EXCLUSIV | Ioan Becali, despre familie și ”relația cu Dumnezeu”: ”Am încălcat peste 60% din cele 10 porunci”

Publicat: 19/07/2022, 12:37
Actualizat: 19/07/2022, 15:45

Un interviu cu Ioan Becali, cel mai important agent de jucători de după 1990, deschide ”uși” către subiecte diferite, o efervescență de amintiri și de trăiri spectaculoase pe care Giovani – așa cum îi spun cunoscuții și colaboratorii – le pigmentează, de fiecare dată, cu replici spumoase și cu mărturisiri neașteptate.

Ioan Becali a împlinit 70 de ani pe 10 iunie, iar în timpul interviului pe care l-a acordat pentru Gândul a povestit cum a perceput perioada pe care a petrecut-o în spatele gratiilor, cum și-a dat seama care a fost cea mai mare greșeală din viața sa, dar nu numai atât.

Pentru Ioan Becali, familia este întotdeauna pe primul loc. Soția sa, fiica pilotului columbian Tulio Hernandez, erou al aviației – a zburat 28 de ani cu Boeing și a murit într-un accident aviatic, cu 198 de pasageri la bord, la Madrid – vorbește românește și are pașaport românesc.

Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL

Relația mea cu Dumnezeu a fost întotdeauna aproape”

Giovani Becali recunoaște că nu a fost și nu este un om lipsit de păcate și dezvăluie că a încălcat peste 60% din cele 10 porunci păstrate în Sfânta Scriptură.

”Curățarea de păcate” nu rămâne doar o sintagmă lipsită de acoperire pentru celebrul impresar. Giovani Becali ține post și mărturisește că i-ar mai trebui 15-20 de ani de viață pentru a ”spăla” toate păcatele.

”Relația mea cu Dumnezeu a fost întotdeauna – și este în continuare – aproape și eu pe Dumnezeu și pe Iisus Hristos îi am aici, înăuntru (n.red. – duce o mână la inimă). Gigi îmi spune că am atâtea păcate că se pot spăla foarte repede. E drum lung… Ar trebui să trăiesc încă 15-20 de ani, să ajung la 90, probabil, să le spăl. Dar, cum cred eu că la vârsta asta se ajunge greu, am zis măcar să le mai curăț, așa, prin ce simt eu, să diminuez din ele. Și mai fac o rugăciune, și mai respect o miercuri, o vineri, cu post…

Fac donații la nivelul meu (n.red. – întrebat dacă face donații precum Gigi Becali), nu la nivelul lui Gigi. Am făcut și în pandemie, am făcut și operații la oameni, am ajutat și ajutăm oameni nevoiași. Fiecare cât poate.

Din cele 10 porunci? Am încălcat peste 60%. Să fiu cinstit… Pe asta, nu, niciodată (n.red. – nu a luat numele Domnului în deșert). (n.red. – mi-am cinstit) Părinții, familia…”, mărturisește Ioan Becali.

Giovani Becali: ”Din cele 10 porunci? Am încălcat peste 60%. Să fiu cinstit…”

Ioan Becali povestește și de legăturile puternice din familia lui, de respectul pe care și-l purtau și dezvăluie cum a ajuns un unchi să facă închisoare pe vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

”Părinții noștri au fost patru frați. Tatăl nostru, tatăl lui Gigi, tatăl unei verișoare care este în America, dar acum a venit aici, și încă un unchi care a fost condamnat la 15 ani de pușcărie din cauza legionarilor, nu mai știu situația de atunci. A făcut 16 ani, s-a eliberat în 1964, cu decretul lui Gheorghiu-Dej, mi se pare, aveam 12-13 ani și era ziua de Paște.

Și mi-aduc aminte că soția lui era în Tunari, și atunci nu erau autobuze, dar aveam un șofer cu un camion în Pipera și ne-am încărcat toți – bunica, bunicul, toate neamurile, și ne-am dus la el acasă. Îți dai seama, parcă era din altă lume și veneam pe rând fiecare. Și el, mai târziu, știa cât o să trăiască. Știa că o să trăiască 5 ani și 5 ani a trăit. Avea multe din organele lui deja… A muncit cu oi, și-a făcut o casă, frații au vrut să-i dea niște teren acolo, lângă ei, dar el, având nevasta în Tunari, a rămas acolo.

Și era aproape să înfieze unul din nepoți, chiar pe mine … Dar era greu, îți dai seama, noi crescuți cu părinții lui, pe el nu l-am cunoscut decât când eram mari, aveam 13 ani, 10 ani, cel mai mic era… Nu era Gigi… Era Lenuța, verișoara. Eram nepotul cel mai mare… Mă respectau că eram cel mai mare, eu și cu sora lui Gigi, Dorina, eram într-o clasă, amândoi, am fost botezați în aceeași apă. Eram ca frații… Dar frate-miu Gigi, Bibica, Mariana, sor-mea, erau mai mici și la noi se respectă vărul și fratele mai mare.

Și atunci, unchiul Toma a înfiat un copil de la o soră a mătușei, a soției lui. Și ei sunt Becali. Erau Giavela, tot machedoni, și azi Becali. Și noi îi respectăm ca și cum sunt verii noștri adevărați”, povestește celebrul impresar.

Ioan Becali: ”Și ei sunt Becali. Erau Giavela, tot machedoni, și azi Becali. Și noi îi respectăm ca și cum sunt verii noștri adevărați” 

”Soția mea vorbește românește, are pașaport românesc”

Soția lui Giovani Becali, de origine columbiană, a fost fiica unui pilot care, timp de 28 de ani, a pilotat avioane de linie. Tulio Hernandez, socrului impresarului, a decedat într-un accident aviatic, la Madrid, fiind – așa cum spune ginerele său – ”un erou al aviației”.

Stella, soția lui Giovani Becali, vorbește românește și deține un pașaport românesc, iar celebrul impresar spune că ar fi putut avea și el cetățenie columbiană, numai că s-a ”lovit” de legea germană a vremurilor trecute.

”Soția mea vorbește românește, soția mea are pașaport românesc. Nu am cetățenie columbiană. Asta îmi mai trebuia, să am și cetățenie columbiană. Am cetățenie germană și română. Aș fi putut să am și columbiană, dar cum nemții nu acordau decât o cetățenie, pe timpuri, și între timp, după Schroder (Gerhard Schroder, cancelar al Germaniei în perioada 1998 – 2005 – n.red.), au acceptat a doua cetățenie, îți dai seama, nevastă-mea, care e fată de pilot. Taică-su a fost vicepreședintele companiei Avianca și a zburat 28 de ani cu Boeing, și a murit în accident, cu 198 de pasageri, la Madrid. E erou al aviației…

Era câteodată oprită (n.red. – soția), că mergea cu pașaportul columbian. De-abia când auzeau că e fata lui Tulio Hernandez, «aaa, ne pare rău!»… Dar ea, cum e mută și nu zice nimic… Și aici zice (n.red. – întrebată fiind cum o cheamă) Stela Popescu, Stela Georgescu, îi e frică că-i mărește prețul dacă zice Becali. Așa crede ea… Un pahar de-ăsta, dacă costă 4 lei, pe 4 lei ți-l dă”, spune Giovani Becali.

”De-asta s-au turnat, că au avut încredere în oameni”

În contextul discuției despre originea columbiană a soției sale, Giovani Becali nu putea să nu abordeze și subiectul ”trafic de droguri”. Îi etichetează pe traficanți drept ”oameni care își fac business-ul lor” și atinge inclusiv afacerile ”necurate” pe care le au, în România, unii dintre politicieni.

”Statul acaparează totul, vrea să ia totul”, acuză impresarul, povestind și unele amănunte din viața unuia dintre cei mai mari traficanți de droguri, Carlos Lehder, fondatorul Cartelului Medellin și cel supranumit ”el cocinero de la cocaina” (bucătarul cocainei).

”Columbienii, dacă îi cunoști ca lumea, până și mafioții ăia, și traficanții… sunt oameni care își fac business-ul lor. Ăla e un business. E ilegal. Păi ilegal nu e alcoolul? N-a fost alcoolul ilegal? Să furi nu e ilegal? Să faci evaziune nu e ilegal? N-am făcut eu (n.red. – închisoare) pentru evaziune? Ăia fac droguri. Și asta e… Dar uită-te la politicieni ce fac aici… Contracte apropiaților, rudelor îndepărtate și așa mai departe. Nu știm despre ce e vorba? Ce să mai vorbim?

Și un ex-președinte de stat sau actual președinte de stat… Președintele nostru n-a fost prins cu șapte case sau nu știu cum? Trebuie să plătească nu știu cât, 350.000 de euro. I-a plătit? Avem vreo dovadă că a plătit prejudiciul ăsta? N-a plătit. Atunci ce să mai vorbim? Orice om de afaceri, când face o afacere, apropo de evaziune fiscală, în primul rând zice: «Care sunt taxele acolo? Cum e cu taxele? Nu putem să facem taxele acolo?» Caută să micșoreze, pentru că statul acaparează totul, vrea să ia totul. Și din tot ce ia, vede el cum tirează câteva afaceri de-astea, mai pe blat…”, punctează Ioan Becali.

”Și atunci, și traficanții ăia – că eram la columbieni – sunt niște oameni de onoare, faci un pact cu ei și îl respectă, n-ai văzut în filme? Tom Cruise, când făcea poze cu un avion, era pilot, fotografii când veniseră comuniștii în America de Sud și aveau spioni, spionau… Din drogații ăștia sunt mulți sandiniști (n.red. – referitor la Frontul Sandinist de Eliberare Națională din Nicaragua), revoluționari, afiliați, au nevoie…

Carlos Lehder, pe care în Escobar (n.red. – în filmul despre marele traficant de droguri) îl vezi că e nebunul lui cu arma, cu pilotul, cu avionul, el a fost il cocinero de la cocaina. Adică «bucătarul cocainei», el a inventat-o, el – la 19 ani – a fost prins la Miami cu furt de mașini, i-au dat ăia vreo 4 ani, a făcut 2 ani și ceva, acolo a cunoscut un bătrân și i-a zis «băiatul lui tata, nu mai fura mașini, viitorul lumii… – asta se întâmpla în `69 – `70. Du-te în Columbia și deschide afacerea asta cu cocaina». Și a construit două orașe, Manizares și Pereira. Și n-aveau piste, el a făcut piste pentru avioanele lui”. Oamenii ăia, când vorbesc cu cineva, și au vorbit și cu senatori… Păi de-asta s-au turnat, că au avut încredere în oameni și ăla avea microfoane”, mai spune Ioan Becali în interviul acordat Gândul.

În prima parte a acestui interviu, Ioan ”Giovani” Becali a vorbit, despre perioada pe care a petrecut-o în spatele gratiilor.

Interviul poate fi urmărit pe canalul de YouTube GÂNDUL

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cum va fi condusă Andreea pe ultimul drum! Decizie emoționantă luată de familia tinerei ucise...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Încă un membru al Familiei Regale a fost diagnosticat cu cancer, după Regele Charles și...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Cătălin Botezatu, prins în fapt. Pe cine a înșelat
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Pedeapsă redusă pentru tânăra care şi-a ucis cea mai bună prietenă în Mangalia. Mama victimei:...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Probleme pentru Cybertruck? Sunetul bizar produs de camionetă în noi imagini