EXCLUSIV | Cum a devenit un polițist local legendă a atletismului. A ajuns campion, deși nu avea nici prăjină. „M-au lăsat să sar cu bățul meu”

EXCLUSIV | Cum a devenit un polițist local legendă a atletismului. A ajuns campion, deși nu avea nici prăjină. M-au lăsat să sar cu bățul meu
Polițistul local Ion Mocanu a câștigat patru ani la rând proba de săritură cu prăjina, la Campionatul Mondial de Atletism al Polițiștilor și Pompierilor | Sursă foto: arhivă personală
Publicat: 04/11/2023, 09:00

Angajat la Poliția Locală Sector 1, Ion Mocanu (63 de ani) a fost pasionat de sport încă din tinerețe și, în ciuda trecerii anilor, nu a lăsat niciodată ștacheta jos. Dimpotrivă, la o vârstă la care nimeni nu îi dădea nicio șansă că va face performanță, a ajuns campion mondial la săritura cu prăjina, la competițiile de atletism destinate polițiștilor și pompierilor. A câștigat medalia de aur nu o dată, ci de patru ori la rând. Are acasă aproape două sute de medalii, dintre care multe le-a obținut după 60 de ani.

La cei 63 de ani ai săi, Ion Mocanu este într-o formă fizică de invidiat. La o înălțime de 1,85 și 85 de kilograme, are un corp foarte bine lucrat prin mult sport. Absolvent de Drept și cu un master în Managementul Educației Fizice și Sportului, Ion Mocanu lucrează de aproape 20 de ani ca polițist local la circulație rutieră. Acum, este angajat la Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 1.

De-a lungul timpului, a practicat mai multe sporturi la nivel de amator, printre care fotbal și arte marțiale, dar de atletism s-a apucat abia după ce a trecut de prima tinerețe. Ceea ce a fost doar o încercare de a diversifica aria sporturilor practicate s-a transformat într-o performanță demnă de Cartea Recordurilor.

La o vârstă la care mulți oameni sunt demotivați și nu au niciun interes să se apuce de o activitate nouă, Ion Mocanu a început să practice atletismul. De ani buni, nu a ratat nicio competiție europeană sau mondială de atletism destinată poliţiştilor şi pompierilor. A ieșit de mai multe ori campion european și mondial la probele de săritură cu prăjina, decatlon, 100 m garduri, ştafetă 4×4 – 400 m, aruncarea cu discul, 400 m garduri, triplu salt și 200 m plat. Cea mai mare provocare a fost săritura cu prăjina, pe care a ajuns să o practice dintr-o pură întâmplare, reușind să facă performanță într-un timp foarte scurt.

”Prin 2014, era campionatul de sărituri de toamnă și, cu două săptămâni înainte de concurs, era un tip care se lăuda că face prăjină. Nu știam cum arată, cum este, ce greutate are o prăjină și zic să pun și eu mâna pe ea, moment în care el zice: «Domne, las-o acolo, am dat 300 de euro pe ea»”, ne-a povestit Ion Mocanu.

”Am rupt un băț mai solid și mă antrenam cu el seara, în Herăstrău”

Ambiționat de reacția amicului său, dar și curios, într-o zi, când alerga prin Herăstrău, i-a venit o idee năstrușnică, dar care s-a dovedit de bun augur.

”Am văzut niște bețe mai drepte, am rupt un băț care era mai solid și mă antrenam cu el seara, în Herăstrău, unde este o saltea pentru sportivi. A venit și ziua concursului. M-au întrebat dacă am prăjină. Le-am spus că nu, dar sar cu bățul. Când m-au văzut cu bățul, au început să râdă, cică cum să sari cu ăsta? Am dat semnătură pe proprie răspundere, pentru că și prăjinile se pot rupe în timpul concursului, și m-au lăsat să sar cu bățul meu”, ne-a povestit Ion Mocanu.

Deși nu a urcat pe podium, pentru primul concurs la care participase la săritura cu prăjina rezultatele lui au fost peste așteptări.

”L-am bătut pe cel care se lăudase, două săptămâni m-a evitat, iar apoi, într-o duminică, vine la mine și îmi zice: «Dacă dumneata te antrenezi, o să ajungi mare»”, își amintește Ion Mocanu. Deși avea deja în palmares multe medalii de aur, argint și bronz obținute la probele pe care le stăpânea deja foarte bine, polițistul local își dorea în mod deosebit să pună lângă acestea și una pentru săritura cu prăjina.


De-a lungul timpului, Ion Mocanu a practicat mai multe sporturi la nivel de amator, dar de atletism s-a apucat abia după ce a trecut de prima tinerețe, iar performanțele nu au întârziat să apară | Sursă foto: arhivă personală

În anul următor, a câștigat la Campionatul Mondial de Atletism al Polițiștilor și Pompierilor, organizat la Fairfax, în Statele Unite ale Americii, medalia de aur la săritura cu prăjina.

”Am fost singurul reprezentant al României la prăjină, pentru că nu se încumetă oricine, trebuie să ai curaj, să ai aptitudini și forță în brațe. Mă antrenam cot la cot cu tineretul, pe stadion. Când faci ceva de plăcere, nu are cum să nu-ți iasă. Îmi amintesc că la primul campionat la care am luat medalia de aur la săritura cu prăjina, din America, ploua. Când am aflat, nu-mi venea a crede. Apoi, încă patru ediții consecutive am ieșit campion mondial la săritura cu prăjina”, ne-a povestit Ion Mocanu, care a devenit o adevărată legendă printre polițiștii și pompierii sportivi ai lumii, dar și pentru arbitri.

”Am avut ceva probleme la coloană”

De altfel, ”John”, așa cum îi spuneau colegii de competiție din alte țări, nu a plecat niciodată cu mâna goală de la un concurs, fie european, fie mondial. Nu se întorcea acasă cu o singură medalie, ci cu câteva, adesea cu cele mai râvnite de orice sportiv, cele de aur. Așa a ajuns să câștige aproape două sute de medalii, pe care le ține aliniate, pe un perete special amenajat pentru aceste simboluri ale succesului său pe plan sportiv.

În perioada pandemiei, campionatele au fost suspendate, dar anul trecut, când s-au reluat competițiile, Ion Mocanu nu s-a dezmințit. Pentru prima dată, campionatul mondial s-a organizat în Europa.

”Peste Ocean, nu puteam să dorm din cauza fusului orar. Anul trecut, însă, s-a organizat la Rotterdam, în Olanda, unde am luat trei medalii, pentru prima dată aur la decatlon. Am fost odihnit. Am pierdut exact la proba favorită, am luat argint la prăjină, mă accidentasem, am avut o întindere la piciorul stâng și nu am mai forțat. Anul ăsta, am avut ceva probleme la coloană și mi-a zis doctorul: «Tinere, lasă-te de performanță!»”, glumește Ion Mocanu.

Dintre toate campionatele la care a participat, deloc puține, cel mai mult l-a impresionat cel organizat în China, în 2019, unde a luat două medalii de aur, una dintre ele fiind pentru săritura cu prăjina.

”În China, a fost ceva unic, festivitatea de deschidere, stadionul arhiplin, cu majorete, artificii”, rememorează Ion Mocanu o perioadă care îi este foarte dragă.

Peste doi ani, campionatul Mondial se va organiza în Statele Unite ale Americii.

”Nu știu dacă mai particip. Nu-mi fac planuri dinainte, important este să fim sănătoși”, ne-a mai spus Ion Mocanu.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Cine este Aitana Bonmati, sportiva spaniolă care a câştigat Balonul de Aur la fotbal feminin

Un tânăr a fost rănit de un ciocan aruncat pe o distanță record la Campionatul de Atletism de Juniori de la Kerala

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×