EXCLUSIV VIDEO | Gabriel Andronache, ANRE: Stocarea energiei, soluție pentru menținerea stabilității energetice

România nu trebuie să ajungă în situația Poloniei și să aibă probleme cu stabilitatea sistemului energetic, a fost avertismentul lansat de vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronche, în cadrul evenimentului Gândul Energy Now 2023. În această vară, datorită excesului de energie regenerabilă, produsă din surse fotovoltaice și eoliene, acestea au fost deconectate de operatorul național PSE.

În momentul de față, ANRE întocmește legislația secundară astfel încât să poată fi implementate deciziile de la Bruxelles și din România.

„Am avut ani dificili, ani care au fost atipici, nu mai e nevoie să spunem de COVID, o criză economică, un război și anul trecut o criză care a fost dificilă la nivel european pe zona de energie, astfel încât am văzut foarte bine cum o producție cu un consum scăzut, de 7,4 ori, totuși am reușit să importăm, am reușit cu ghilimele, deci nu e un succes, să importăm un tera.

Deci dacă am fi avut același consum, cred că am fi importat patru terawați anul trecut. Nicidecum un terawatt, dar lucrurile văd că s-au schimbat. Ne-a ajutat și Dumnezeu, pentru că a fost un an cu hidraulicitate bună și dacă ne uităm la cele șase luni, de început, am constatat că avem un excedent de energie și am exportat circa 2.910 megawați la finalul celor șase luni, ceea ce este un succes, dar în continuare avem nevoie de energie și care să fie și în bandă, dar dacă nu este în bandă, trebuie să găsim soluții și așa cum au găsit alții trebuie să găsim și noi”, a prezentat situația din acest moment vicepreședintele ANRE.

Una dintre soluții, ce pare a fi cea mai indicată pentru că ar rezolva în foarte mare măsură problemele, este stocarea.

„Stocarea este una dintre variante, că vorbim despre Tarnița, acum din nou este pusă pe tapet și facem, se fac analize, să vadă randamentul și dacă raportul cost-beneficiu merită, dar totodată avem variantele mai rapide – să stocăm în baterii”, a afirmat Andronache.

Conform vicepreședintelui ANRE, România trebuie să acorde atenție deosebită cantității de energie produsă de prosumatori, care poate ajunge să pună probleme stabilității sistemului energetic.

„Avem noi provocări legate de prosumuri, care sunt un lucru bun, că toată lumea se întreabă dacă sunt buni sau nu sunt buni. Da, sunt buni, dar problema, de asemenea, cum facem astfel încât să fie extraordinar de buni și să-i folosim ca atare. Dacă la început, în luna martie, aveam undeva capacitate de 483 la prosumeri, în momentul de față, după ultimele date, la finalul lunii august, avem capacitate instalată de către prosumuri de 1.164 de megawați, la un număr total de 91.572 de prosumeri.

Se raportează circa 7.000 de prosumuri pe lună, undeva o medie de 200/zi ceea ce creează o presiune foarte mare pe ceea ce înseamnă distribuție și totodată și pe transport, pentru că dacă ne uităm și vedem în continuare, pot să creeze niște dezechilibre, dar acele dezechilibre, ca întotdeauna, ca și în momentele dificile economic și de criză, de război, dacă știm să le fructificăm, putem să le transformăm dintr-un dezavantaj într-un avantaj, astfel încât programele următoare, care sunt pe casa verde, verde fotovoltaic, să fie inclusiv cu capacitate de stocare sau să fie numai proiecte pentru stocare”, a explicat situația Andronache.

Drept exemplu de cât de importante sunt proiectele de stocare, Andronache a arătat situația cu care s-a confruntat Polonia, de două ori, în acest an. Operatorul național a fost nevoit să deconecteze de la sistemul de transport energia produsă în exces de prosumatori, fotovoltaic și eolian.

„Și acesta e motivul pentru care, fac o paranteză, România are si securitate energetică, astfel încât să nu ajungem în situația Poloniei, care a avut probleme cu menținerea stabilității sistemului energetic, în condițiile în care ei au un număr de, au capacitate instalată undeva la 9.300 de de megawați, iar noi o să avem la finalul lunii martie, după datele pe care le avem, undeva aproape de 2.000 de megawați, ceea ce este o capacitate mare, dar care are un randament scăzut.

Dacă reușim, și vom face, și va pune o presiune mare pe sistemul de distribuție, dar, dacă vom avea stocare, atunci inclusiv termenul de prosumer își va atinge scopul producție pentru consumul propriu și lucrurile vor sta cu totul diferit, iar pe de altă parte aceste lucruri pe care noi le avem în vedere trebuie să le și reglementăm”, a conchis vicepreședintele ANRE, Gabriel Andronache.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja: Ministerul are 18 miliarde de euro pentru sprijinirea investițiilor în tranziția verde și în sectorul energetic

EXCLUSIV VIDEO| Sebastian Burduja: Avem nevoie de o strategie energetică națională!

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Vreme perfectă de Florii. Ce au anunțat meteorologii
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji