EXCLUSIV. Criminalul din Bihor, un om cu două fețe și obiceiuri bizare. Dan Antonescu, expert criminolog: „Desconsideră femeia, se consideră net superior și găsește din orice motiv de violență. Nu îl repari!”

EXCLUSIV. Criminalul din Bihor, un om cu două fețe și obiceiuri bizare. Dan Antonescu, expert criminolog: „Desconsideră femeia, se consideră net superior și găsește din orice motiv de violență. Nu îl repari!
Publicat: 27/05/2022, 17:04
Actualizat: 28/05/2022, 02:03

Bone Ferenc, bărbatul care și-a ucis iubita și i-a abandonat trupul în spatele unei foste benzinării dintr-o localitate din Bihor, a fost arestat preventiv pentru 3o de zile, după ce și-a recunoscut fapta. Crima a scos la iveală și alte antecedente grave ale bărbatului în ceea ce privește comportamentul violent.

În spatele unui CV impresionant, care prezintă un intelectual sensibil, un om care iubea arta și care lucrase ca profesor universitar, faptele arată un om extrem de agresiv, care și-a bătut și terorizat fostele iubite, iar în final a ajuns să ucidă.

Se știa de doi ani că Bone Ferenc este un agresor feroce, cu tare și cu obiceiuri bizare. Toate au fost dezvăluite în fața instanței care l-a judecat pentru că și-a băgat în spital fosta iubită, după ce a bătut-o și a lăsat-o într-o baltă de sânge, în plină stradă. A primit o pedeapsă de un an și trei luni, însă a executat-o în libertate, aproape de victima pe care a lovit-o cu pumnii și picioarele până a lăsat-o inconștientă și liber să își aleagă o nouă victimă. Violența lui nu a trecut neobservată de judecători, dar aceștia au considerat că este suficient să meargă la consiliere psihologică.

O analiză comportamentală făcută de un specialist ar fi arătat probabil cât de mare este pericolul lăsării în libertate a unui om crud și manipulator, un psihiatru ar fi putut să intre în subteranele minții lui, pentru a afla cauzele unui comportament extrem de agresiv cu femeile.

„De data aceasta, cred că și-a depășit ceea ce făcea de regulă”

Violența făcea parte din el, din felul lui de a trata femeia din viața lui. La el, totul se decidea și se impunea prin violență. fără să-i pese de cum anume se simte femeia alături de care trăia, explică expertul criminolog Dan Antonescu, colonel în rezervă și fost șef al Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei.

Deși iubita lui a fost sfătuită de oamenii care-i cunoșteau firea lui Bone Ferenc să stea departe de el, a ales să-i rămână alături, sperând că-l poate schimba.

„Problema la omul ăsta este că a fost obișnuit să fie foarte violent cu partenerele de viață, chiar a fost și sancționat pentru o faptă similară. El, de fiecare dată când avea o parteneră, încerca să se impună prin violență. În cazul ăsta, chiar dacă victima a fost sfătuită de cunoscuți care îl știau – pentru că el și-a pierdut și postul de la universitate din cauza comportamentului – să nu stea cu el, aceasta s-a ambiționat și a zis că îl va schimba pe el. Numai că așa ceva nu poate fi schimbat.

Și, de fiecare dată, o violență acceptată, nu este altceva decât o încurajare pentru el și îi dă senzația că ceea ce a făcut a făcut bine. Este un tip care desconsideră total femeia, se consideră pe el net superior și din orice găsește motiv de violență. Și aici este marea, marea lui problemă. De data asta, cred că și-a depășit ceea ce făcea de regulă – o bătaie, o violență verbală, o violență fizică – și s-a trezit că a lovit-o prea puternic și femeia a murit.”

De la violență și furie la crimă, un singur pas

Dan Antonescu nu crede că Bone Ferenc a avut intenția de a-și omorî partenera, însă din cauza firii sale violente, lucrurile au degenerat și au scăpat de sub control. Expertul criminolog nu este însă prea optimist în ceea ce privește reeducarea oamenilor cu astfel de tare comportamentale.

„De regulă, el se rezuma la a fi violent, fără a avea intenția – și nici acum nu cred că a avut intenția să o omoare -, dar, în momentele lui de furie, are și scăpări când își depășește ceea ce și-a propus și poate interveni și un ghinion. O dezechilibrare a persoanei respective, cade, se lovește și leziunea este fatală.

Nu cred că a intenționat s-o omoare, dar s-a trezit în fața unui cadavru. Și atunci, atât l-a dus mintea, a împachetat-o în pungi sau în saci de plastic, a dus-o cu mașina și a abandonat-o acolo unde a fost găsită”.

Expertul criminolog spune că un astfel de om nu poate fi reeducat, pentru că nu are conștiința vinovăției, care ar putea să îi aducă și regretul pentru fapta sa.

”El așa a fost crescut – probabil, într-un mediu unde violența a fost omniprezentă. Pentru că așa a văzut, așa se comportă. Nu îl repari, așa cum nu poți să repari un violator sau un pedofil. Ei nu se repară, ei se duc, își ispășesc pedeapsa, se consideră nevinovați sau că nu ar trebui să fie pedepsiți pentru ceea ce au făcut. El asta o să și susțină în instanță că nu a intenționat s-o omoare, dar s-a întâmplat. De regulă la ei, totdeauna, dar totdeauna, victimele sunt de vină pentru că ei ajung să le lovească. Ba că l-au provocat, ba că l-au contrazis…”

Intelectual și sensibil în CV, feroce în realitate

CV-ul profesional al lui Bone Ferenc este departe de cel al unui om violent și cu atât mai puțin al unui criminal. Este fost profesor universitar, pasionat de cultură, de artă și cu un doctorat la Budapesta, potrivit informațiilor publicate de Antena3.

Firea sensibilă pe care o etala în anume situații pare să fi fost însă doar una dintre fețele acestuia, pentru că, după ce partenera de viață îl accepta alături de ea, Ferenc îşi arăta adevărata faţă. Aceea în care devenea extrem, extrem de violent. Tot firea lui violentă i-a adus şi o condamnare cu suspendare de un an şi 3 luni dar, dar și desfacerea contractului de muncă de la universitate.

Expertul criminolog Dan Antonescu întărește această idee a unui om cu două fețe, pe care le etala în funcție de persoana din fața lui.

În primul rând, dacă ăsta își este exemplul în familie sau în mediul în care ai trăit, ai două fețe: cea care vrei să fie văzută și cea pe care o ascunde, dar o etalează în momentul în care găsește persoana care să-l accepte.

Să fim înțeleși, nu este un tâmpit, este un om destul de  inteligent, dar are tara asta, are meteahna asta cu violența. Plus că dacă el așa a apucat să facă, nu are importantă că a fost profesor sau că are un doctorat.”

A cerut-o în căsătorie, apoi a omorât-o

Bone Ferenc, bărbatul de 43 de ani, principalul suspect în cazul uciderii tinerei dispărute în 23 mai din Cluj, a fost prins joi, la Oradea și adus de urgență la Cluj. Cadavrul femeii a fost găsit miercuri 25 mai, pe un câmp din Aleșd, județul Bihor.

Bărbatul ar fi sugrumat-o pe tânără la cascada Vălul Miresei și le-ar fi explicat anchetatorilor motivul pentru care a ajuns la crimă: a cerut-o în căsătorie, ea a refuzat și a vrut să se întoarcă înapoi la Cluj. Atunci a devenit extrem de furios și a strâns-o de gât. Mărturisește însă că nu și-a dorit să o omoare.

Bone Ferenc a povestit anchetatorilor că și-a dat seama ce a făcut abia când a văzut că tânăra și-a schimbat culoarea feței și nu a mai mișcat.

S-a ascuns 85 de ore într-un vagon al unui tren dezafectat

Acela a fost momentul în care a luat cadavrul, l-a pus într-un sac menajer și l-a băgat în portbagaj, însă, spune el, pe drum s-a mai oprit de două ori, în căutarea unui loc potrivit pentru a scăpa de cadavru.

Bone Ferenc a plecat apoi spre Oradea, unde s-a ascuns aproximativ 85 de ore într-un vagon al unui tren dezafectat. Bărbatul avea alături de el mai multe sticle mari de apă și își făcuse din câteva plăci de polistiren un fel de „culcuș” unde să se poată odihni.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping