EXCLUSIV | Caz revoltător în Germania. Copil român, nominalizat la ora de etică într-o lecție despre furt. Părinții: „Îi e rușine să meargă la școală”

EXCLUSIV | Caz revoltător în Germania. Copil român, nominalizat la ora de etică într-o lecție despre furt. Părinții: „Îi e rușine să meargă la școală”
Publicat: 22/03/2023, 20:38
Actualizat: 24/03/2023, 16:10

Comunitatea de români din Germania s-a revoltat după ce doi părinți originari din Bistrița și Sibiu, care locuiesc într-un oraș aflat în apropiere de Stuttgart, au postat pe Facebook lecția pe care a primit-o copilul lor de 12 ani, Luca, la ora de etică. Profesoara a formulat un scenariu de furt din clasă, în care l-a nominalizat pe elevul român ca fiind principalul suspect pentru că „românii sunt cunoscuți pentru furt”, pe care l-a tipărit și l-a distribuit tuturor colegilor. Reacțiile nu au întârziat să apară.

Mama elevului, Pușa-Raluca Cârneală-Dan, care are o mică afacere de familie în orașul german Vaihingen an der Enz din landul Baden-Württemberg, a declarat pentru GÂNDUL că, după incident, copilul a fost expus glumelor răutăcioase ale colegilor. Acasă, a întrebat-o „de cel puțin 10 ori”:  „Mama de ce numele meu?? De ce vârsta mea ? Și de ce țara mea? Are ceva cu mine doamna??”, povestește Raluca Cârneală-Dan.

„Acum vă întreb eu dacă este normal ca în clasa 5 la Realschulle Kleinglatbach, elevii să aibă o așa lecție în clasă? Una peste alta pe al meu tot așa îl cheamă”, scrie Pușa-Raluca Cârneală-Dan pe Facebook.

În continuare, ea postează o fotografie cu scenariul pe care profesoara de etică l-a distribuit, ca temă pentru acasă, copiilor.

Iată traducerea:

Din jurnalul lui Luca, în vârstă de 12 ani:

Nu am fost eu !!!

Ceva rău s-a întâmplat astăzi la școală. Profesorul a strâns bani pentru excursia cu clasa și i-a pus pe birou. Toată lumea a văzut că a încuiat sertarul și a pus cheia în cutie. Când s-a dus să ia banii la sfârșitul orelor, aceștia dispăruseră.

Nimeni din clasă nu a recunoscut fapta. La scurt timp după aceea, Sven m-a acuzat:

„În clasă nu a existat niciodată un furt. Și Luca este din România. Iar (n.r. românii) sunt cunoscuți pentru furt”

M-am înroșit și nu am mai putut spune nimic. După școală, unii băieți l-au chemat pe Klauer după mine și au râs de mine. M-au amenințat cu bătaia dacă nu returnez banii mâine.

Dar nu-i am. Nu am nimic de-a face cu asta!

Mă simt ca…”

„Este vorba de copilul nostru. Această era lecția pe ziua de azi la Etică…. în clasa copilului meu sunt 2 români. Al meu și încă unul…. de ce a ales știind că are 2 români această lecție… de ce nu a evitat să vorbească în față atâtor elevi despre români așa ??? Țin să menționez că nu s-a mai întâmplat așa ceva, și că sunt mulțumită de Rectorul școlii și de restul profesorilor cu care învață. Trasă la răspundere trebuie să fie doamna care preda Etică, și care după părerea mea ar trebui să muncească în agricultură de azi începând! Gândiți-vă ca părinți cum m-am simțit când am văzut o așa splendoare de lecție!”, completează mama lui Luca postarea în comentarii.

Răspunsul lui Luca: „Mă simt rău pentru că nu am furat banii și mă simt rău că sunt român

„Mă simt rău pentru ca nu am furat banii, dar mă simt rău pentru ca sunt român”, este răspunsul lui Luca la tema profesoarei de etică.

Părinții au povestit, pentru GÂNDUL, că Luca nu mai vrea să meargă la școală după acest incident.

„Toți copiii râdeau de el în curtea școlii. Copilului i-a intrat în cap ca este vorba despre el, Îi este rușine să meargă la școală, nu știu cum îl trimitem la școală”, spune Raluca Cârneală-Dan

Ea a adăugat că formulează o plângere către Inspectoratul școlar în acest sens.

„Doamna dacă merită sa fie numita asa … la final de lecție i-a zis: Tu nu trebuie sa o iei în serios. Oare???? Pe bune?? Da cum s-o ia? Are 12 ani și știe foarte bine la cât e ceasul
Se va face dreptate …. ma gândesc… o sa merg și la școală bineînțeles… vreau sa o cunosc personal pe aceasta profesoara… sa o întreb de sănătate….si daca are copilași”, mai spune femeia.

Postarea a stârnit zeci de comentarii pe Facebook.

„Nu lăsați lucrurile așa pentru ca odată ce au început sa facă din astea clar ca vor mai face😤”, scrie un utilizator.

„Putea să scrie din altă ţară(să nu dea nume). Nu-i corect și nici pedagogic. Profesoara ar trebui să fie nepărtinitoare, doar așa poate să-i învete și pe copii. Ar trebui trasă la răspundere. Mers la director și arătat, dacă nu ia nici o măsură, atunci mergeți mai departe. Păcat că cei care suferă sunt copii”, scrie un alt utilizator.

„În primul rând ,chiar este fără respect profesoara față de copii, egal ce naționalitate aṣa ceva nu se face (am arătat postarea exact acuma la profesoara băiețelul meu,sincer 🙄a fost ṣocat)…..imediat să luați legătura cu rectoratul ṣcolii!!!….(Nu trebuie spus la profesoara nimic)…..consecințele primește de la rectorat!….toate cele bune si sănătate”, comentează altcineva.

„Putere va doresc sa puteți rezolva aceasta grava problemă, dar cel mai inportant lucru este sa discutați si sa aveți grija de baiat sa nu-l afecteze emotional și psihic 😔( eventual cereți ajutor de specialitate)”, adaugă un alt internaut.

„Înțeleg prin ce treceți…Am fost și eu în Germania și la 3 anișori când fetița mea a mers la grădiniță și nu știa deloc germana când a luat ca orice copilaș o jucărie mică și a băgat- o in buzunăraș că sa se joace cu ea în curte când m- am dus după ea la grădiniță mi-au atras atenția că fetița fură. Copilaș de 3 ani…”, scrie o mamă care a trecut printr-o situație similară.

„Mă simt rău pentru ca nu am furat banii, dar mă simt rău pentru ca sunt român”, este răspunsul lui Luca la tema profesoarei de etică.

.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Solistul celebru care s-a VINDECAT de cancer! A fost la un pas de moarte, dar...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii