EXCLUSIV | Adevărul despre incidentul cu Ben Oni Ardelean pe Aeroportul din Seul. Vameșii sud-coreeni i-au confiscat deputatului produsele tradiționale din carne de porc pe care voia să le introducă în țară

EXCLUSIV | Adevărul despre incidentul cu Ben Oni Ardelean pe Aeroportul din Seul. Vameșii sud-coreeni i-au confiscat deputatului produsele tradiționale din carne de porc pe care voia să le introducă în țară
Publicat: 29/12/2022, 17:47

Parlamentarul Ben Oni Ardelean a fost pus într-o situație stânjenitoare în Coreea de Sud, înaintea unei vizite diplomatice pe care a efectuat-o în urmă cu o săptămână. Vameșii de pe Aeroportul din Seul i-au interzis deputatului PNL accesul pe teritoriul asiatic cu preparatele din carne de porc pe care le avea cu el, după ce câinii de pază au lătrat la valiza sa. Politicianul voia să intre în țară cu salam, tobă, cârnați și alte produse alimentare tradiționale, pe care urma să le ofere unei comunități de români din Seul.

Potrivit surselor Gândul, înainte de aterizarea pe Aeroportul din Seul, parlamentarul a fost rugat să completeze formularele obișnuite pentru a declara obiectele cu care intenționa să intre pe teritoriul asiatic. Deși pe lista respectivă se regăseau și produse din carne, Ben Oni Ardelean nu a menționat preparatele pe care le deținea, întrucât, având pașaport diplomatic, ar fi considerat că nu îl va opri nimeni pentru astfel de verificări.

„Nu a fost un incident de securitate”

După aterizarea la Seul, însă, câinii care asigurau securitatea aeroportului au început să latre insistent la valiza parlamentarului, potrivit surselor noastre.

Deși se afla într-o vizită oficială, vameșii au trecut peste statutul pe care deputatul îl deținea și l-au oprit pentru a verifica bagajul „suspect”. Astfel, în valiza lui Ben Oni Ardelean au fost descoperite mai multe produse tradiționale din carne de porc, precum salam, tobă sau cârnați, care i-au fost confiscate, iar întreaga delegație cu care se afla acolo a așteptat până la rezolvarea problemei.

Incidentul s-a petrecut din cauza regulilor sanitar-veterinare stricte din Coreea de Sud, potrivit cărora deputatul nu avea voie să introducă în țară preparate din carne. Ben Oni Ardelean și-a motivat gestul afirmând că a vrut să ducă produsele respective la întâlnirea cu comunitatea de români din Coreea de Sud, cu ocazia Crăciunului.

„Era în preajma Crăciunului și urma întâlnirea cu comunitatea română, am luat în bagajul de cală câteva produse românești cu etichetă. Nu a fost nimic de casă, toate erau cumpărate din supermarket: brânză, cașcaval, salam. Nu a fost un incident de securitate, dar cei de acolo au considerat că produsele cu carne nu pot intra în Coreea de Sud, chiar dacă erau produse etichetate, aveam factură pentru ele. M-au lăsat să intru doar cu brânzeturi, fără produsele din carne”, a declarat Ben Oni Ardelean pentru G4Media.

„Am considerat un gest elegant pentru comunitatea de români”

„Fac politică externă de zeci de ani. Nu m-am interesat strict pentru Coreea de Sud. Am considerat un gest elegant pentru comunitatea de români. A fost o chestiune banală, nu a fost nevoie de intervenție consulară”, a precizat deputatul PNL, întrebat dacă a consultat regulile de acces cu alimente în Coreea de Sud înainte de a pleca în călătorie.

Pe 21 decembrie, Ben Oni Ardelean, alături de premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și mai mulți miniștri și parlamentari au efectuat o vizită oficială de trei zile în Coreea de Sud, unde s-au întâlnit cu președintele Parlamentului sud-coreean și cu prim-ministrul acestei țări. Liderii au purtat discuţii la nivel înalt pe teme de interes în domeniul cooperării economice, cu accent pe zona de energie, investiţii, educaţie şi industria de apărare.

„Din postura de președinte al Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Coreea am participat, alături de delegația țării noastre, la întâlnirea bilaterală cu omologii noștri din Adunarea Națională. În cadrul discuțiilor, am transmis aprecierile noastre cu privire la faptul că președintele Adunării Naționale a ales România ca destinație a primei sale vizite în străinătate, la scurt timp după alegerea în funcție.

Un lucru extrem de onorant! Totodată, relațiile comerciale dintre cele două țări se bazează pe un respect reciproc, cu o viziune pe termen lung și perspective optimiste pentru țara noastră. Valoarea schimburilor comerciale cu Republica Coreea depăște cu mult 1 miliard $, în acest an”, a transmis Ben Oni Ardelean, pe contul său de Facebook.

Fost senator în perioada 2012-2016, Ben Oni Ardelean se află la al doilea mandat de deputat și ocupă funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL). Între anii 1998 și 2008, politicianul a fost pastor baptist, aparținând de Uniunea Bisericilor Baptiste din România, iar în prezent este conferențiar asociat al Facultății de Teologie Baptistă a Universității București și cadru universitar la Institutul Baptist București.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Florin Piersic, transferat la cardiologie. De ce a fost nevoie de asta
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Gripa aviară s-ar putea răspândi la vacile din toată lumea, avertizează OMS