EXCLUSIV | Consilieri de la Primăria Capitalei, despre situația critică a termoficării: „Vom face dușuri reci la iarnă” / „Nicușor Dan a dormit pe el”

EXCLUSIV | Consilieri de la Primăria Capitalei, despre situația critică a termoficării: „Vom face dușuri reci la iarnă” / „Nicușor Dan a dormit pe el”
Publicat: 17/08/2023, 10:00

Diana Mardarovici, consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului București (CGMB) din partea PNL și Valeriu Șuhan, consilier PSD, au analizat pentru Gândul situația critică în care se găsește Termoenergetica, cu o datorie de aproape un miliard de lei către ELCEN. Cei doi spun că insolvența companiei municipale de termoficare bate la ușă, iar la iarnă, bucureștenii „vor face dușuri reci”.

„Declarația ministrului Energiei, Sebastian Burduja, legată de datoria uriașă pe care Termoenergetica o are către ELCEN este o constatare de fapt. Situația ELCEN este o consecință a datoriilor pe care le are Termoenergetica. De la începutul acestui mandat i-am susținut pe colegii noștri de la USR, în toate inițiativele pe care le-au avut, în încercarea de a soluționa problemele de la Termoenergetica și a evita un nou faliment similar RADET. Nu cred că am ajuns la o soluție”, a spus Diana Mardarovici, pentru Gândul, precizând că, potrivit protocolului de la nivelul Primăriei Capitalei, termoficarea din București este în coordonarea celor de la USR.

Consiliera CGMB susține că este îngrijorată de situația care va fi la iarnă.

„Mă îngrijorează foarte mult faptul că este luna august, iar jumătate din București nu are apă caldă și nu știm la iarnă dacă vom avea apă caldă și căldură sau dacă vom face dușuri reci. Punem în pericol, din nou, companii de stat, care ar putea ajunge la falimente în lanț. Vom susține în continuare orice soluții vor propune cei de la USR, pentru că nu putem pune în pericol confortul bucureștenilor, la iarnă”, a mai spus Diana Mardarovici.

Valeriu Șuhan: „Nu spunea Nicușor Dan la începutul anului că are primul buget fără datorii?”

Valeriu Șuhan, consilier CGMB din partea PSD, este mai tranșant și dă vina pe Nicușor Dan pentru situația critică în care se află Termoenergetica și ELCEN.

„Nu spunea Nicușor Dan la începutul anului că are primul buget fără datorii? Ei bine, Primăria Capitalei este plină de datorii. Pe lângă faptul că bucureștenii ar putea rămâne fără apă caldă și căldură la iarnă, o eventuală insolvență a Termoenergetica ar duce la pierderea fondurilor europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare, de aproximativ 260 de milioane de euro. Este clar, vinovat pentru această situație cruntă este Nicușor Dan, care a dormit pe el într-un univers paralel”, a spus, pentru Gândul, Valeriu Șuhan.

Și Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România (FAPR) și fost director al RADET (Termoenergetica în prezent), a spus, pentru Gândul, că sistemul de termoficare din București ar putea avea probleme mai grave la iarnă, față de anul trecut, în contextul în care Termoenergetica are datorii uriașe, de un miliard de lei.

„Nu este grav ce se întâmplă, este foarte grav. În mod normal, trebuie executată Primăria Capitalei, pentru că de la ea pleacă datoria aceasta imensă. Primăria Capitalei de azi duce mai departe același sistem de incompetență, de fraudă și de minciună. Încearcă să șteargă cu buretele această datorie, în speranța că o va înghiți cineva”, a mai spus Radu Opaina.

Directorul Termoenergetica și-a dat demisia

Gândul a dezvăluit, săptămâna trecută, că șeful Termoenergetica, Claudiu Crețu, numit în 2021 în funcția de director general provizoriu al companiei, și-a dat demisia. Contactat de Gândul, Claudiu Crețu a spus  că „nu comentează” momentan această informație.

Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) se află într-o situaţie de criză fără precedent, iar de la 1 octombrie, ar putea avea probleme cu achiziția gazelor naturale, dacă Primăria Capitalei nu găsește o soluţie rapidă să plătească datoriile Termoenergetica, de aproximativ un miliard de lei, a declarat, într-un interviu pentru Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Prefectul Capitalei: „Fără intervenții radicale, Bucureștiul va face implozie în câțiva ani”

EXCLUSIV | Radu Opaina, fost director Radet: „La iarnă va fi dezastru în casele bucureștenilor. Nicușor Dan habar nu are pe ce lume este”

EXCLUSIV | Avertisment crunt al avocatului Radu Dinulescu: „Am putea să vedem bătrâni și copii morți de frig în Capitală, dacă ELCEN dă faliment”

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?