EXCLUSIV | Secretarul de stat din Ministerul Educației Florin Lixandru își va primi înapoi vechile atribuții, mai puțin Relația cu Parlamentul – SURSE

EXCLUSIV | Secretarul de stat din Ministerul Educației Florin Lixandru își va primi înapoi vechile atribuții, mai puțin Relația cu Parlamentul - SURSE
Publicat: 02/02/2023, 18:20
Actualizat: 02/02/2023, 23:25

Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, lăsat fără atribuții de ministrul Ligia Deca, își va recăpăta vechile responsabilități, mai puțin una, Direcția Relația cu Parlamentul, susțin surse apropiate instituției.

Cu toate că, în urma discuției din coaliție, de miercuri seara, purtătorul de cuvânt al PNL a anunțat că s-a găsit o rezolvare în ceea ce-l privește pe secretarul de stat lăsat fără atribuții de Ligia Deca și toată lumea aștepta ca Florin Lixandru să-și reia toate atribuțiile, sursele Gândul susțin că noul ordin care se va emite nu va conține și Direcția Relația cu Parlamentul.

Până să critice public proiectul noilor legi ale educației, Florin Lixandru deținea în minister, următoarele atribuții: ”coordonarea activităților specifice Direcției Generale Învățământ Preuniversitar, Direcției Relația cu Parlamentul și Partenerii Sociali, ARACIP și CNDIPT”, conform Ordinului de ministru.

Sursele Gândul susțin că noul Ordin de ministru prevede că secretarului de stat îi vor reveni toate atribuțiile, mai puțin Direcția Relația cu Parlamentul.

„Este un delict de opinie”

Florin Lixandru a susținut că i-au fost retrase atribuţiile pentru un „delict de opinie”, precizând că legile Educaţiei sunt proiecte importante ce trebuie dezbătute „temeinic, pe îndelete”.

Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare.

Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris, miercuri, pe Facebook, Florin Lixandru.

Modificările pe care PSD nu le agreează

Referitor la modificările legate de admiterea la liceu, PSD nu va accepta o formulă „care restrânge drastic” accesul copiilor la o educație de calitate, susține Florin Lixandru. În opinia sa, este „cel puţin discutabil” dacă liceele pot avea dreptul să-și organizeze propriile admiteri, deoarece măsura ”ar creşte riscul practicii neloiale” a meditaţiilor şi al „corupției”:

„Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor – nu e o soluţie, mai ales în condițiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copiii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluțiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora”, a declarat Lixandru.

PSD a condamnat numărul ridicat de modificări ale Legii Educaţiei de-a lungul timpului:

„Doar în ultimii 11 ani, Legea Educaţiei a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesaţi din educaţie, sindicate, dar şi cu părinţii şi asociaţiile de elevi) pachetul legilor educaţiei şi apoi pentru a le dezbate şi adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024”, a afirmat secretarul de stat.

Lia Ruscea
Jurnalist Politic
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...