EXCLUSIV | Sorin Oprea, împușcat la Timișoara în decembrie 1989: „Toate dosarele de revoluționar trebuie făcute publice să vedem cine bate câmpii și cine spune adevărul”

EXCLUSIV | Sorin Oprea, împușcat la Timișoara în decembrie 1989: „Toate dosarele de revoluționar trebuie făcute publice să vedem cine bate câmpii și cine spune adevărul”
Fotografii: cercetare-memorialulrevolutiei1989.ro
Publicat: 18/12/2022, 13:07

Zilele trecute, la Timișoara, s-a înființat o nouă asociație de revoluționari. Este vorba despre Laurii Victoriei Revoluției din Decembrie (LAVIRED), o organizație formată din revoluționari marcanți din întreaga țară, care și-au propus să recâștige respectul românilor pentru revoluționarii din Decembrie ‘89.

Președintele noii asociații este timișoreanul Sorin Oprea, rănit în Revoluția din 1989, iar membrii fondatori sunt: Adrian Colhon (Timișoara), Mihai Babitchi (Alba Iulia), Beni Ioan Oprea (Timișoara), Florian Cosma (Arad), Nicolae Cristian Matei (Cluj), Gheorghe Burada (Lugoj), Dan Talpoș (Craiova), Gheorghe Ianciuc (Ighiu), Johny Ursoiu (Germania), Carmen Costanda (Germania) și Phillip Morelli-Mehedinți (SUA).

LAVIRED face un apel la toți revoluționarii de bună credință, cunoscuți și respectați în comunitățile lor, să vină în noua asociație, pentru a prezenta faptele și evenimentele corect, și pentru a sancționa distorsionarea realității.

„Inițiativa asocierii la nivel național, dar și aducerea împreună a revoluționarilor neafiliați și a celor care doresc să păstreze spiritul revoluției reprezintă modul prin care transmitem românilor, generațiilor actuale și viitoare că în România a avut loc o revoluție și nu o lovitură de stat. Timp de peste trei decenii, elemente din structurile statului comunist au coexistat cu structurile democratice, au introdus confuzia în mentalul colectiv al națiunii cu privire la ceea ce s-a întâmplat în Decembrie ‘89 și, în fiecare zi, ni se dovedește prin diferite cărți și diferite comentarii, diferite acțiuni, care n-au nicio legătură cu realitatea. România s-a transformat într-o țară, mai bine spus o colonie, care nu mai aparține românilor, ci a celor care parvin la conducerea ei și cărora nu le mai pasă de probleme reale sau de interesele naționale. Iubirea de țară, iubirea de români din partea celor care primesc mandate din partea românilor de reprezentare a intereselor, constatăm că dispare odată cu primirea demnităților publice. Acesta este motivul pentru care milităm pentru unitate socială și pentru platforme comune. Noi, revoluționarii autentici, avem datoria să nu lăsăm toate acestea disfuncționalități să persiste”, spune președintele Sorin Oprea.

LAVIRED cere demascarea falșilor revoluționari, care beneficiază de drepturi

Președintele LAVIRED a declarat pentru Gândul că e momentul să se facă ordine și printre falșii revoluționari. Oprea consideră că se poate face foarte ușor, dacă există voință.

“În primul rând trebuie făcut un singur lucru. Trebuie să convingem SSPR-ul (n.r. – Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor) să facă dosarele publice. Toate dosarele de revoluționar trebuie făcute publice, ca oricine să poată avea acces la ele. În momentul când vom vedea dosarele fiecărui revoluționar, care și-a depus, cu martorii care sunt în dosar, putem să vedem cine bate câmpii și cine spune adevărul. E foarte simplu! Nu este un lucru foarte mare. Deocamdată, la SSPR, există acea lege de protecție a datelor și eu niciodată nu am înțeles din ce cauză s-a instituit! De ce? De ce trebuie să ascundem acest lucru? Eu cred că ar trebui să fie un motiv de mândrie. Orice ai făcut în Revoluție, trebuie să fie un motiv de mândrie. Nu trebuie să fie ascuns, trebuie să fie redat publicului. Fiecare dintre noi, cei care formăm LAVIRED, ne vom prezenta dosarul, ne vom prezenta faptele. Noi trebuie să arătăm țării pentru ce am primit acel certificat de revoluționar. Acest popor român să hotărască. Domne’, merită acest certificat sau nu merită!”, spune Sorin Oprea.

Președintele LAVIRED spune că asociația va milita și pentru depolitizarea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluționarilor.

“La SSPR ar trebui să fie un secretar de stat, care să fie numit politic, ar trebui să fie apolitic. Din păcate, toți secretari de stat sunt numiți politici și bănuiesc că urmează linia politică și nicidecum linia revoluționară, să zic așa. Eu cred că trebuie depolitizat total acest secretariat și în fruntea lui să fie un revoluționar cunoscut și respectat, care să nu fie membru al vreunui partid politic”, a declarat Sorin Oprea, pentru Gândul.

LAVIRED are o agendă de acțiuni pe care o va pune în practică în perioada următoare, cum ar fi: realizarea unui program coerent de a unifica toți revoluționarii într-o structură respectată, urmărirea activității SSPR, aprofundarea cercetării istorice a Revoluției din 1989, atragerea tinerilor pentru îndeplinirea dezideratelor asociației, introducerea în cărțile de istorie a unui capitol despre Revoluție și organizarea de dezbateri la care să participe revoluționarii autentici și altele.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Putin a dat ORDIN. Armele nucleare ale Rusiei...
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?