EXCLUSIV. COVID-19 decimează, transplantul salvează! 234 de transplanturi realizate în România, din ianuarie 2020 și până astăzi: ”Au fost luate măsuri suplimentare de precauție”

EXCLUSIV. COVID-19 decimează, transplantul salvează! 234 de transplanturi realizate în România, din ianuarie 2020 și până astăzi: ”Au fost luate măsuri suplimentare de precauție”
EXCLUSIV. COVID-19 decimează, transplantul salvează! 234 de transplanturi realizate în România, din ianuarie 2020 și până astăzi: ”Au fost luate măsuri suplimentare de precauție”
Publicat: 09/12/2020, 17:35
Actualizat: 06/04/2021, 14:36

Într-o perioadă dificilă, din punct de vedere medical, noul coronavirus continuându-și asediul letal, iar numărul pacienților infectați și decedați crescând alarmant, aproape în fiecare zi, potrivit informațiilor transmise de Grupul de Comunicare de Comunicare Strategică, se discută foarte puțin sau chiar deloc despre… transplanturile realizate în România.

Transplantul salvează vieți, iar de la începutul acestui an, în condiții pandemice îngrijorătoare, în țara noastră au fost realizate nu mai puțin de 234 de transplanturi, potrivit informațiilor obținute de GÂNDUL.RO.

România a realizat, de altfel, o creștere semnificativă a transplanturilor, chiar în acest an negru al pandemiei de coronavirus, în condițiile în care țări foarte dezvoltate, și din punct de vedere medical – precum Franța și Italia – au înregistrat o scădere de 10-15 la sută, iar Spania o scădere de 90 la sută.

Directorul executiv al Agenției Naționale a Transplantului: ”Toți donatorii și beneficiarii transplanturilor au fost testați COVID-19”

Directorul executiv al Agenției Naționale a Transplantului (ANT) – medicul Radu Zamfir – a subliniat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO ”transplanturile s-au realizat cu succes, în deplină siguranță, au fost luate măsuri suplimentare de precauție, echipele de prelevare organe, toți donatorii și beneficiarii transplanturilor au fost testați COVID-19. ANT este în discuții pentru realizarea unui acord cu Italia în vederea realizării transplanturilor la cazuri complexe și pediatrice, ca de altfel și cu Bulgaria”.

Potrivit surselor GÂNDUL.RO, în privința acordului bilateral cu Eurostransplant (n.red. – organizație înființată în 1967, responsabilă cu încurajarea și coordonarea transplantărilor de organe), România mai are de transferat un singur organ pentru a stinge ”datoria istorică, de 34 organe”, iar acordul fi rediscutat pentru ca România aibă ”un feedback mai bun din partea acestui organism european”.

Anul acesta, cele patru transplanturi de inimă au fost realizate la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Târgu Mureș, iar transplantul pulmonar a fost realizat la spitalul ”Sfânta Maria” din București.

În 2020, au existat în țara noastră 62 de donatori aflați în moarte cerebrală, realizându-se 51 transplante ficat de la donator MC (n.red. – aflat în moarte cerebrală) + 8 de la donator viu, 116 tx (n.red. – transplant) renale de la donator MC + 54 de la donator viu, 4 transplante de cord şi 1 transplant de plamân.

De asemenea, au fost exportate către Eurotransplant ficat (2), cord (5) și plămân (5). Prin comparație, până pe data de 8 decembrie a anului trecut erau înregistrați, în România, 73 de donatori aflați în moarte cerebrală.

1980, anul primului transplant din România, realizat la Spitalul Fundeni

Primele încercări de transplant de organe în România datează încă de la începutul secolului XX şi se datorează doctorului Florescu, care, lucrând în cadrul laboratorului de chirurgie experimentală al Facultăţii de Medicină din Bucureşti a efectuat mai multe transplante experimentale de rinichi, se precizează pe site-ul Agenției Naționale a Transplantului.

Totuși, operaţiile nu au fost încununate de succes, iar medicul Florescu a considerat că aceasta se datorează unui unghi de implantare deficitar al vaselor sanguine (rinichii deveneau până la urmă necrotici), motiv pentru care a încercat diferite locuri din organism pentru transplant în speranţa că va găsi unghiul potrivit. Acest lucru nu s-a întâmplat, desigur, şi experimentele au fost abandonate.

Primul transplant reuşit al unui organ solid din România la om a fost cel efectuat de profesorul Eugeniu Proca, în februarie 1980, la Spitalul Fundeni, cu rinichi de la donator în viaţă (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timişoara de o echipă condusă de prof.dr. Petru Drăgan.

Până în decembrie 1989 au fost efectuate doar transplanturi de rinichi şi acestea într-un număr relativ redus.

În anul 1992 sunt puse bazele primului program modern de transplant renal din România, de către prof. dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judeţean Cluj-Napoca, devenită ulterior Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă