EXCLUSIV VIDEO | Marile magazine au scăzut prețurile la alimentele cu adaos plafonat de Guvernul Ciolacu. Ce reduceri au găsit clienții în supermarketuri

Publicat: 02/08/2023, 20:55
Actualizat: 03/08/2023, 16:32

Prețurile produselor de bază, printre care pâinea, lactatele, ouăle, făina, uleiul, zahă­rul, fructele şi legumele, ar trebui să scadă în magazine, după ce a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență ce limitează adaosul comercial al procesatorilor și retailerilor la 20%. Reporterii Gândul au mers, marți, în supermarketuri și hypermarketuri pentru a vedea dacă scăderile sunt aplicate, iar realitatea a confirmat acest lucru.

Guvernul lui Marcel Ciolacu au reușit, astfel, să tempereze creșterea constantă a prețurilor la 14 produse alimentare. Chiar dacă prețurile la aceste alimente au scăzut, unii cumpărători spun că și-ar fi dorit ca reducerile să fie și mai mari.

În hypermarketurile Carrefour, cele mai ieftine produse aveau un semn distinctiv ușor de recunoscut, la Kaufland erau marcate cu etichete roșii, în vreme ce la Mega Image se menționa că respectivul produs are un preț diminuat prin reducerea adaosului comercial. Totodată, la Lidl era afișată reducerea de la vechiul la noul preț.

În schimb, la Penny și Metro nu exista niciun indiciu vizibil cu produsele care au adaos comercial diminuat ori care sunt cele mai ieftine din gamă.

„Adaosurile comerciale sunt poziționate deja de mai multă vreme sub procentul de 20% pe majoritatea articolelor din întreg portofoliul comercializat”, au precizat reprezentanții Metro.

”Prețurile s-au ieftinit față de cum erau înainte”

Oamenii cu venituri mici se bucură de reducere, deși recunosc că și-ar fi dorit să fie una mai consistentă.

„Am observat prețuri mai mici. Parcă sunt ceva mai mici, în ideea în care se măriseră atât de mult, nu prea îți dai seama, dar parcă la unele se vede. E magazinul cel mai apropiat, eu vin mereu și sunt mulțumită. La mălai, făină am observat. Nu pot să spun cât, în ce procent, dar parcă se observă, da. Să sperăm că o să se observe mai mult”, a spus o femeie care și-a făcut cumpărăturile într-un hypermarket.

„Da, sunt prețuri mai mici, dar cu 50 de bani. Nu ne ajută cu nimic la pensiile pe care le avem. Sunt foarte mici plafonările acestea. Ar fi trebui mai mult și sunt strict la câteva alimente. S-a redus, dar 5 lei câștigăm. Nu este reducerea la care ne așteptam. Am văzut la câteva produse cu 50 de bani, 1 leu parcă am văzut la lapte, dar în rest… E foarte puțin”, a spus o altă clientă a unui supermarket.

O femeie care a mers la cumpărături în prima zi în care Ordonanța a intrat în vigoare, a specificat diferența de preț la zahăr.

Este adevărat, am văzut la zahăr, prețul e de 4,79 lei, față de 5,50 lei sau 6 lei până acum. La ulei și la celelalte nu m-am uitat, dar destul de mari sunt prețurile la carne, n-am văzut prețuri mai mici. La celelalte, din păcate, nu m-am uitat. Am mers doar după ce am avut nevoie. Să sperăm că se mențin. Ar trebui să rămână așa pentru că nu cred că sunt justificate prețurile și văd că tot ce se produce, materia primă, este de undeva din altă parte, nu de la noi, din România. Cred că și noi avem sfeclă, cred că și noi avem floarea-soarelui”, a spus femeia.

Întrebată dacă a achitat mai puțin decât obișnuia să plătească de obicei pentru alimentele de bază, o altă femeie, care doar ce își terminase cumpărăturile, a recunoscut că a dat mai puțini bani pe unele produse.

„Înainte plăteam trei milioane și ceva (300 și ceva de lei noi – n.r.), acum am plătit două milioane și ceva. Dar n-am luat cine știe ce, n-am luat carne, am luat legume și fructe. Cât de cât se simte diferența”, a precizat femeia, la ieșirea din supermarket.

De aceeași părere este și o altă femeie, care susține că plătea pentru alimentele de bază cu peste 100 de lei în plus față de cât plătește în prezent, în urma plafonării prețurilor.

Din punctul meu de vedere, prețurile s-au ieftinit față de cum erau înainte. 200 de lei, în sacoșa pe care o vedeți. Păi ce am aici, în sacoșă, plăteam la vreo 300-320 de lei. Le mulțumim că nu ne-au mințit că mai ieftinesc produsele”, a menționat femeia.

Întrebată dacă nu a sesizat nicio schimbare de preț în ceea ce privește ieftinirea alimentelor de bază, o altă doamnă a afirmat: „Ba da, parcă e ceva, dar n-am stat, eu ce am cumpărat, am cumpărat din astea…”. De asemenea, femeia a precizat că pentru cumpărăturile pe care le-a făcut astăzi a plătit mai puțin decât plătea de obicei, cu „vreo 30 de lei” în minus.

Pe de altă parte, alți cumpărători consideră că o diferență de preț la alimentele de bază se resimte abia la cheltuielile mai mari, de peste o sută de lei.

„Poate câțiva bani, 50 de bani, dar doar dacă cumperi foarte mult, să simți vreo diferență, câțiva lei. Două pungulițe mici au fost cam 85 de lei, cam așa”, a spus o tânără, care a cumpărat „un piept de pui și niște legume”.

Scăderea de preț la ouă, într-un hypermarket, după aplicarea OUG privind plafonarea adaosului comercial

Asociația Marilor Rețele Comerciale susține demersul Guvernului de a limita adaosul comecial pe o perioadă definită, pentru protejarea categoriilor sociale cu venituri mici și medii.

„Din informațiile pe care le avem, toți membrii asociației noastre au implementat prevederile Ordonanței de Urgență care a intrat în vigoare. Acest lucru se poate observa la raft. Există diferențe generate de modelul de business sau de anumite abordări comerciale pe lanțul de aprovizionare, însă, în ansamblu, putem spune că se poate observa în fiecare magazin că prevederile Ordonanței respective au fost aplicate.

Având în vedere că este vorba de o conjunctură specială, de faptul că este pe o perioadă limitată și are un obiectiv clar, și anume accesul consumatorilor cu venituri mai mici sau medii la produsele de bază, membrii noștri vor respecta și vor contribui ca parteneri la atingerea acestor obiective”, a spus, pentru Gândul, directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, George Bădescu.

”Să vedem dacă, peste două săptămâni, nu lipsește de pe raft pâinea simplă, cu reducere”

Președintele Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu, apreciază inițiativa executivului, dar precizează că eventuale probleme ar putea fi vizibile după epuizarea actualelor stocuri.

Eu sunt convins că Ordonanța este foarte bună, este lăudabilă, pentru că este o gândire pentru oamenii mai săraci din România, care sunt mulți. Din păcate, 60-65% trăiesc la nivelul salariului minim sau poate 100-200 de lei peste salariul minim, deci bani insuficienți pentru traiul unei familii de la o lună la alta, chiar dacă amândoi soții lucrează. Pericolul este mai mare acolo unde numai unul lucrează și unde există și doi, trei copii, nu vorbim de mai mulți. Deci ideea este foarte bună.

Trebuie să vedem ce se va întâmpla peste două-trei săptămâni. Atunci putem să tragem o concluzie, cum tot la fel există variante. Sunt multe scenarii care pot fi luate în calcul.

Există variante ca peste două săptămâni să observăm, spre exemplu, că lipsesc de la raft pâinea de 300 de grame, cea simplă, și că se găsește pâine de 300  de grame cu adaos de lapte sau de cartofi, sau mai știu eu ce ingrediente în plus, deci nu e cea simplă.

Da, vom găsi iaurtul, dar cel care nu are cantitate, procent de grăsime mai redus și vom găsi iaurt la cantitățile respective care are o concentrație de grăsime mai mare. Sau vom găsi ouă la caserole de 30, la cartoanele de 30 de bucăți și nu vom găsi caserolele de 10 ouă”, a precizat, pentru Gândul, Dragoș Frumosu.

Alimentele la care ar trebui să scadă prețurile, din 1 august, timp de trei luni, după limitarea adaosului comercial la producători, procesatori, distribuitori și retaileri sunt:

  • pâine albă simplă – cu gramaj între 300 și 500, fără specialități;
  • lapte de vacă de consum – 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepția UHT;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă – 3.5% grăsime, de maxim 200 grame;
  • făină albă de grâu ”000” – pachet de 1 kg;
  • mălai – pachet de 1 kg;
  • zahăr alb tos – pachet de 1 kg;
  • ouă de găină calibrul M – la ambalaj de 10 bucăți;
  • ulei de floarea-soarelui – sticlă de 1 litru;
  • carne proaspătă de pui;
  • carne proaspătă de porc;
  • legume proaspete vrac;
  • fructe proaspete vrac;
  • cartofi proaspeți albi vrac.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE | Guvernul intră în linie dreaptă cu reducerea cheltuielilor. Marcel Ciolacu: Cei care joacă Solitaire la serviciu să meargă în altă parte

Modul în care companiile aplică reducerea preţurilor la alimentele de bază, VERIFICAT de Consiliul Concurenţei / Anunțul lui Bogdan Chiriţoiu

Ordonanța referitoare la alimentele cu preț plafonat la raft intră în vigoare peste 10 zile. Ce produse de bază vor fi protejate de economia de piață

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Ciorbă falsă de burtă cu ciuperci pleurotus. E la fel de bună ca varianta consacrată
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O politiciană din SUA a stârnit controverse după ce a recunoscut că și-a împușcat câinele