Experții militari avertizează că Iranul este la un pas de a dezvolta arma nucleară: Israelul trebuie să se pregătească de o confruntare militară

Experții militari avertizează că Iranul este la un pas de a dezvolta arma nucleară:  Israelul trebuie să se pregătească de o confruntare militară
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28/08/2022, 21:30

Foști oficiali israelieni de rang înalt din serviciile de informații au avertizat că IDF (forțele armate israeliene) trebuie să înceapă urgent pregătirile pentru o posibilă confruntare militară cu republica islamistă și aliații săi. Avertizarea vine în contextul în care Iranul și puterile mondiale negociază reînnoirea acordului nuclear.

Într-un interviu acordat publicației Israel Hayom, fostul șef al Biroului pentru afaceri politico-militare al Ministerului Apărării, Amos Gilad, și fostul consilier pe probleme de securitate națională, generalul-maior (în retragere) Yaakov Amidror, au declarat că eforturile de a împiedica acordul nuclear în acest moment nu vor da niciun rezultat și, prin urmare, Israelul ar trebui să se pregătească să se protejeze.

„Amenințarea iraniană este o amenințare strategică majoră pentru statul Israel. Trebuie să se înțeleagă că aceasta nu este doar o viziune, ci că iranienii investesc eforturi enorme în dezvoltarea unor capacități amenințătoare. În Liban, potrivit unor publicații străine, ei au 150.000 de rachete îndreptate spre Israel, precum și rachete cu rază lungă de acțiune, capacități cibernetice și de terorism și, mai presus de toate – faptul că sunt pe punctul de a deveni nucleari”, a declarat Gilad.

Fost oficial israelian: „Nu putem ataca Iranul fără coordonare cu SUA din diverse motive”

La rândul său, Amidror a declarat că „este un acord prost și este bine că Israelul a spus clar că nu este legat de el”.

„Opțiunile diplomatice au fost epuizate după ce americanii au decis să urmărească un acord cu aproape orice preț. Nu văd nicio cale care să nu implice forța pentru a-i convinge pe iranieni, pentru că Iranul nu se oprește sub nicio presiune diplomatică sau economică. Acest lucru ne obligă să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru o opțiune militară.”, a spus Amidror.

Gilad crede și el că pactul nuclear emergent este rău, deși spune că, în situația actuală, toate opțiunile sunt la fel de rele.

„Întrebarea este dacă să mergem cu SUA sau să o criticăm. SUA vor decide dacă vor reînnoi sau nu acordul cu sau fără noi, iar noi avem capacitatea de a influența această chestiune. Teoretic, dacă mergem împotriva lor, nu vom câștiga nimic. Trebuie să înțelegem că nu putem ataca Iranul fără coordonare cu SUA din diverse motive. De aceea, este posibil să avem un dialog ascuțit cu SUA, dar nu în mod public. Trebuie să consolidăm legăturile cu țările occidentale și legăturile emergente cu statele arabe. Acesta este un multiplicator de forță, dar, în același timp, nu trebuie să cădem în iluzia că aici va exista un NATO regional.”

Iranul, aproape de ținta de a dezvolta o armă nucleară

El a spus: „Dacă Iranul obține o bombă nucleară, va teroriza întregul Orient Mijlociu și întreaga regiune ar putea degenera într-o cursă nucleară. Avantajul nostru este că avem imaginea de a avea capacități strategice și am putea fi văzuți într-o cu totul altă lumină într-un Orient Mijlociu nuclear.”

Potrivit generalului de brigadă (în retragere) Yossi Kuperwasser, fostul șef al Diviziei de cercetare a serviciilor de informații militare ale IDF, „deși SUA au promis că vor folosi toate mijloacele necesare pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară, în acest stadiu nu vor mai putea să împiedice acest lucru, deoarece Iranul este prea aproape de țintă.