acuzat că, la 3 iulie 2021, a construit și amplasat o troiță din lemn în memoria unei persoane, în comuna Radovanu, județul Călărași. Monumentul conținea un simbol al Mișcării Legionare, format din trei linii verticale intersectate cu trei linii orizontale, cunoscut sub denumirea de „gardul de fier.”
Totodată, pe troiță a fost identificată și o inscripție conținând versuri din „Imnul Tinereții Legionare” al poetului Radu Gyr, considerată o apologie a ideologiei legionare.
„Ulterior, în luna decembrie 2024, când s-a produs un scandal public din cauza faptului că troița conținea un simbol legionar, familia decedatului a înlăturat acea troiță”, se precizează în comunicatul Parchetului General.
Dosarul a fost trimis spre soluționare Judecătoriei Oltenița.
În urma investigațiilor, Poliția Română s-a autosesizat pe 9 decembrie 2024, descoperind troița în zona centrală a comunei Radovanu.
Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a confirmat, printr-o expertiză realizată în ianuarie 2025, că simbolul gravat pe monument aparține Mișcării Legionare, organizație fascistă activă între 1927 și 1941.
Surse judiciare indică faptul că Eugen Sechila, fost luptător în Legiunea Străină și membru al Asociației „Gogu Puiu”, este cercetat și în dosarul lui Călin Georgescu, pentru infracțiuni similare.
Potrivit OUG nr. 31/2002, răspândirea de simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
Citește mai mult pe acest subiect: