EXCLUSIV | Ce fac astăzi ”cea mai tânără mamă din România” și fiica ei. Povestea Claudiei și Alexandrei, după 12 ani . „O vede ca pe o soră mai mare”

EXCLUSIV | Ce fac astăzi ”cea mai tânără mamă din România” și fiica ei. Povestea Claudiei și Alexandrei, după 12 ani . O vede ca pe o soră mai mare
Ce fac astăzi ”cea mai tânără mamă din România” și fiica ei - FOTO ARHIVă personală Anca Bălășoiu, nașa Alexandrei
Publicat: 14/06/2023, 11:00
Actualizat: 14/06/2023, 11:27

În februarie 2011, viața Claudiei – pe atunci o copilă de doar 12 ani – se schimba total. Nu și-ar fi imaginat vreodată că va renunța atât de repede la păpușile cu care se juca și la copilărie, pentru a intra în lumea plină de griji și de responsabilități a adulților. Avea doar 12 ani când a rămas însărcinată. La 13 ani, la Spitalul Universitar din Capitală, Claudia devenea cea mai tânără mamă din România, o titulatură ce apăsa mult prea greu pe umerii unei fete care nu luase niciodată viața în piept și care se imaginase în postura de părinte doar în joaca ei cu păpușile.

Corpul ei plăpând, prea mic și prea fragil pentru ceea ce îi rezervase prea devreme viața, a rezistat cezarienei și a adus pe lume o fetiță. Claudia s-a salvat, la fel și fiica ei, astăzi în vârstă de 12 ani, elevă în clasa a V-a.

Știrea despre „cea mai tânără mămică din România” a ținut prima pagină a ziarelor. Au fost oameni care au susținut-o, au ajutat-o și au încurajat-o pe Claudia. Au existat și voci care atunci au blamat-o și au judecat-o, fără să-i cunoască povestea cu adevărat.

Așa arată acum Claudia și fiica ei Alexandra, la 12 ani distanță. Sursă foto: Facebook și arhiva personală

Copilul unui copil și povestea Claudiei, dincolo de prejudecăți

La vârsta la care copila din Ilfov devenea mamă, mulți se întrebau ce să facă o fetiță cu un copil, ce soartă va avea bebelușul pe care îl va aduce pe lume.

„Nu va reuși să găsească drumul cel bun, se va pierde, nu se va salva”, era verdictul dat atunci de mulți dintre cei care citeau povestea Claudiei.

La 12 ani distanță, lucrurile s-au aranjat însă nesperat de bine.

Într-o lume în care, nu de puține ori, soarta mamelor singure sau a mamelor minore pare sortită unei existențe fără prea multe opțiuni și perspective, Claudia a învățat, cu ajutorul părinților săi, care i-au rămas întotdeauna alături, să-și ia în serios rolul de mamă. Să conștientizeze că nu mai are în față păpușa căreia să-i schimbe hainele și de care să se plictisească atunci când s-a săturat de joacă, ci chiar pe propriul ei copil, pentru care a meritat să se zbată și să lupte, dincolo de mentalități și de prejudecăți.

Părinții Claudiei și-au înțeles și ajutat întotdeauna fiica

Anca Bălășoiu, avocata Claudiei, dar și femeia care, impresionată de povestea ei, i-a botezat fetița, a povestit pentru Gândul, cu acordul familiei, care a fost traseul vieții „celei mai tinere mame din România” și al fiicei sale Alexandra, acum o elevă sârguincioasă, pasionată de modă și de desen.

Claudia nu a avut niciodată parte de sprijinul tatălui copilului – un bărbat cu antecedente penale -, care nu s-a implicat niciodată în viața fiicei sale. La final, s-a dovedit că așa a fost cel mai bine, atât pentru Claudia, cât și pentru fiica ei. Dumnezeu a compensat însă, pentru că i-a avut întotdeauna aproape pe părinții ei, care au înțeles-o și care au acceptat situația.

Astăzi, Alexandra o adoră pe bunica Gabriela, cea care are grijă ca nepoatei sale să nu-i lipsească nimic, dar mai ales să-i dea o educație bună.

Claudia este plecată de câțiva ani în Anglia și lucrează la un magazin. Este însă prezentă în viața familiei sale, îi ajută și se asigură că au tot ceea ce le trebuie.

Claudia vrea ca fiicei sale să nu-i lipsească nimic

Fetița devenită mămică în 2011 are astăzi 23 de ani și își dorește ca Alexandrei să-i fie bine. Nu ar vrea ca fiica ei, acum la vârsta la care ea a devenit mamă, să repete povestea trăită de ea. Dimpotrivă, își dorește pentru Alexandra alte perspective, altă deschidere, altă educație.

„Cea mică, Alexandra, este în clasa a V-a. Este o fată frumoasă și învață bine. Nu are o percepție foarte clară despre faptul că mama ei naturală este Claudia, o vede ca pe o soră mai mare. O consideră mai mult pe Gabriela, bunica ei, ca pe mama naturală. Cât despre tatăl ei, consideră că bunicul este tatăl și este în echilibru din punctul acesta de vedere, nu simte nevoia să întrebe de altcineva.

Claudia are acum 23 de ani. Își dorește să se stabilească în Anglia, i-au ieșit și actele de rezidență. A spus că o lasă pe cea mică să termine studiile, cel puțin pe cele liceale în România, după care își alege dacă vrea să meargă la studii în Anglia, pentru că ea o va sprijini”, povestește Anca Bălășoiu, nașa de botez a Alexandrei.

Avocat și nașă pentru Claudia și fiica ei

Anca Bălășoiu mărturisește că, în 2011, când a aflat din presă, povestea Claudiei a impresionat-o enorm. Nu doar că i-a asigurat asistența juridică la proces, dar a decis atunci să-i boteze și fetița, pe Alexandra.

Anca Bălășoiu, nașa și avocata Claudiei, cu Alexandra în brațe la Botez. În spatele lor este și Claudia, pe atunci minoră 

„M-a impresionat extraordinar de mult povestea, noi atunci nu aveam copii și cred că a fost și prima noastră fină. A fost un impuls de moment, m-a impresionat că era mamă singură și că în articolul respectiv scria că provine dintr-o familie modestă, și atunci am zis că măcar atât putem să facem.

Apoi, după ce am cunoscut-o, am aflat că tatăl este major, că a existat o situație, se comisese o infracțiune acolo, pentru că ea chiar a fost păcălită, avea 12 ani când a rămas încărcinată, când a născut avea 13 ani. Era un copil dezvoltat normal, conform vârstei, nu supradezvoltat. A urmat atunci și un proces și i-am asigurat asistența juridică pentru tragerea la răspundere a tatălui natural al Alexandrei.

La declarații a spus că nu a știut ce vârstă are, că fata arăta de 18 ani.  Nu-i adevărat, era un copil care arăta conform vârstei. A fost destul de dificil, deoarece îmi amintesc că Parchetul de pe lângă Judecătoria Cornetu, dacă nu mă înșel, era gata să încheie dosarul, să dea clasare, pe motiv că nu a știut omul ce vârstă are fata. Ne-am luptat foarte mult și dosarul a fost preluat de Parchetul General, care a dat soluția finală și a dispus trimiterea în judecată a domnului respectiv. Știu că a avut o pedeapsă cu executare, după, nu ne-a mai interesat”, a spus Anca Bălășoiu.

„Să dea Dumnezeu ca Alexandra să aibă și puțin noroc”

„I-am făcut botezul, i-am luat moțul. Sunt niște oameni de bine și niște oameni care au fost mereu orientați spre muncă. Niciodată nu am auzit s-o certe sau s-o blameze pe Claudia, au zis: asta este, ne vom descurca și cu încă un copil.

Am rămas așa, cumva, legați. Pe ea o cheamă Alexandra pentru că pe soțul meu îl cheamă Alexandru, așa a fost alegerea lor. Să dea Dumnezeu ca Alexandra să aibă și puțin noroc. Ceea ce s-a întâmplat cu Claudia este o mare excepție, care întărește regula mamelor minore care nu au o soartă similară”, mai spus avocata Anca Bălășoiu.

România rămâne țara din UE cu cele mai multe mame minore

Deși cu ajutorul familiei ei și al oamenilor de bine, viața Claudiei a luat o întorsătură frumoasă, în multe alte cazuri, mamele minore sunt condamnate la o viață fără perspective și, de cele mai multe ori, și fără sprijinul partenerului.

  • În 2022, aproape 700 de fete mai mici de 15 ani au născut. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, au devenit mame 687 de fete cu vârste sub 15 ani.
  • România este prima țară dintre statele membre UE în statistica fenomenului copiilor cu copii. În 2020, 44% dintre fetele din statele UE care au născut înainte de a împlini 15 ani erau din România.
  • Județul Mureș a înregistrat cele mai multe nașteri la fete sub 15 ani – 63 de mame, urmat de Bihor, Dolj și Brașov.
  • Conform datelor adunate de Centrul Filia, în 21% dintre aceste cazuri, vârsta tatălui este între 20 și 44 de ani. În 53% dintre cazuri, vârsta tatălui este nedeclarată. ​Una din trei mame minore din România s-a născut tot dintr-o mamă minoră, iar 8 din 10 mame sau gravide sub 18 ani nu mai merg la școală, arată un studiu realizat de organizația Salvați Copiii.

CITEȘTE ȘI:

RECORD. Peste 8.600 de fete au devenit mame înainte de vârsta majoratului. Câte mame minore din România au acces la servicii publice de asistență socială

Gabriela Firea, despre ”fenomenul mamelor minore”: ”Una dintre cele mai dure și mai triste realități ale României, statisticile sunt dezarmante”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...