Exercițiile fizice fac vaccinurile anti-COVID-19 mai eficiente. Care este legătura dintre Covid-19 și practicarea sportului

Exercițiile fizice fac vaccinurile anti-COVID-19 mai eficiente. Care este legătura dintre Covid-19 și practicarea sportului
Publicat: 16/07/2021, 10:34

Potrivit unui studiu, practicarea sportului și exercițiile fizice nu numai că întăresc sistemul imunitar, ci și eficientizează vaccinurile.

Acest lucru este afirmat într-un articol publicat în revista științifică The Conversation și semnat de Sebastian Chastin, profesor de dinamică a comportamentului sănătății la Glasgow Caledonian University (Scoția), potrivit covidtestlondon.co.uk.

„Am găsit mai multe dovezi potrivit cărora activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar”, scrie Chastin. „În 35 de studii controlate randomizate independente, activitatea fizică regulată a condus la niveluri crescute ale anticorpului de imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor și a altor părți ale corpului nostru unde pot intra viruși și bacterii. Activitatea fizică regulată crește, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar la un atac și reglarea răspunsului acestuia ”.

Prin verificarea studiilor, cercetătorii au descoperit că vaccinurile par a fi mai eficiente dacă sunt administrate după un program de antrenament, chiar și unul moderat.

„O persoană activă – scrie Chastin – este cu 50% mai probabilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană inactivă”.

Cum previne activitatea fizică bolile infecțioase

Potrivit oamenilor de știință, acestea sunt 3 mecanisme care fac din activitatea fizică o apărare suplimentară împotriva bolilor infecțioase. Este, de asemenea, un potențiator al vaccinului.

În primul rând, exercițiile fizice protejează împotriva factorilor de risc pentru infecții severe și fatale. „Persoanele active din punct de vedere fizic sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, boli respiratorii și cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 și alte boli infecțioase respiratorii sunt mai grave pentru persoanele cu aceste afecțiuni „, spune lectorul Universității Caledoniană din Glasgow.

Activitatea fizică reduce de asemenea stresul și inflamația cronică, la rândul său reducând probabilitatea infecțiilor fatale. „Majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 și pneumonie au fost rezultatul unui răspuns inflamator necontrolat”, explică Chastin.

În cele din urmă, sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic.

Sport și exerciții fizice împotriva Covid

Analizând diferitele studii, cercetătorii scoțieni au putut, de asemenea, să pună în cifre sănătatea celor care practică activitatea fizică.

„Am găsit dovezi consistente și convingătoare în 6 studii care au implicat mai mult de jumătate de milion de participanți că respectarea liniilor directoare recomandate pentru activitatea fizică – 30 de minute de activitate, 5 zile pe săptămână – reduce riscul de îmbolnăvire și de moarte din cauza bolilor infecțioase cu 37%”. Pe scurt, menținerea în formă ar putea, de asemenea, să ne ajute puțin împotriva covid-19. „Din păcate, o scădere aparentă a nivelurilor de activitate fizică a fost observată la nivel global în ultimul an”, scrie Chastin. „Aceasta este o tendință periculoasă care ar putea face populația mai vulnerabilă la boli infecțioase și cronice pe termen scurt. Dacă nu va fi controlată, va lăsa și o moștenire dăunătoare pe termen lung și va crește povara bolii și costul social și economic asociat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”